44 år gammelt it-system lukker og slukker i Region Syddanmark

Efter 44 års tro tjeneste er et patient-system på Fyn blevet sendt til de evige servermarker. Læs her, hvordan systemet har overlevet så længe.

Efter 44 års konstant drift må it-systemet F-PAS siges at have udtjent sin pligt som patient-administrativt systemt på Fyn. 

Og nu bliver F-PAS-systemet så endeligt skrottet på sygehusene på Fyn, efter det bedagede system undervejs i sine mange leveår tilsluttet en stikkontakt har klaret sig uden om amtssammenlægninger, pc'er i folks hjem, internettet udbredelse og mobiltelefoner med og uden antenne. 

Chefkonsulent Nicolai Arvedsen fra Regional IT i Region Syddanmark fortæller til Computerworld, at F-PAS i november 2015 lukkede ned det sidste sted på Odense Universitetshospital (OUH) i Fyns hovedstad og i Svendborg.

Langsomt udfaset
Indtil i dag har it-folk fra regionen så arbejdet med at få flyttet aktuelle patientdata over i et nyt system - COSMIC - mens historiske patientdata bliver arkiveret i det gamle system, som dog ikke længere er i drift.

Opgaven med at sikre data er endelig slut, og det samme er F-PAS, efter regionsrådet i 2010 besluttede sig for, at samtlige sygehuse i Region Syddanmark skulle anvende det samme patientadministrative system.

Et efter et er de gamle administrationssystemer blevet udfaset i Region Syddanmarks fire tidligere amter, og nu var tiden så kommet til F-PAS.

"F-PAS har været det mest stabile af de gamle legacy-systemer, så derfor er det også det sidste, der nu bliver lukket ned og erstattet af COSMIC' patientadministrationssystem i regionen," forklarer Nicolai Arvedsen.

Et sejlivet system
It-chefkonsulenten fra Region Syddanmark var ikke selv født, da F-PAS dukkede op som et af de allerførste it-systemer på danske sygehuse i 1972.

System-debuten fandt sted på det daværende OUH, som dengang gik under navnet "Odense Amts og Bys Sygehus".

Systemet F-PAS blev i sin tid bygget til at kunne holde styr på patienternes navne, adresse, CPR-numre. Derudover fungerede det også som internt faktureringssystem, hvor sygehuspersonalet eksempelvis kunne tilføje en kode for røntgen i systemet, som så senere blev afregnet med amt og region.

Alt dette og mere til indeholder det nye COSMIC patientadministreringssystem også, forklarer Nicolai Arvedsen.

"Kapaciteten var simpelthen nået for systemet, som ikke kunne skaleres til at dække hele regionens behov for patientadministration," siger han.

Bedre og billigere
I 2013 blev det nye og nuværende COSMIC patientadministrative system taget i brug på Sygehus Lillebælt, hvorefter det også blev rullet ud på Region Syddanmarks øvrige sygehuse og altså senest OUH i Odense på bekostning af F-PAS.

"I 1980'erne og i 1990'erne var der ikke noget bedre og billigere end F-PAS, men nu har vi jo med det nye system også fået en række nye funktionaliteter, som i høj grad hjælper de ansatte på sygehusene," forklarer Nicolai Arvedsen.

I dagens it-landskab er der således kommet både mere effektive og billigere sygehussystemer til.

Overgangen til det nyere COSMIC-system - som også findes i en version til elektroniske patientjournaler (EPJ) - betyder i 2016-kroner, at der kan spares op mod to millioner kroner om året ved ikke længere at holde liv i F-PAS.

Læs også: 
Sådan reagerer it-giganterne på statens opgør med legacy-kontrakterne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere


Bedre EDI til SAP

Mød førende danske virksomheder, der alle bruger SAP, og hør hvordan de har tacklet komplekse forretningsudfordringer med EDI. Lær af erfaringer fra Lemvigh-Müller og BESTSELLER, få INVIXO’s 5 skridt til bedre EDI, og hør om SAP’s seneste, massive satsning på deres integrationsplatform.

27. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.