Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Korruption sætter Telenor under pres i speget sag

Fængsling af tidligere topchef rejser tvivl om den norske telekoncerns rolle i speget korruptionssag.

Den norske telekoncern Telenor er på vej ud i stormvejr, efter at det norske bagmandspoliti i sidste uge anholdt og varetægtsfængslede Jo Lunder, der tidligere har haft en række ledende stillinger indenfor Telenor-koncernen.

Det norske politi sigter Jo Lunder for korruption i en sag, der går tilbage til 2011, hvor Jo Lunder var topchef i det russiske teleselskab Vimpelcom, som ejes delvis af Telenor. Før den tid var han bestyrelsesformand i selskabet, som på få år fik mere end 10 millioner kunder.

I USA og Holland er myndighederne i gang med at undersøge Vimpelcom i en sag, hvor selskabet angiveligt har betalt mere end en halv milliard kroner i bestikkelse til den uzbekiske præsidents datter, Gulnara Karimova.

Pengene er angiveligt blevet overført til en konto i Gibraltar i forbindelse med Vimpelcoms køb af en række mindre uzbekiske teleselskaber og de tilhørende telelicenser.

Efter at sagen kom frem har Vimpelcom hensat 900 millioner dollar til dækning af fremtidige erstatninger og bøder fra de amerikanske myndigheder.

Den nu fængslede Jo Lunder var indtil marts i år øverste chef i Vimpelcom, ligesom han gennem tiden haft flere ledende stilling i Telenor-koncernen.

Frem til anholdelsen arbejdede han for den norske shipping-koncern Fredriksen Gruppen, ligesom han var bestyrelsesformand i Evry, der er et af Norges største it-selskaber.

Telenor har tidligere svaret på spørgsmål om sagen fra et kontroludvalg under det norske storting. For godt en måned blev koncernchefen i Vimpelcom fyret, fordi han havde tilbageholdt information om sagen.

I sidste måned blev Telenors bestyrelsesformand Svein Aaser tvunget væk fra sin post af den norske erhvervsminister på grund af manglende tillid til at Stortingets kontroludvalg har fået fyldestgørende information om Vimpelcom-sagen.

Telenors tidligere koncernchef Jon Fredrik Baksaas har desuden indrømmet at have tilbageholdt information under Stortingets høringer om sagen. Baksaas har i denne uge trukket sig fra et job rådgiver for Telenors bestyrelse, ligesom han har givet afkald på en større lønpakke.

Anholdelsen af Jo Lunder rejser på ny spørgsmålet om, Telenor har givet en dækkende forklaring på den spegede sag.

Telenors bestyrelse har samtidig iværksat en undersøgelse af hele sagen. Koncernen har desuden meddelt at man nu har sat sin ejerandel i Vimpelcom til salg.

Mellem 2005 og 2007 var Jo Lunder koncernchef i det norske Ementor, som i dag er moderselskab for Atea.

Læs også:

Telia og Telenor dropper sammenlægning i Danmark

Telenor-topchef sætter den danske Telenor-forretning til salg: Derfor er han så klar i mælet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere