Artikel top billede

Europæisk teleopkøb til 123 milliarder kroner er faldet på plads

En ny telegigant tårner sig op i Europa, efter konkurrencemyndigheder har givet grønt lys for et opkøb til 123 milliarder kroner. Samtidig er en anden stor telehandel på vej, hvis ikke EU spænder ben.

En ny gigant har meldt sin ankomst på det europæiske telemarked.

Det drejer sig om det tidligere britiske statsejede British Telecom - nu BT - efter selskabet for knap et år siden lagde 123 milliarder kroner for tele- og internetselskabet EE.

Dette opkøb har de britiske konkurrencemyndigheder CMA nu givet de sidste godkendelser for, efter handlen allerede i efteråret 2015 så ud til at glide glat igennem.

Dermed er sammensmeltningen af Storbritanniens største leverandører på henholdsvis de faste og de mobile linjer en realitet, skriver BBC.

En international gigant

BT's direktør Gavin Patterson udtaler efter den sidste godkendelse, at kombinationen af BT og EE (tidligere Everything Everywhere) bliver en digital mester for Storbritannien, da selskabet vil øge innovationen i det stærkt konkurrenceprægede telemarked.

Mesterdrømmene har i hvert fald en økonomiske muskler at hvile på, da de to selskaber dag tilsammen har en omsætning på knap 250 milliarder kroner.

Det nye BT med EE i folden er samtidig godt 10 gange større end danske TDC alene målt på omsætningen.

Set i et internationalt perspektiv er dog stadig en sum penge op til teleselskabernes absolutte superliga.

Her omsætter mastodonter som AT&T, Verizon, japanske NTT og China Mobile for tre til fire gange så meget som den nye britiske telegigant.

En anden storhandel på vej

BT's opkøb af EE glider igennem kort tid efter, at den danske EU-Konkurrencekommissær Margrethe Vestager i efteråret har sat gang i en undersøgelse af en anden storhandel på det britiske telemarked.

Det drejer sig om 100 milliarder kroner-fusionen mellem teleselskabet 3 og britiske O2, som 3 vil købe af Telefónica.

Den danske konkurrencekommissærs undersøgelse blev påbegyndt efteråret, fordi hun haft mistanke om, at handlen vil kunne være konkurrenceforvridende, hvilket i sidste ende vil betyde højere priser for forbrugerne.

Læs også: Margrethe Vestager: Telia-Telenor-fusion ville gå ud over kunderne

Årsagen er, at de to selskaber modsat BT og EE er rene mobilselskaber, som potentielt vil kunne få en alt for stor magt med en markedsandel på omkring 40 procent.

En sammensmeltning mellem 3 og O2 vil samtidig reducere antallet af store britiske mobiloperatører fra fire til tre.

Og det anses altså af EU for at være mere potentielt konkurrenceforvridende, end at teleselskabet med fleste faste linjer og et mobilselskab med flest mobilkunder går sammen.

Læs også: 

Teleselskabernes desperate kamp: Har svært ved at følge med på brutalt marked
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Byg digitale løsninger omkring dit kerneprodukt og styrk konkurrenceevnen

Stadig flere virksomheder tænker digitale løsninger ind i deres samlede produktportefølje. De sælger ikke ”kun” komponenter og fysiske produkter, men styrker det samlede produktkatalog med services, der f.eks. giver indsigt i ydeevne og udnyttelse af enhederne – og som gør vedligehold langt mere kosteffektivt og rettidigt. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du bygger eller optimerer cloudbaserede løsninger, der komplementerer dit kerneprodukt.

21. marts 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere