Læren af Mobile World Congress 2016: Her er de vigtigste nyheder fra verdens største mobilmesse

ComputerViews: Her har du de fire vigtigste tendenser fra verdens vigtigste mobilmesse, Mobile World Congress, der netop er afsluttet. Disse fire nyheder kommer til at præge mobilmarkedet i de kommende år.

Mobile World Congress er sammen med CES i Las Vegas de to første og største messer inden for forbrugerelektronik i verden.

Det er ved MWC, at vi for første gang kan se de mobile trends, som kommer til at præge resten af året.

Det er her, at de første smartphones lanceres, og det er her, at nye teknologier bliver vist frem til den sultne verdenspresse.

Vi har her samlet fire af de største trends fra Mobile World Congress 2016.

VR
Vi begynder med teknologien, som spås til at blive det store buzzword for år 2016: Virtual reality også kaldet VR.

Producenter som HTC og Oculus kæmper om at blive det største navn inden for de virtual reality-headset, som familien Danmark vil tage på for at se fjernsyn hjemme i stuen eller bruge foran computerskærmen med flotte spil.

HTC fremviste sit HTC Vive-headset i sin færdige udgave og offentliggjorde samtidig prisen for headsettet: 800 dollar - cirka 5.500 kroner.

Kan din computer trække VR? Tjek her: Er din computer klar til virtual reality? Tjek her med dette program

Samtidig lancerede både Samsung og LG et lille kamera med to modsatvendte linser, som kan filme og tage billeder i en 360-graders sfære omkring dig. Videoen eller billederne kan derefter ses via din smartphone eller i et af de to firmaers VR-briller.

Men en af de største begivenheder var, da Facebooks Mark Zuckerberg vadede igennem Samsungs eventsal for at tale om VR's store potentiale og om Samsung som samarbejdspartner.

Billedet af Zuckerberg med tusinder af uvidende journalister med påført headset gik viralt som et dystopisk skræmmebillede anno Apples "1984"-reklame.

Zuckerberg ser dog mere VR som en mulighed med uanede muligheder - specielt da Facebook ejer firmaet bag et af de største VR-brands, Oculus.

5G
Der er blevet råbet ulven kommer længe, men ved dette års messe var der noget om det.

Hypen omkring 5G-netværk blev mere virkelig ved MWC 2016, og en udviklet standard forventes nu at være færdig omkring 2018, hvor testforsøg forventes at rulle ud.

5G er stadig blot et koncept. Der er ingen færdig standard, men alle de store netværksudbydere arbejder hastigt på at skabe, hvad der forventes at være 10 gange så hurtigt som 4G/LTE er i dag.

Ud over at vores smartphones vil blive udstyret med 5G-netværk, åbner 5G også for alvor op for Internet of Things-bølgen.

5G-teknologien vil kunne tilpasses meget specifikt til specifikke opgaver, så en tilsluttet bil vil have en meget lav internethastighed, men til gengæld en meget lav svartid fra serveren på under et millisekund, hvilket igen åbner op for muligheden for selvkørende biler.

Intet af dette er nyt, men ved MWC så vi en stor skare af dedikerede producenter, som for alvor er gået ind i jagten på den nye 5G-verden, heriblandt Intel. 

En fælles standard forventes klar i 2018, og du skal ikke regne med at kunne bruge 5G-net før i 2020.

Modulære telefoner
Mobile World Congress var som altid også et mekka af nye smartphones. Samsung lancerede sin nye Samsung Galaxy S7 og S7 Edge, og LG lancerede sin LG G5.

Men på trods af, at Samsung havde det klart største show - heriblandt gæsteoptræden fra Mark Zuckerberg - så endte LG G5 med at stjæle opmærksomheden ved MWC.

Oversigt: Her er de nye smartphones fra Mobile World Congress

LG G5 har nemlig en noget speciel evne i bunden af telefonen. Ud over at være en telefon i metal, hvor batteriet kan udskiftes, er der også mulighed for, at du kan tilslutte andre moduler.

Vil du have et større batteri med indbygget kameraknap eller hvad med et Bang & Olufsen højtalermodul med 32-DAC jack-amblifier? Begge dele kan tilsluttes i bunden.

Straks flyver tankerne over imod Googles ambitiøse Projekt Ara, som er en fuld modulær telefon, hvor du kan skifte enkelte dele, når de enten er forældede eller dine behov skifter.

Google fremviste sidste år en fungerende prototype af Ara, men derefter har der været stille omkring projektet.

Ligeledes begynder vi igen at se telefoner, hvor der er plads til Micro SD-kort. Både LG G5 og Samsung Galaxy S7 har plads til flere hundrede gigabyte ekstra lagerplads i form af de små plastikkort.

Mobilproducenter laver computere - og computerproducenter laver smartphones
HP præsenterede sin første smartphone i lang tid på MWC - nemlig Elite x3, en Windows 10 Mobile med de bedste specifikationer, som kan køre Microsoft "Continuum for Phone" system.

Dermed kan telefonen omdannes til noget, der i høj grad minder om en computer.

HP adresserer endda i samme åndedrag Continuums største mangel - adgang til .net/win32-apps - ved at tilbyde en form for streamingtjeneste af netop legacy-apps som for eksempel Skype og Salesforce-programmer.

Også Huawei gik nye veje. Huawei er bedst kendt for smartphones i den billige ende og 3G-dongles, men ved MWC kan det kinesiske superbrand nu skrive PC-producent på visitkortet.

Huawei Matebook
blev lanceret og minder mest af alt om et kærlighedsbarn mellem en iPad pro og en Surface.

Det virker til at være en ny trend.

Huawei finder det svært at kannibalisere mere på det kinesiske smartphonemarked.

Istedet forsøger firmaet i stedet at gå ud på andre markeder, og netop markedet for hybrid-computere har haft fremgang det seneste år.

Omvendt forsøger HP at henvende sig direkte til erhvervskunderne med sin Elite x3-telefon og går dermed uden om privatsalget.

Elite x3 kan blandt andet sættes sammen med en tynd "bærbar", som kun består af batteri, skærm og tastatur. Al computerkraft sker via telefonen.

Læs også:
Premium
Derfor er SAP ramt af kæmpe nedtur trods stor stigning i indtjeningen
ComputerViews: Mægtige SAP’s markedsværdi er på et øjeblik styrtdykket i den største enkeltstående nedtur for selskabet siden 1999. Selskabet er krise. Se her hvorfor.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk virksomheden med en effektiv omkostningsstrategi
Det har aldrig været mere påkrævet at kaste et kritisk blik på virksomhedens indkøbs- og omkostningsstruktur og undersøge, hvilke processer og aftaler, der kan optimeres. Det gælder både i almindelighed – en optimeret omkostningsstruktur kan trods alt aflæses direkte på bundlinjen. Men det er særligt kritisk for de mange virksomheder, der ser ind i et marked præget af stigende usikkerhed som følge af manglende transparens og af usikkerheden om, hvilke konsekvenser pludselige politiske indgreb kan få for afsætnings- og konkurrencesituationen. Der er eksempelvis store potentielle gevinster at hente ved at bygge velfungerende strukturer omkring indkøb og samarbejde med underleverandører. Blandt andet i form af realtidsbaseret indsigt i omkostningsstrukturen, herunder i potentialet for forbedringer, samt i form af en styrket forsyningskæde.