Artikel top billede

Ny klage over kæmpe fiber-projekt i kommune: "De går langt over stregen"

Ny klage over Ringkøbing-Skjern Kommunes samarbejde med EnergiMidt om at sikre fiberbredbånd til borgere og virksomheder.

Det stort anlagte bredbåndsprojekt i Ringkøbing-Skjern Kommune, der med EnergiMidt som leverandør skal give kommunens 8.000 virksomheder, 10.000 sommerhuse og 21.000 husstande højhastighedsinternet, bliver ved med at møde modstand.

Det er Air-Net fra Nørre-Nebel, der nu sender klagemateriale afsted til EU Kommissionen og Statsforvaltningen.

Direktør i Air-Net, Jens Stenberg, mener, at der er tale om kommunalt finansieret konkurrenceforvridning på bredbåndsmarkedet i Ringkøbing-Skjern Kommune.

"For at bruge statslige midler til den slags formål, skal der dokumenteres et markedssvigt gennem en grundig og nøje beskrevet teknisk kortlægning af, hvor godt kommunen i forvejen er dækket ind med bredbånd. Kommunen undlod dog at høre Air-Net, der har mellem 4000 og 5000 bredbåndskunder i kommunen," skriver Air-Net i en pressemedddelse.

"Der også begået andre fejl, hvorfor udbuddet strider mod flere EU-regler, herunder statsstøttereglerne," lyder det videre.

Ikke første klage

Teleindustrien valgte allerede i januar at klage til Statsforvaltningen over, at Ringkøbing-Skjern Kommune ikke ville svare på oplysninger om den aftale, som EnergiMidt og Ringkøbing-Skjern Kommune har indgået.

Læs mere om det her.

Aftalen, der koster kommunen 70 millioner kroner, betyder, at kommunens 8.000 virksomheder, 21.000 husstande og 10.000 sommerhuse vil få mulighed for at få fiberbredbånd inden for de kommende fem år via selskabet RAH EnergiMidt.

"De går langt, langt over stregen"

Nu vælger også Air-Net altså at forsøge at få sat en stopper for fiber-projektet i Ringkøbing-Skjern.

"Vi var klar over, at EnergiMidt er fremme i skoene, men når man tilbyder en af vores store enkeltkunder penge for at overtage vores net, for at få dem til at skifte fra os til dem, så går de langt, langt over stregen," udtaler Jens Stenberg.

Han hentyder dermed til et nyt feriecenter i Søndervig, hvor der allerede er opført 46 af op imod 300-500 feriehuse, hvor Air-Net har lagt bredbånd ind i husene.

Efterfølgende skal feriecenteret så være blevet kontaktet af en konsulent fra RAH EnergiMidt, som ville have centeret med på fiberprojektet.

"Da jeg oplyste, at vi allerede havde gennemført en del investeringer, svarede han uden videre, at de ville overtage vores installationer og holde os skadesløse, hvis vi skiftede til dem," udtaler en projektleder, Michael Neumann, i pressemeddelelsen fra Air-Net. 

Jens Stenberg fra Air-Net mener derfor, at EnergiMidt med skatteydermidler forsøger at ramme hans internetvirksomhed.

Afviser anklagerne

Hos RAH EnergiMidt afviser direktøren, Jørn Zielke, dog anklagerne. 

"Der har været sagt meget fra mange over de seneste måneder omkring Ringkøbing-Skjern Kommunes offentlige udbud om fiberudrulning i kommunen. Og jeg oplever i den dialog, at de faktuelle informationer ikke altid er korrekte," udtaler han i en pressemeddelelse

"Vi har en aftale med kommunen omkring en veldefineret opgave, som vi selvfølgelig tilgår professionelt og med en kommerciel tilgang. Præcist som når vi ellers udruller fibernettet til borgere, virksomheder og kommuner."

"Det betyder, at vi er aktive i markedet, markedsfører os og tilbyder fiberforbindelser. Nogle er tilfredse med det produkt, de allerede har - andre vil meget gerne have en fiberforbindelse, når vi tilbyder den."

Samtidig udtaler Jørn Zielke:

"Uden at afdække de kontraktslige vilkår mellem kommunen og RAH EnergiMidt yderligere vil jeg påpege, at RAH EnergiMidt ikke har modtaget 70 millioner kroner, som vi så frit råder over."

"Disse midler er udelukkende øremærket til områder, der ellers var umulige at få til at hænge sammen kommercielt."

Også klager i andre kommuner

Det er ikke kun i Ringkøbing-Skjern, at et kommunalt bredbåndsprojekt giver anledning til klager.

I begyndelsen af december kunne Langeland Kommune, Langelands Elforsyning og TDC på et pressemøde fortælle om et nyt projekt, der skal tilbyde 1500 husstande på Langeland bredbånd.

Med aftalen lovede TDC at skyde fiber i de tomrør, som Langelands Elforsyning har i området.

Men efterfølgende er TDC og partnerskabet på Langeland løbet ind i problemer, fordi Skywire, der leverer trådløse bredbåndsforbindelser, har klaget til Forbrugerombudsmanden, Konkurrencestyrelsen og Statsforvaltningen over Langeland Kommunes samarbejde med TDC.

Læs også:

Teleindustrien klager over manglende indsigt i kæmpe-aftale om fiberbredbånd

Aftale indgået: Alle borgere og virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune får lynhurtig fiberbredbånd.

Bredbåndsfirma klager over TDC's samarbejde med kommune: "Det er konkurrenceforvridende"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere