Artikel top billede

Flere ministerier undersøger helt tosset varmefrådseri i danske datacentre

Danske datacentre sender store mængder varm luft ud i vinterkulden på grund af strikse regler for (gen)brugen af overskudsvarme. Vi har spurgt Skatteministeriet, om det nu også kan være rigtigt i et grønt Danmark.

Mens verdenslederne i disse uger mødes i Paris for at løse klodens klimaproblemer på COP 21-mødet, sender danske datacentre massevis af overskudsvarme ud i den danske vinterkulde.

Det skyldes, at datacentrene er pålagt afgifter for overskudsvarme på cirka 50 kroner per gigajoule energi.

Også selvom datacentrenes overskudsvarme ellers kvit og frit kunne genbruges af fjernvarmeværker til opvarmning af skoler og andre offentlige bygninger, så vi slipper for at fyre op med kul og andre fossile og forurenende brændstoffer.

Den problemstilling har Computerworld for nyligt beskrevet her:
Dansk datacenter kan opvarme 600 huse med overskudsvarme - men er tvunget til at fyre for gråspurvene

Afgiften på 50 kroner er indført, så datacentre og andre produktionsvirksomheder ikke spekulerer i at købe billig energi og sælge den med profit - og dermed blive et lille fjernvarmeværk i sig selv.

Skatteministeriet: Vi kigger på det
Men en af de danske datacentre-direktører bedyrer over for Computerworld, at intentionen med at give overskudsvarmen væk mere handler om grøn branding end om udgifter og indtægter.

Vi har gerne villet interviewe skatteminister Karsten Lauritzen (V) om afgifterne, der virker som det rene hul i ozonlaget.

Skatteministeriet oplyser til Computerworld, at skatteministerens kalender er fuldt ud booket, så vi har fået dette skriftlige svar:

"Afgifterne på overskudsvarme er balanceret imellem hensyn til at give incitament til at udnytte overskudsvarme og undgå ineffektiv produktion af overskudsvarme i konkurrence med den egentlige varmeproduktion," skriver ministeriets pressemedarbejder Christian Moselund Aaby.

"Et tværministeriel udvalg ser i den såkaldte Afgifts- og tilskudsanalyse på, om der er behov for justeringer, der kan medføre, at vores energisystem kan indrettes mere hensigtsmæssigt. Afgifter på overskudsvarme indgår som en del af denne analyse," forklarer han.

Derudover oplyser Skat, at der skal tilkobles en varmepumpe til datacentret, for at der kan ske en udnyttelse af den opståede varme. 

Ukendt plan

Skatteministeriet kan ikke oplyse, hvornår Afgifts- og tilskudsanalysen er på plads, efter den har haft rødder tilbage i den tidligere SR-regering.

Et bud fra flere kilder er dog, at afklaringen er klar til foråret.

Det betyder, at datacentre i Danmark som GlobalConnects, NNIT's og Interxions har vished for, om de også til næste vinter skal lukke varmen ud i kulden, eller om de kan give den væk.

Denne vished gælder for øvrigt også for Apples kommende datacenter i Viborg, efter Apple har meldt ud, at selskabet valgte Danmark på grund af vores grønne profil.

Læs også:
Derfor mister Danmark kæmpe-mulighed for datacenter-eventyr
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


AI - bliv klogere på de kloge algoritmer

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, hvorpå vi arbejder og driver virksomhed. Der er imidlertid mange teknologiske, forretningsmæssige, strategiske, ledelsesmæssige og organisatoriske overvejelser, der er helt nødvendige, hvis man skal have succes med kunstig intelligens. Hør blandt andet om, hvordan du kommer godt igang med AI og machine learning

14. december 2021 | Læs mere


Sådan forsvarer du dig effektivt mod Ransomware

Mange danske virksomheder været ramt af succesfulde ransomware-angreb i det seneste års tid, hvor hackere formår at indsnige kode i systemerne, som de anvender til at blokere for organisationens data. På denne konference får du derfor overblik over en række muligheder for at modstå ransomware-angreb - og komme videre når de sker.

16. december 2021 | Læs mere