Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Virksomheder spilder enorme summer på indkøb af software som aldrig anvendes

Virksomhederne spilder meget store summer på at indkøbe software til medarbejdernes pc'er, som aldrig bliver brugt til noget, viser ny analyse. Og sådan har det været i årevis.

Din arbejdscomputer indeholder ubrugeligt software-programmer for 1.700 kroner.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport med titlen "The Real Cost of Unused Software" fra det amerikanske analysehus 1E.

Ifælge rapporten indeholder hver computer i virksomheder verden over i gennemsnt ubrugt, unødvendigt eller uønsket software for 259 dollar - godt 1.700 kroner.

I undersøgelsen har 1E tracket, hvordan 1.800 forskellige software-programmer over en fire-årig periode er blevet installeret på 3,6 millioner computere i 129 virksomheder i 14 forskellige industri-sektorer.

Ifølge undersøgelsen anvendes i gennemsnit 37 procent af den indkøbte software ikke - men virksomhederne betaler for den alligevel.

Ifølge analysehuset har dette tal faktisk ikke ændret sig i løbet af de fire år, hvor målingerne er blevet foretaget, og det er kommet bag på selskabet.

Værst ser det ud i uddannelses-sektoren, viser undersøgelsen.

Her anvendes hele 47 procent - altså næsten halvdelen af den indkøbte software - ikke til noget.

1E vurderer, at det kan skyldes, at uddannelsessektoren har det med at købe ens løsninger i stort volumen med det, som selskabet kalder for en ‘one size fits all'-approach.

Mindst spild finder vi i pharma-industrien, hvor ‘blot' 18 procent af de installerede software-programmer ikke anvendes.

Manglende asset management

Problemets årsag kan ligge i både policy og i dårligt overblik over de aktiver, som virksomheden opererer med.

Virksomhederne aner med andre ord ofte ikke, hvad der er reelt er behov for. Og derfor køber de voldsomt ind for at være på den sikre side.

Samtidig er mange virksomheder plaget af decentrale indkøb af software - altså det, som man kalder ‘skygge-it' eller ‘shadow it'.

Det kan du læse mere om her: Den frygtede skygge-it: Når it kommer ud af kontrol

Læs også:

Advarsel fra it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser

Denne it-type kan ødelægge din virksomhed: Men næsten ingen er på sporet af den

Seks barrierer som kan bremse it-udviklingen i dit firma




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere