Artikel top billede

Datatilsynet betænkelig inden EU-afstemning: Med nyt Europol kan vi miste datakontrollen

Danske myndigheder som ATP og Skat kan miste kontrollen over data om danskere til et nyt og stærkere Europol, mener Datatilsynet. Læs her, hvorfor Datatilsynet har udtrykt betænkeligheder over nyt Europol.

Det kommende, overstatslige Europol, som Danmark blandt andet skal stemme ja eller nej til at tilslutte sig ved EU-valget i morgen torsdag, kan blive en trussel mod den danske datasikkerhed.

Det mener Datatilsynet, som er Danmark øverste myndighed udi datasikkerhed og kontrol med personoplysninger.

Den potentielle trussel skyldes, at EU-Kommissionen gør klar til, at nyt og mere magtfuldt Europol skal have direkte adgang til, hvad der kaldes "nationale informationssystemer" i EU-medlemslandene.

Hvad disse nationale informationssystemer konkret dækker over, og hvor mange systemer Europol skal have snablen i, er uvist for Datatilsynet. Men det kunne eksempelvis være ATP, CPR-registret, politiets registre og Skat.

Det skriver Arbejderen.

Betænkeligheder om nyt Europol

Grundet Europols indtil videre ukendte systemadgang har Datatilsynet luftet betænkeligheder i sit afgivne høringssvar fra sidste år.

I høringssvaret henviser det danske Datatilsynet til Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse (EDPS) i sine betænkeligheder, hvis Europol skal indsamle oplysninger fra nationale informationssystemer, såfremt dette er tilladt i henhold til national ret.

"... fordi der er risiko for, at den dataansvarlige (nationale myndighed) mister kontrollen over videregivelsen. På den baggrund anbefaler EDPS - og Datatilsynet - muligheden ikke videreføres i det nye retsgrundlag for Europol," står der blandt andet i høringssvaret.

Mørklægger arbejdet

Over for Arbejderen fastholder direktør i Datatilsynet, Cristina Angela Gulisano, udmeldingen i høringssvaret.

"Vi står ved det, vi har skrevet i høringssvaret. Jeg forventer, at regeringen tager vores holdninger med til forhandlingerne om den kommende Europol-forordning, fortæller Datatilsynets direktør, Cristina Angela Gulisano, til avisen.

Europol har overfor Arbejderen ikke defineret klart, hvad der menes med adgang til nationale systemer.

Samtidig har det danske Justitsministerium ikke ønsket at oplyse over for tidsskriftet, om ministeriet har taget Datatilsynets advarsler med i de forhandlinger i EU's ministerråd, som siden marts 2013 har mødtes månedligt for at diskutere det nye Europol.

Justitsministeriet forklarer over for Arbejderen, at der ikke er tale om offentlige forhandlinger.

Læs også:

Politichef lover: Danmark får cyberpoliti i verdensklasse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan får CFOen og den it-ansvarlige hurtig og sikker viden på hånden

Som CFO og it- ansvarlig er automatisering og avanceret dataanalyse blevet en del af hverdagen. Både for at sikre acceleration af forretningskritiske processer men også for at sikre en opdateret og handlingsorienteret indsigt. Men hvordan får man fuldt overblik og udbytte af disse processer? Det sætter vi fokus på, med dette eksklusive roundtable-event.

07. marts 2024 | Læs mere


SAP Excellence Day 2024

Hvordan orkestrerer og opdeler du SAP-projekter, så det bliver muligt og realistisk at hjemtage gevinster langt hurtigere? Hvad er den mest effektive metodik, når man skal arbejde med no-code/low-code og Business Automation i SAP?

12. marts 2024 | Læs mere


Business Intelligence & Analytics Day

Gennem konkrete cases fra den virkelige verden giver vi dig også inspiration til, hvordan du i praksis graver efter – og finder - guldet i de stigende mængder data, din virksomhed producerer i bl.a. finans, drift, logistik og produktion. Samt hvordan du realiserer værdien af informationerne ved at indsamle, håndtere og analysere dem korrekt og systematisk.

14. marts 2024 | Læs mere