Artikel top billede

Telia og Telenor dropper sammenlægning i Danmark

Telia og Telenor skrotter alle planer om at blive lagt sammen i Danmark.

Telia og Telenor meddeler, at de har trukket ansøgningen om en sammenlægning af de danske forretninger tilbage.

Det sker, efter de to selskaber ellers i december meddelte, at de ville slå forretningerne sammen til et selskab, hvor de to selskaber hver skulle eje 50 procent.

Det kan du læse mere om her: Telia og Telenor smelter sammen til ét selskab i Danmark.

Telia og Telenor meddeler, at det ikke har været muligt at nå til enighed med EU-Kommissionen om 'acceptable betingelser' for det sammenlagte selskab.

Mange forhandlinger med EU

De to selskabers planer har imidlertid ikke vundet genklang i EU, hvor EU-kommisær Margrethe Vestager (R) i et stykke tid har raslet med sablen og stillet en række krav til de to teleselskaber.

Det er blandt andet sket efter, at det konkurrerende teleselskab 3 har udtryk bekymring over konkurrencesituationen på det danske marked, hvis fusionen gik igennem. Det ville efterlade 3 som den klart mindste spiller, der skulle udfordre to giganter, nemlig TDC og Telia/Telenor.

3 har blandt andet forlangt, at myndighederne skulle kompensere med at tvangsoverflytte kunder til selskabet for at modstå de to store rivaler.

Det kan du læse mere om her: 3 vil have danske konkurrenters kunder efter fusion: 'Ellers kan vi ikke konkurrere'

At der har været grundige forhandlinger og overvejelser i EU understreges af, at deadline for den endelige beslutning gennem processen er blevet udskudt tre gange.

Den nuværende deadline ligger 30. september, hvor EU havde lovet, at der ville ligge en afgørelse, hvilket altså nu ikke bliver nødvendigt.

Tilbudt at sælge dele

Det har tidligere været fremme, at Telenor og Telia undervejs i drøftelserne har tilbudt EU at sælge dele forretningen fra i Danmark for at hjælpe fusionen på vej.

Det har angiveligt drejet sig om salg af op til 40 procent af netværksenheden til en tredjepart, som dermed ville få adgang til de to selskabers netværksteknologi.

Det har længe ligget i kortene, at der skal fjernes et af de fire store teleselskaber i Danmark, TDC, Telenor, Telia og 3, på grund af de pressede situation på det danske telemarked, hvor konkurrencen er særdeles intens.

Læs Telias forklaring: Telia-topchef: Derfor dropper vi fusion med Telenor: "Vi er ekstremt skuffede"

Det har da også været årsagen til, at de to selskaber i december barslede med planerne.

"Konkurrencen i Danmark er intens, og vi ser et fortsat pres på omsætning og indtjening, så en konsolidering var den eneste løsning. Ved at slå Telenors og TeliaSoneras aktiver og kundebaser i Danmark sammen skaber vi en robust operatør," lød det dengang fra Kjell-Morten Johnsen, chef for Telenor i Europa.

De to selskaber ville sammen kunne have fået en fælles kundebase på 3,5 millioner kroner, en omsætning på mere end ni milliarder kroner og en markedsandel på 40 procent af det danske mobilmarked.

Det ville for alvor have kunnet udfordre TDC, hvilket du kan læse mere om her: Stor-fusion mellem Telia og Telenor kan blive en bombe under TDC.

Topledelse allerede udnævnt

Telia og Telenor var ellers langt i planerne og havde således allerede udnævnt en fælles ledelse af selskabet med nordmanden Hilde Tonne fra Telenors top i spidsen som administrerende direktør, Telias CEO Søren Abildgaard som viceadministrerende direktør og CFO Dennis Kilian som finansdirektør.

TeliaSonera og Telenor meddeler, at de fortsat vil 'vurdere strategiske muligheder' i det danske marked.

Det kan tolkes i retning af, at selskaberne fortsat mener, at situationen på det danske marked er uholdbar, og at der fortsat er et selskab for meget på markedet.

3's administrerende direktør, Morten Christiansen, har således tidligere meddelt, at selskabet er interesseret i at købe op på det danske marked.

Ganske vist er både Telia og Telenor meget større end 3, men selskabet er alligevel interesseret.

"Målt på kunder er de større end os, men målt på økonomi og driftsresultat og overskud er vi meget større. Vi vil være interesseret i at købe op på det danske marked, hvis den rigtige mulighed er der," sagde Morten Christiansen til Computerworld for et år siden.

Det kan du læse her: 3-direktør om krig mod Telenor, TDC og Telia: Vi vil gerne købe op

Læs mere på Computerworld senere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere