Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Det store opgør på vej: Vil det lykkes for staten af frigøre sig fra dyb afhængighed af CSC og IBM?

Staten har sat sejl for at frigøre sig fra sin mangeårige og dybe afhængighed af især CSC, som år efter år skovler penge ind på systemer, som kun CSC kan levere. Men opgaven er svær og omfattende.

CSC og andre af de store it-leverandører har i årevis holdt den danske stat fast i et jerngreb, som det er meget svært og ressourcekrævende at komme ud ad.

CSC kan ikke fremskaffe den dokumtation på selskabets egne systemer, som er nødvendige for at kunne sende opgaverne i udbud.

Det betyder, at staten kun har én mulighed: Nemlig at forny ordrerne hos CSC.

Men nu skal det være slut, mener Digitaliseringsstyrelsen, der i flere år har været i gang med et stort projekt, der skal afklare muligheder, fordele og ulemper ved at sætte en frigørelsesproces i gang, så staten får revet sig fri af den dybe afhængighed af de store it-selskaber.

Opgaven er langt fra enkel. Dybest set svarer det til at skifte en flymotor på et fly i luften - uden at have adgang til brugsvejledning eller tegninger over motoren.

Få overblikket over sagen.

Klik på hver enkelt artikel herunder for at få mere at vide.


Overblik: CSC har fået forlænget store offentlige it-ordrer i 19 år uden lovpligtige udbud
Overblik: Rigspolitiets it-afdeling har gennem mange år automatisk forlænget CSC som leverandør af politiets it-systemer, selv om loven klart siger, at denne type ordrer skal i udbud. Få overblikket over sagen her.


Hemmeligt dokument afslører: Staten forbereder stor-opgør med CSC som offentlig kæmpe-leverandører
Den danske stat er i gang med en kæmpe oprydning i sine it-kontrakter med CSC, IBM og andre. Læs her, hvordan oprydningen kan betyde, at staten selv i langt højere grad selv skal stå for driften af de kritiske it-systemer.


Staten fanget i kattepine: Opgør med it-leverandører kan udløse problemer
Der er ikke kun fordele for staten ved at tage livtag med de gamle legacy-kontrakter, der i årevis har låst staten fast til store it-leverandører, som løbende har scoret store kontrakter uden udbud. Se her, hvordan det hænger sammen. Interview med CBS-professor Kim Normann Andersen.


Netcompany kigger sultent på udfaldet af statens CSC-opgør: Vi kan løse opgaven til halv pris
Statens opgør med de store it-leverandører som CSC, IBM og KMD er sød musik i ørene på danske it-selskaber. Netcompany ser frem til at byde på statslige it-løsninger, der kan blive bedre, markant billigere og ikke mindst fremtidssikre, lyder det fra topchef André Rogaczewski.


Det handler statens opgør med de store leverandører i virkeligheden om
Computerworld har kunnet afsløre, at staten siden mindst 2014 har overvejet et opgør med en række store it-leverandører. Læs her, hvad der i virkeligheden er på spil.


Offentlige myndigheder i flyverskjul efter afsløringer om legacy-opgør
Statens store opgør med sine langvarige kontrakter til kritiske systemer er åbenbart ikke noget, som man taler om i offentligheden. Her kan du læse Digitaliseringsstyrelsens, Rigspolitiets og Skatteministeriets 'svar' på opgøret.


Sådan reagerer it-giganterne på statens opgør med legacy-kontrakterne
Statens største it-leverandører holder tand for tunge dagen efter, at Computerworld har afsløret statens plan om at gøre kål på sine legacy-kontrakter. Læs her, hvordan CSC, IBM og KMD reagerer på afsløringen.


Statens opgør med CSC, KMD og IBM: Disse kontrakter drejer det sig om
Statens planlagte stor-opgør med it-kæmperne CSC, IBM og KMD kan koste firmaerne millioner. KMD og IBM har haft millionkontrakter uden udbud i op til 23 år. Her kan du se nogle af dem.


Lander mellem to stole: Derfor vil myndigheder ikke tage sig af CSC's store udbuds-skandale
Hverken Klagenævnet for Udbud eller EU-Kommissionen kommer til at tage skandalen om manglende udbud af offentlige millionkontrakter til CSC op. Det er der særlige grunde til.


Skats direktør: Jeg ved godt, at vores CSC-kontrakt er ulovlig
Skats øverste direktør, Jesper Rønnow, vidste godt, at han brød loven, da han i 2013 forlængede en millionkontrakt med CSC. Og han kommer til at bryde loven igen i år.


Rigsrevisionen skal kulegrave statens it-kontrakter efter afsløringer af lovbrud
Statsrevisorerne vil have Rigsrevisionen til at undersøge det offentliges it-kontrakter over en bred kam.


Rigspolitiets CSC-skandale griber om sig - flere offentlige instanser kan blive undersøgt af Rigsrevisionen
Statsrevisorerne skal se på Rigspolitiets manglende udbud af million-kontrakter. Flere offentlige CSC-kunders it-kontrakter kan ende foran Rigsrevisionen.


Skat har brudt loven i 19 år: Har underskrevet million-kontrakter med CSC i årevis uden at sende ordrerne i udbud
Skat har i årevis automatisk underskrevet million-kontrakter med CSC uden at sende ordrerne i udbud. Skat indrømmer, at der er tale om lovbrud.


Sådan kan Skat og Rigspolitiet slippe ud af det ulykkelige ægteskab med CSC
Både Skat og Rigspolitiet sidder fast i 19 år gamle kontrakter med CSC. Skat og Rigspolitiet vil gerne sende kontrakterne i udbud, men det kan tage flere år, før forarbejdet er på plads. Kombits CIO fortæller her, hvordan man bedst kommer fri af et monopol