Test af Microsoft Surface Pro 4: Hurtigere, bedre, hårdere, stærkere

Surface Pro 4 er langt hen ad vejen en evolution frem for revolution i forhold til sidste års Pro 3-tablet fra Microsoft.

Microsofts Surface-serie har været på noget af en rejse. Det var i de første par omgange en underskudsforretning af den store slags for Microsoft, og Windows RT-systemet, en version af Windows 8, som ikke kunne køre "klassiske" Win32/.net-programmer, var et flop af de helt store.

Men så skete der noget sidste år. Microsoft lancerede Surface Pro 3, som har været en stor succes.

Den havde den rette lethed, den rette skærm, støttebenet var fleksibelt, batteriet var udmærket og tastaturet okay.

I forhold til Surface Pro 2 var Pro 3 en mindre revolution, og det var der, at Microsoft ramte den helt rette opskrift på en tablet, som også kunne være en bærbar.

Og nu er der så en Surface Pro 4.

Og der er på ingen måde tale en radikal forandring af Surface Pro-konceptet, men i stedet en god opdatering, som Microsoft godt kan være bekendt.

Stadig en Surface på godt og ondt

Se Surface Pro 4 som en mere voksen Pro 3: Den har fået en bedre skærmopløsning på vilde fem megapixel (2.736 x 1.824 pixel), mindre kanter omkring skærmen og er blevet lidt lettere.

Ligeledes har Pro 4 fået en Skylake-processor, hvilket løser rigtig mange af de problemer, som Pro 3 har haft.

Pro 3's problem er blandt andet, at den hurtigt bliver meget varm, hvilket får processoren til at sænke ydeevnen for at holde en ordentlig temperatur.

Med et forbedret kølesystem samt Skylake-processoren har Pro 4 ikke det samme problem. Vi har i hvert fald oplevet en bedre ydeevne, og det er meget sjældent, at computerens blæser overhovedet går i gang.

Derudover følger en ny version af Intels integrerede HD Graphic-GPU med.

Også her ser vi en forbedring i forhold til den foregående model. 

PCworld.com har været i stand til at køre det grafisk meget krævende spil Crysis 2 på en Surface Pro 4, mens vi har testet mindre spil som League of Legends og WoW - mere typiske spil til en tablet/ultrabook. Begge kører uden nogle problemer.

Den gør stadig det, som en Surface-tablet gør godt: Den fungerer 95 procent som en bærbar og 100 procent som en tablet - om end med Windows 10, hvilket både er godt og skidt.

Som tablet

Windows 10 gør det godt som tablet-system - når dette slåes til - men der mangler stadig mange vigtige apps.

Ikke desto mindre er Surface Pro 4 en tablet. Og forventer du ikke at bruge Surface Pro 4 som en tablet, men mest som en bærbar, vil vi på opfordre dig til at købe en anden computer.

Som bærbar

Men den integrerede kickstand og et typecover er Surface Pro 4 også en god bærbar. Windows 10 transformerer sig som bekendt alt efter, hvordan systemet skal bruges, og med et forbedret typecover er der rig mulighed for at bruge Surface Pro 4 som din eneste computer.

Tasterne på typecoveret er blevet mere "bærbar"-agtige og har nu luft imellem sig, hvilket gør det bedre at lettere at skrive på. Det føles om et tastatur på en bærbar.

Ligeledes har trackpadden også fået en overhaling og er nu større og lavet af glas. Det er en trackpad, som gør jobbbet til UG og endda bedre end flere bærbare gør.

Dog er Surface Pro 4 stadig lige så dårlig at skrive med i skødet, som Pro 3 var. Hvis du rejser meget og må sidde med computeren i skødet eller på andre steder, hvor pladsen er trang, så kig efter en anden computer. Måske en Surface Book?

Vi har dog oplevet lidt startvanskeligheder med Surface Pro 4. Skærmdriveren er stoppet med at fungere lidt for mange gange til, at det er en tilfældighed, og vi har også oplevet to Blue Screen OF Deaths samt at touch-skærmen ikke registrerede tryk.

Det er alt sammen noget, som kan løses med software-opdateringer, men ikke desto mindre fejl.

Pris og konklusion

Den testede model her har en i5-6300U-processor, 256GB SSD og 8 GB RAM. Hertil kommer et typecover og en pen, som er blevet bedre end sidste års model.

Og så kommer prisen. Hvis du vil have både Surface Pro 4 og typecover - hvilket vi her på redaktionen på dvil råde dig til for at få det meste ud af en Surface - så løber prisen op.

Prisen bliver 12.200 kroner for den testede model. Du kan virkelig få meget traditionel computer hos andre producenter for de penge - blandt andet kan du få Dells skønne XPS 13 med en i7-processor (ikke Skylake) med 265 GB SSD og 8 GB RAM for samme pris.

Surface Pro 4 er den bedste Surface til dato. Og for dem som måske har en Surface Pro 2 eller som ønsker sig en Windows-tablet, så er det et af de bedste valg på markedet - om end også dyreste.

Har du allerede en Surface Pro 3, behøver du ikke opgradere. Du kan dog med fordel købe det nye typecover, som også passer til Surface Pro 3. Ligeledes passer en Surface Pro 4 til alle de eksisterende accesories til Pro 3 - det er lidt smart.

Læs også: Her er Surface Pro 4 og Surface Book - Microsofts første bærbare computer


Loading ikon