Har ventet i 10 år: Nu vil Søren Pind igen udskyde kritisk gennemgang af omstridt telelogning

De omstridte regler for telelogning har ventet på en kritisk revision i 10 år. Skiftende regeringer har udskudt den lovpligtige revision af telelogningen ikke mindre end fire gange. Nu lægger justitsminister Søren Pind (V) i ovnen til en femte.

Ikke mindre end 10 år har privatlivsentusiaster og branchefolk ventet på en revision af retsplejelovens § 786, stk. 4, den såkaldte telelogningspligt, der kræver, at teleudbydere registrerer tele- og internetkommunikation.

Og folk har ventet i god tro, for det er faktisk allerede vedtaget ved lov, at telelogningspligten skal revideres.

Den lov er bare blevet ændret ikke mindre end fire gange. Hver gang er revisionen af telelogningspligten blevet udskudt.

Og nu vil justitsminister Søren Pind (V) udskyde den for femte gang.

Det handler om sessionslogning
27. april fremsatte justitsminister Søren Pind et forslag til endnu en udskydelse af revisionen.

Nederst i den lange række af juridiske krydsreferencer og kancelli-formuleringer kan tålmodige læsere finde Søren Pinds begrundelse for, at udskydelsen skal nå sit 10 års jubilæum.

"Rigspolitiet anbefaler... ... at udvide teleudbydernes pligt til at logge internetoplysninger, navnlig ved at genindføre regler om logning af oplysninger om internettrafik i en forbedret form, som vil gøre de loggede oplysninger mere anvendelige i politiets efterforskning."

Politiet vil altså stadig have den sessionslogning, som Søren Pind  17. marts i år erkendte var alt for dyr.

Det kan du læse mere om her: Søren Pind dropper planer om sessionslogning: Det bliver for dyrt

Derfor vil justitsministeren udskyde en revision af lovteksten, indtil han har fundet en mere økonomisk spiselig måde, at genindføre sessionslogningen.

Eller med Justitsministeriets ord:

"Justitsministeriet finder... ..., at revisionen af logningsreglerne bør udsættes med henblik på at fortsætte den gode dialog med udbyderne, således at de nye regler både i tilstrækkelig grad tilgodeser politiets behov, og samtidig ikke pålægger udbyderne unødige økonomiske byrder."

Løbende udskudt
Oprindeligt skulle reglerne for telelogning revideres i 2006.

Men hver gang kalenderen har nærmet sig, at loven skulle revideres, har skiftende regeringer udskudt datoen.

Senest blev revisionen udskudt til folketingsåret 2014-15.

Opmærksomme læsere vil vide, at det folketingsår er overstået for længst, og der var da også et lovforslag om endnu en udskydelse klar i april 2015, men folketingsvalget betød, at den aldrig nåede til vedtagelse.

Og nu kan vi måske alle sammen få lov til at vente et år til.

Læs også: Vi går på jagt efter et tal: Hvor mange sager har politiet egentlig opklaret via sessionslogning?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.