Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Korruption sætter Telenor under pres i speget sag

Fængsling af tidligere topchef rejser tvivl om den norske telekoncerns rolle i speget korruptionssag.

Den norske telekoncern Telenor er på vej ud i stormvejr, efter at det norske bagmandspoliti i sidste uge anholdt og varetægtsfængslede Jo Lunder, der tidligere har haft en række ledende stillinger indenfor Telenor-koncernen.

Det norske politi sigter Jo Lunder for korruption i en sag, der går tilbage til 2011, hvor Jo Lunder var topchef i det russiske teleselskab Vimpelcom, som ejes delvis af Telenor. Før den tid var han bestyrelsesformand i selskabet, som på få år fik mere end 10 millioner kunder.

I USA og Holland er myndighederne i gang med at undersøge Vimpelcom i en sag, hvor selskabet angiveligt har betalt mere end en halv milliard kroner i bestikkelse til den uzbekiske præsidents datter, Gulnara Karimova.

Pengene er angiveligt blevet overført til en konto i Gibraltar i forbindelse med Vimpelcoms køb af en række mindre uzbekiske teleselskaber og de tilhørende telelicenser.

Efter at sagen kom frem har Vimpelcom hensat 900 millioner dollar til dækning af fremtidige erstatninger og bøder fra de amerikanske myndigheder.

Den nu fængslede Jo Lunder var indtil marts i år øverste chef i Vimpelcom, ligesom han gennem tiden haft flere ledende stilling i Telenor-koncernen.

Frem til anholdelsen arbejdede han for den norske shipping-koncern Fredriksen Gruppen, ligesom han var bestyrelsesformand i Evry, der er et af Norges største it-selskaber.

Telenor har tidligere svaret på spørgsmål om sagen fra et kontroludvalg under det norske storting. For godt en måned blev koncernchefen i Vimpelcom fyret, fordi han havde tilbageholdt information om sagen.

I sidste måned blev Telenors bestyrelsesformand Svein Aaser tvunget væk fra sin post af den norske erhvervsminister på grund af manglende tillid til at Stortingets kontroludvalg har fået fyldestgørende information om Vimpelcom-sagen.

Telenors tidligere koncernchef Jon Fredrik Baksaas har desuden indrømmet at have tilbageholdt information under Stortingets høringer om sagen. Baksaas har i denne uge trukket sig fra et job rådgiver for Telenors bestyrelse, ligesom han har givet afkald på en større lønpakke.

Anholdelsen af Jo Lunder rejser på ny spørgsmålet om, Telenor har givet en dækkende forklaring på den spegede sag.

Telenors bestyrelse har samtidig iværksat en undersøgelse af hele sagen. Koncernen har desuden meddelt at man nu har sat sin ejerandel i Vimpelcom til salg.

Mellem 2005 og 2007 var Jo Lunder koncernchef i det norske Ementor, som i dag er moderselskab for Atea.

Læs også:

Telia og Telenor dropper sammenlægning i Danmark

Telenor-topchef sætter den danske Telenor-forretning til salg: Derfor er han så klar i mælet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere