Artikel top billede

Peter Søndergaard på scenen til Gartner Symposium i Barcelona. Billeder Kim Stensdal.

Dansker helt til tops internationalt: Nu giver hans budskaber genklang i hele it-verdenen

Portræt: Danskfødte Peter Søndergaard er en populær keynote-taler på internationale it-konferencer med mange tusinde tilskuere, og han optræder i nogle af verdens mest respekterede erhvervsmedier. Men hvordan kom han helt til tops hos Gartner?

Portræt: Der er ikke meget dansker-accent over det, når Gartners globale research-chef, Peter Søndergaard, optræder som keynote-taler på internationale konferencer med tusindvis af tilskuere i salen.

Senest stod han på scenen ved Gartner Symposium i Barcelona, ulasteligt klædt i sort jakkesæt og vest med et rødt slips.

Her leverede han til de mange tusinde it-topchefer i salen budskabet om, at algoritmernes tid er kommet - og at de kan forandre din virksomhed fundamentalt. Læs reportagen her.

Giver genklang internationalt

Når han optræder på de store konferencer og i internationale medier er Søndergaard blevet til Sondergaard.

Gartner-topchefen taler dog stadig et fejlfrit dansk, da Computerworld møder ham på hans midlertige kontor på et Hilton-hotel i Barcelona.

"Jeg levede en del af min ungdom i udlandet, fordi min far var i militæret. Så jeg flyttede en del i mine yngre år - og det er også der, at den rent sprogmæssige fordel er kommet fra," forklarer Peter Søndergaard til Computerworld.

Læs også: It-chefen er under pres - formår du at kæmpe dig til fremtidens CIO-stilling?

Peter Søndergaard bærer i dag titlen senior vice president og head of research hos Gartner.

Han er formentlig det nærmeste, Danmark kommer på at kunne prale af en international ‘thought leader' på det digitale område.

For der bliver lyttet til Peter Søndergaard, når han står på scenen til de store konferencer, og salen er fyldt med top-CIO'er og digitale ledere fra hele verden.

Af samme årsag optræder hans citater også ofte i alt fra Wall Street Journal, Financial Times og Fortune til de mange it-medier rundt omkring i verden.

Det hele startede i København

Men hvordan gik det egentlig til, at danskeren havnede i den internationale topstilling i verdens største it-rådgivningsfirma?

"Jeg kom til Gartner meget tidligt, lige efter at Gartner var startet. Af en eller anden årsag blev det første helejede datterselskab af Gartner startet i København i 1987-88, og der startede jeg," fortæller Peter Søndergaard, der også helt tidligt i sin karriere var forbi konkurrenten IDC.

"Jeg har faktisk været i Gartner lige siden, hvilket også er en rimelig usædvanlig situation, for folk flytter normalt meget rundt inden for rådgivende virksomheder," siger han.

"De sidste 15 år har jeg så primært haft ledelsesfunktioner i research-organisationen i Gartner, og i de seneste 11 år har jeg haft ansvaret."

"Det er på en måde lidt pinligt"

Peter Søndergaard har tidligere arbejdet fra Gartners kontor i London, men i de seneste 10 år har han haft base i USA. I alt er det nu blevet til 27 år i Gartner.

"Det er på en måde lidt pinligt at sige, at man har været i et firma så lang tid, især i it-branchen. Men Gartner har været forskellige firmaer undervejs. I de sidste 10 år er vi vokset ekstremt stærkt."

"Og så er det en ekstremt heldig og fascinerede rolle at have. Vi er sådan en form for 'hub' i forhold til, hvad der sker rundt omkring rent it-mæssigt og teknologisk, og nu er vi også i stigende grad involveret med ledelser og bestyrelser rundt omkring i de store virksomheder," forklarer Peter Søndergaard.

Læs også: Få styr på det nye algoritme-marked: Udnyt alle mulighederne - og undgå alvorlige problemer

Når han betragter de seneste tre årtier, hvor han har været hos Gartner, beskriver han udviklingen således:

"Teknologi er blevet så fundamentalt."

"Over de seneste par år er det eksploderet. Ledelser begynder at forstå, at de skal have en digital kompetence. Det har været fascinerende at se den ændring, der er sket."

"Det bliver også ekstremt fascinerende at se, hvad der sker over de næste fem år med hensyn til, hvad vi som mennesker gør, og hvad maskinerne gør. Det er et heldigt sted at være," siger han om sin stilling hos Gartner.

Denne artikel er tredje del af et længere interview med Peter Søndergaard.

Læs alle artiklerne her:

It-chefen er under pres - formår du at kæmpe dig til fremtidens CIO-stilling?

Få styr på det nye algoritme-marked: Udnyt alle mulighederne - og undgå alvorlige problemer

Algoritmernes tid er kommet: Derfor vil de snart ændre alt for din virksomhed