Artikel top billede

Slut med udbredt version af SQL Server: Sendes på pension af Microsoft

Microsoft sender SQL Server 2005 på pension, selv om database-softwaren stadig kører på op mod 800.000 servere i verden. Eksperter forudser store udfordringer i mange virksomheder.

Microsoft pensionerer tirsdag SQL Server 2005. Det betyder, at der ikke vil komme flere opdateringer eller mere vedligehold af det aldrende program.

Microsoft opfordrer alle brugere til omgående at flytte over til SQL Server 2014 eller Azure SQL Database.

Det er imidlertid en operation, der for de fleste organisationer tager en rum tid. I mellemtiden kan SQL Server 2005 komme til at udgøre en sikkerheds-risiko for de nuværende brugere, i det der altså ikke kommer flere sikkerhedsopdateringer, ligesom det kan give kompabilitets-problemer, at server-programmet ikke længere opdateres til de seneste behov.

Det potientielle problem er åbenlyst. For ifølge analysehuset IDC kører SQL Server 2005 i dag på omkring 800.000 servere verden over.

"Den største risiko ligger i at fortsætte med at anvende produktet de steder, hvor der er nogen som helst form for ukontrolleret eller ekstern adgang til databasen," siger Tim Hegedus fra analysehuset Miro Consulting til Computerworlds amerikanske søstermedie.

Kompabilitets-udfordringer

De manglende opdateringer kan ligeledes føre til alvorlige kompatibilitets-udfordringer for organisationer, der i dag anvender SQL Server 2005, ligesom eksempelvis finansielle virksomheder kan få compliance-problemer.

Kompabilitets-problemerne kan gælde både den kode, som kører i databasen som procedurer samt kildekoden til applikationer, der anvender SQL Server 2005.

I modsætning til mange andre program-typer, kan det være en kompliceret affære at opgradere SQL Server til en ny version, da mange af en organisations applikationer er bygget direkte oven på databasen.

Det betyder, at en opgradering til en nyere version af softwaren kan betyde, at en organisation skal rekonfigurere eller opgradere dens applikationer fra en ende af.

Pensioneringen er kommet bag på flere i branchen. I hvert fald fortæller teknikchef i SQL Service Nordic, Steinar Andersen, til Computerworlds svenske søstermedie, Computersweden, at hans selskab har installeret SQL Server 2005 hos en kunde 'for nylig.'

Han siger dog, at SQL Server 2005 og de nyere versioner af databasen ligner hinanden meget.

"Men der er forskelle, og man er nødt til at verificere, at koden fungerer på den nye version," siger han.

De store problemer opstår, hvis man kører med funktionaliteter, der ikke er dokumenterede, i SQL Server 2005.

"Det handler ofte om gamle applikationer, der anvendes af få personer, men som har vigtige funktioner. Det kan være, at man ikke engang har kildekoden til disse applikationer, og selv om man har kildekoden, så er det ikke sikkert, at nogen ved, hvordan den fungerer," siger konsulent Magnus Mårtensson til Computersweden.

Microsoft har lanceret et open source-baseret migrations-værktøj, som selskabet opfordrer brugere til at anvende til migrere til cloud-tjenesten Azure.

Du finder værktøjet her: SQL Database Migration Wizard.

Efterfølgeren til SQL Server 2005 er SQL Server 2008. Denne version sendes på pension af Microsoft i sommeren 2019.

Microsoft er i øvrigt på vej med en Linux-version af SQL Server. Den ventes klar i midten af 2017. Det kan du læse mere om her: Microsoft rykker mod Linux: Kronjuvelen SQL Server klar i Linux-version.

Analysehuset IDC forventer en opblomstring i markedet som direkte følge af pensioneringen af SQL Server 2005, i det de fleste af de 800.000 servere, der i dag kører med versionen, skal opgraderes i den kommende tid.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere