Artikel top billede

Datatilsynet betænkelig inden EU-afstemning: Med nyt Europol kan vi miste datakontrollen

Danske myndigheder som ATP og Skat kan miste kontrollen over data om danskere til et nyt og stærkere Europol, mener Datatilsynet. Læs her, hvorfor Datatilsynet har udtrykt betænkeligheder over nyt Europol.

Det kommende, overstatslige Europol, som Danmark blandt andet skal stemme ja eller nej til at tilslutte sig ved EU-valget i morgen torsdag, kan blive en trussel mod den danske datasikkerhed.

Det mener Datatilsynet, som er Danmark øverste myndighed udi datasikkerhed og kontrol med personoplysninger.

Den potentielle trussel skyldes, at EU-Kommissionen gør klar til, at nyt og mere magtfuldt Europol skal have direkte adgang til, hvad der kaldes "nationale informationssystemer" i EU-medlemslandene.

Hvad disse nationale informationssystemer konkret dækker over, og hvor mange systemer Europol skal have snablen i, er uvist for Datatilsynet. Men det kunne eksempelvis være ATP, CPR-registret, politiets registre og Skat.

Det skriver Arbejderen.

Betænkeligheder om nyt Europol

Grundet Europols indtil videre ukendte systemadgang har Datatilsynet luftet betænkeligheder i sit afgivne høringssvar fra sidste år.

I høringssvaret henviser det danske Datatilsynet til Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse (EDPS) i sine betænkeligheder, hvis Europol skal indsamle oplysninger fra nationale informationssystemer, såfremt dette er tilladt i henhold til national ret.

"... fordi der er risiko for, at den dataansvarlige (nationale myndighed) mister kontrollen over videregivelsen. På den baggrund anbefaler EDPS - og Datatilsynet - muligheden ikke videreføres i det nye retsgrundlag for Europol," står der blandt andet i høringssvaret.

Mørklægger arbejdet

Over for Arbejderen fastholder direktør i Datatilsynet, Cristina Angela Gulisano, udmeldingen i høringssvaret.

"Vi står ved det, vi har skrevet i høringssvaret. Jeg forventer, at regeringen tager vores holdninger med til forhandlingerne om den kommende Europol-forordning, fortæller Datatilsynets direktør, Cristina Angela Gulisano, til avisen.

Europol har overfor Arbejderen ikke defineret klart, hvad der menes med adgang til nationale systemer.

Samtidig har det danske Justitsministerium ikke ønsket at oplyse over for tidsskriftet, om ministeriet har taget Datatilsynets advarsler med i de forhandlinger i EU's ministerråd, som siden marts 2013 har mødtes månedligt for at diskutere det nye Europol.

Justitsministeriet forklarer over for Arbejderen, at der ikke er tale om offentlige forhandlinger.

Læs også:

Politichef lover: Danmark får cyberpoliti i verdensklasse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud & Enterprise Architecture

Blive klogere på cloud i en virkelighed, hvor selv de mest stringente it-landskaber har det med at knopskyde over tid. Ny services, nye teknologiske muligheder og stigende interne forventninger gør, at data, processer og applikationer ofte er fordelt ud over flere leverandører og leverancemodeller.

14. december 2022 | Læs mere


People Tech 2022 – der hvor HR møder IT

People Tech 2022 er stedet for dig, som arbejder med HR eller med it-løsninger til HR-branchen. Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk. Bliv inspireret af andre virksomheders konkrete erfaringer, og hvad eksperterne mener om de store linjer inden for digitaliseringen af ​​HR.

15. december 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag: Få styr på trusselsbilledet og beredskabet

På denne strategiske it-sikkerhedsdag samler vi trådene i tre spor, hvor kompetente oplægsholdere deler deres erfaringer med dig omkring, hvordan du prioriterer dine ressourcer og bliver i stand til at håndterer de ellers umiddelbart modsatrettede krav og forventninger.

24. januar 2023 | Læs mere