Datatilsynet betænkelig inden EU-afstemning: Med nyt Europol kan vi miste datakontrollen

Danske myndigheder som ATP og Skat kan miste kontrollen over data om danskere til et nyt og stærkere Europol, mener Datatilsynet. Læs her, hvorfor Datatilsynet har udtrykt betænkeligheder over nyt Europol.

Det kommende, overstatslige Europol, som Danmark blandt andet skal stemme ja eller nej til at tilslutte sig ved EU-valget i morgen torsdag, kan blive en trussel mod den danske datasikkerhed.

Det mener Datatilsynet, som er Danmark øverste myndighed udi datasikkerhed og kontrol med personoplysninger.

Den potentielle trussel skyldes, at EU-Kommissionen gør klar til, at nyt og mere magtfuldt Europol skal have direkte adgang til, hvad der kaldes "nationale informationssystemer" i EU-medlemslandene.

Hvad disse nationale informationssystemer konkret dækker over, og hvor mange systemer Europol skal have snablen i, er uvist for Datatilsynet. Men det kunne eksempelvis være ATP, CPR-registret, politiets registre og Skat.

Det skriver Arbejderen.

Betænkeligheder om nyt Europol
Grundet Europols indtil videre ukendte systemadgang har Datatilsynet luftet betænkeligheder i sit afgivne høringssvar fra sidste år.

I høringssvaret henviser det danske Datatilsynet til Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse (EDPS) i sine betænkeligheder, hvis Europol skal indsamle oplysninger fra nationale informationssystemer, såfremt dette er tilladt i henhold til national ret.

"... fordi der er risiko for, at den dataansvarlige (nationale myndighed) mister kontrollen over videregivelsen. På den baggrund anbefaler EDPS - og Datatilsynet - muligheden ikke videreføres i det nye retsgrundlag for Europol," står der blandt andet i høringssvaret.

Mørklægger arbejdet
Over for Arbejderen fastholder direktør i Datatilsynet, Cristina Angela Gulisano, udmeldingen i høringssvaret.

"Vi står ved det, vi har skrevet i høringssvaret. Jeg forventer, at regeringen tager vores holdninger med til forhandlingerne om den kommende Europol-forordning, fortæller Datatilsynets direktør, Cristina Angela Gulisano, til avisen.

Europol har overfor Arbejderen ikke defineret klart, hvad der menes med adgang til nationale systemer.

Samtidig har det danske Justitsministerium ikke ønsket at oplyse over for tidsskriftet, om ministeriet har taget Datatilsynets advarsler med i de forhandlinger i EU's ministerråd, som siden marts 2013 har mødtes månedligt for at diskutere det nye Europol.

Justitsministeriet forklarer over for Arbejderen, at der ikke er tale om offentlige forhandlinger.

Læs også:

Politichef lover: Danmark får cyberpoliti i verdensklasse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Giv dit salg og kundeservice et løft med Dynamics 365

Microsoft har sat turbo på udviklingen af Dynamics 365, som er stærkere, mere omfattende og mere fleksibel end nogensinde før. Resultatet er et hav af nye muligheder. Både for dig, som allerede bruger dele af Dynamics' ERP-funktionalitet, og for dig som vil høste fordelene af alle de andre smarte funktioner, Dynamics 365-platformen byder på.

06. oktober 2020 | Læs mere


Netværkssikkerhed - teknologi og værktøjer til at skabe sikre netværk

Netværket er din virksomheds livsnerve: Den ofte oversete teknologi, der sikrer, at interne og eksterne medarbejdere, leverandører eller kunder har adgang til netop den information der holder driften kørende.

07. oktober 2020 | Læs mere


ESDH/ECM: Effektiv data- og dokumenthåndtering i din organisation

Den rigtige dokumenthåndtering er i den grad med til at sikre effektiviteten i din virksomhed. Det hjælper både din virksomhed og dine medarbejder til at spare tid, mindske risikoen for fejl og leve op til gældende regler. Få svar på hvilke arbejdsprocesser, der med fordel kan digitaliseres først.

20. oktober 2020 | Læs mere


Premium
Historisk kritik af det skandaleramte ejendomsvurderingssystem: "Jeg har været statsrevisor i mere end 20 år, og jeg kan ikke mindes, at vi har brugt den formulering før"
Statsrevisorernes kritik af det skandaleramte og stærkt forsinkede system til de nye ejendomsvurderinger er historisk. Det fortæller formand for Statsrevisorerne, Henrik Thorup, som er forundret over forløbet hos det danske skattevæsen.
Computerworld
Elon Musk præsenterede fremtidens Tesla-batteri - og straks styrtdykkede aktien
Tesla-stifteren Elon Musk præsenterede tirsdag selskabets visioner og strategier inden for fremtidens elbils-batteri. Men nyhederne - eller mangel på samme - fik investorerne til sende aktien ned med 5,6 procent.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Bevis værdien ved Vulnerability Management med 4 simple trin
Vulnerability Management kan føles som en endeløs klatretur. Derfor kan du med dette whitepaper få indsigt i hvordan du fokuserer på dine indsatser, beviser værdien af dit program og opnår tillid, budget og anerkendelse med fire simple steps.