Flere ministerier undersøger helt tosset varmefrådseri i danske datacentre

Danske datacentre sender store mængder varm luft ud i vinterkulden på grund af strikse regler for (gen)brugen af overskudsvarme. Vi har spurgt Skatteministeriet, om det nu også kan være rigtigt i et grønt Danmark.

Mens verdenslederne i disse uger mødes i Paris for at løse klodens klimaproblemer på COP 21-mødet, sender danske datacentre massevis af overskudsvarme ud i den danske vinterkulde.

Det skyldes, at datacentrene er pålagt afgifter for overskudsvarme på cirka 50 kroner per gigajoule energi.

Også selvom datacentrenes overskudsvarme ellers kvit og frit kunne genbruges af fjernvarmeværker til opvarmning af skoler og andre offentlige bygninger, så vi slipper for at fyre op med kul og andre fossile og forurenende brændstoffer.

Den problemstilling har Computerworld for nyligt beskrevet her:
Dansk datacenter kan opvarme 600 huse med overskudsvarme - men er tvunget til at fyre for gråspurvene

Afgiften på 50 kroner er indført, så datacentre og andre produktionsvirksomheder ikke spekulerer i at købe billig energi og sælge den med profit - og dermed blive et lille fjernvarmeværk i sig selv.

Skatteministeriet: Vi kigger på det
Men en af de danske datacentre-direktører bedyrer over for Computerworld, at intentionen med at give overskudsvarmen væk mere handler om grøn branding end om udgifter og indtægter.

Vi har gerne villet interviewe skatteminister Karsten Lauritzen (V) om afgifterne, der virker som det rene hul i ozonlaget.

Skatteministeriet oplyser til Computerworld, at skatteministerens kalender er fuldt ud booket, så vi har fået dette skriftlige svar:

"Afgifterne på overskudsvarme er balanceret imellem hensyn til at give incitament til at udnytte overskudsvarme og undgå ineffektiv produktion af overskudsvarme i konkurrence med den egentlige varmeproduktion," skriver ministeriets pressemedarbejder Christian Moselund Aaby.

"Et tværministeriel udvalg ser i den såkaldte Afgifts- og tilskudsanalyse på, om der er behov for justeringer, der kan medføre, at vores energisystem kan indrettes mere hensigtsmæssigt. Afgifter på overskudsvarme indgår som en del af denne analyse," forklarer han.

Derudover oplyser Skat, at der skal tilkobles en varmepumpe til datacentret, for at der kan ske en udnyttelse af den opståede varme. 

Ukendt plan
Skatteministeriet kan ikke oplyse, hvornår Afgifts- og tilskudsanalysen er på plads, efter den har haft rødder tilbage i den tidligere SR-regering.

Et bud fra flere kilder er dog, at afklaringen er klar til foråret.

Det betyder, at datacentre i Danmark som GlobalConnects, NNIT's og Interxions har vished for, om de også til næste vinter skal lukke varmen ud i kulden, eller om de kan give den væk.

Denne vished gælder for øvrigt også for Apples kommende datacenter i Viborg, efter Apple har meldt ud, at selskabet valgte Danmark på grund af vores grønne profil.

Læs også:
Derfor mister Danmark kæmpe-mulighed for datacenter-eventyr
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

30. september 2020 | Læs mere


Giv dit salg og kundeservice et løft med Dynamics 365

Microsoft har sat turbo på udviklingen af Dynamics 365, som er stærkere, mere omfattende og mere fleksibel end nogensinde før. Resultatet er et hav af nye muligheder. Både for dig, som allerede bruger dele af Dynamics' ERP-funktionalitet, og for dig som vil høste fordelene af alle de andre smarte funktioner, Dynamics 365-platformen byder på.

06. oktober 2020 | Læs mere


Netværkssikkerhed - teknologi og værktøjer til at skabe sikre netværk

Netværket er din virksomheds livsnerve: Den ofte oversete teknologi, der sikrer, at interne og eksterne medarbejdere, leverandører eller kunder har adgang til netop den information der holder driften kørende.

07. oktober 2020 | Læs mere


Premium
Nvidia RTX 3080 til test: Her sættes en ny standard – og trods prisen er det på mange måder et stærkt køb
Der er ikke nogen tvivl om, at der er krummer i Nvidias nye high-end grafikkort. Det ligner endda et særdeles godt køb trods den høje pris.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Vil du med på vej mod den moderne dataestate?
At gøre data tilgængelig, men hurtigst og med de færreste ressourcer, er de første og nødvendige skridt mod en moderne dataestate. Tiden er inde til, at du bevæger dig ned af den digitale landevej, der fører til hurtige og konsistente svar på simple forretningsspørgsmål. Vi giver her et bud på, hvordan du kommer igang.