Artikel top billede

It-tekniker solgte statshemmeligheder for 4,5 millioner kroner - nu er han dødsdømt

En 48-årig kinesisk it-tekniker med fortid hos statsligt forskningsinstitut er dømt til døden for at have solgt mere end 150.000 fortrolige dokumenter til udenlandsk efterretningstjeneste.

Deling af fortrolige statsdokumenter kan være en ganske alvorlig sag, som eksempelvis NSA-whistlebloweren Edward Snowden kan tale med om.

I Kina har den 48årige computer-tekniker Huang Yu ifølge Shanghaidaily.com i perioden 2002 til 2011 solgt over 150.000 fortrolige statsdokumenter til en unavngiven, fremmed efterretningstjeneste.

Den handel kan nu koste computer-teknikeren livet, efter han har siddet i fængsel siden 2011.

Læs også: Edvard Snowden gør klar til at vende hjem til USA - han slipper for dødsstraf, lover USA

I alt tjente den kinesiske it-tekniker omkring 4,5 millioner kroner for salget af de mere end 150.000 fortrolige statsdokumenter. 

Sad med kryptering-viden

Huang Yu blev på grund af underpræstation i 2004 fyret fra et forskningsinstitut i den kinesiske Sichuan-provins. Her var han med til at udvikle et krypteringssystem til den kinesiske regering og landets militærenheder.

Efter fyringen skulle Huang Yu ifølge Shanghaidaily.com have kontaktet den udenlandske efterretningstjeneste med tilbud om fortrolige dokumenter, som computer-teknikeren havde opsamlet i løbet af sin arbejdsperiode på forskningsinstituttet.

I alt mødte han en agent fra den fremmede efterretningstjeneste 21 gange i Sydøstasien og i Hong Kong, hvor it-teknikeren overrakte agenten dokumenter, som rangerede lige fra styringen af det kinesiske kommunistparti til militære og økonomiske anliggender.

Undervejs i samarbejdet med den fremmede efterretningstjeneste modtog Huang Yu træning i, hvordan han skulle agere som spion.

Løb tør for dokumenter

Efter noget tid havde Huang Yu ifølge Shanghaidaily.com ikke flere dokumenter at sælge til den fremmede efterretningstjeneste.

Derfor begyndte han at afhænde informationer fra sin kone og svoger, som også arbejdede med fortrolige informationer for den kinesiske stat, indtil it-teknikerens pludselige rigdom og rejseaktiviteter faldt nogen i den kinesiske administration for brystet.

De fortrolige filer fra familien blev anskaffet ved henholdsvis at bede konen om at tage dokumenter med hjem til kopiering, og ved at downloade filer fra svogerens computer, når Huang Yu skulle reparere maskinen.

Fik familien i fedtefadet

Nu er Huang Yus kone så idømt fem års fængsel, mens svogeren får tre år for negligering af sikkerheden, der førte til, at dokumenterne kunne videresælges til en udenlandsk efterretningstjeneste.

Også 29 af Huang Yus kolleger fra forskningsinstituttet er idømt straffe, selvom de ikke aktivt medvirkede ved dokumentsalget, oplyser Kinas central-tv ifølge Shanghaidaily.com.

I en officiel udtalelse har sikkerhedsbureauet i den kinesiske provins Sichuans hovedstad, Chengdu, udtalt, at de solgte klassificerede dokumenter har udgjort en væsentlig sikkerhedsrisiko for den kineske regering og landets forsvar.

Læs også:
Wikileaks-informant Manning risikerer dødsstraf
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere