Artikel top billede

Korruption sætter Telenor under pres i speget sag

Fængsling af tidligere topchef rejser tvivl om den norske telekoncerns rolle i speget korruptionssag.

Den norske telekoncern Telenor er på vej ud i stormvejr, efter at det norske bagmandspoliti i sidste uge anholdt og varetægtsfængslede Jo Lunder, der tidligere har haft en række ledende stillinger indenfor Telenor-koncernen.

Det norske politi sigter Jo Lunder for korruption i en sag, der går tilbage til 2011, hvor Jo Lunder var topchef i det russiske teleselskab Vimpelcom, som ejes delvis af Telenor. Før den tid var han bestyrelsesformand i selskabet, som på få år fik mere end 10 millioner kunder.

I USA og Holland er myndighederne i gang med at undersøge Vimpelcom i en sag, hvor selskabet angiveligt har betalt mere end en halv milliard kroner i bestikkelse til den uzbekiske præsidents datter, Gulnara Karimova.

Pengene er angiveligt blevet overført til en konto i Gibraltar i forbindelse med Vimpelcoms køb af en række mindre uzbekiske teleselskaber og de tilhørende telelicenser.

Efter at sagen kom frem har Vimpelcom hensat 900 millioner dollar til dækning af fremtidige erstatninger og bøder fra de amerikanske myndigheder.

Den nu fængslede Jo Lunder var indtil marts i år øverste chef i Vimpelcom, ligesom han gennem tiden haft flere ledende stilling i Telenor-koncernen.

Frem til anholdelsen arbejdede han for den norske shipping-koncern Fredriksen Gruppen, ligesom han var bestyrelsesformand i Evry, der er et af Norges største it-selskaber.

Telenor har tidligere svaret på spørgsmål om sagen fra et kontroludvalg under det norske storting. For godt en måned blev koncernchefen i Vimpelcom fyret, fordi han havde tilbageholdt information om sagen.

I sidste måned blev Telenors bestyrelsesformand Svein Aaser tvunget væk fra sin post af den norske erhvervsminister på grund af manglende tillid til at Stortingets kontroludvalg har fået fyldestgørende information om Vimpelcom-sagen.

Telenors tidligere koncernchef Jon Fredrik Baksaas har desuden indrømmet at have tilbageholdt information under Stortingets høringer om sagen. Baksaas har i denne uge trukket sig fra et job rådgiver for Telenors bestyrelse, ligesom han har givet afkald på en større lønpakke.

Anholdelsen af Jo Lunder rejser på ny spørgsmålet om, Telenor har givet en dækkende forklaring på den spegede sag.

Telenors bestyrelse har samtidig iværksat en undersøgelse af hele sagen. Koncernen har desuden meddelt at man nu har sat sin ejerandel i Vimpelcom til salg.

Mellem 2005 og 2007 var Jo Lunder koncernchef i det norske Ementor, som i dag er moderselskab for Atea.

Læs også:

Telia og Telenor dropper sammenlægning i Danmark

Telenor-topchef sætter den danske Telenor-forretning til salg: Derfor er han så klar i mælet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Intels store plan afsløret: Fire nye generationer af processorer klar inden 2025 - og en helt ny æra er på vej
Intels nye CEO Pat Gelsinger har fremlagt planen for de fem års produkter. Planen rummer hele fire nye processorteknologier og en vild ny standard for produktionsteknologien. Se planerne her.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.