Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

44 år gammelt it-system lukker og slukker i Region Syddanmark

Efter 44 års tro tjeneste er et patient-system på Fyn blevet sendt til de evige servermarker. Læs her, hvordan systemet har overlevet så længe.

Efter 44 års konstant drift må it-systemet F-PAS siges at have udtjent sin pligt som patient-administrativt systemt på Fyn. 

Og nu bliver F-PAS-systemet så endeligt skrottet på sygehusene på Fyn, efter det bedagede system undervejs i sine mange leveår tilsluttet en stikkontakt har klaret sig uden om amtssammenlægninger, pc'er i folks hjem, internettet udbredelse og mobiltelefoner med og uden antenne. 

Chefkonsulent Nicolai Arvedsen fra Regional IT i Region Syddanmark fortæller til Computerworld, at F-PAS i november 2015 lukkede ned det sidste sted på Odense Universitetshospital (OUH) i Fyns hovedstad og i Svendborg.

Langsomt udfaset

Indtil i dag har it-folk fra regionen så arbejdet med at få flyttet aktuelle patientdata over i et nyt system - COSMIC - mens historiske patientdata bliver arkiveret i det gamle system, som dog ikke længere er i drift.

Opgaven med at sikre data er endelig slut, og det samme er F-PAS, efter regionsrådet i 2010 besluttede sig for, at samtlige sygehuse i Region Syddanmark skulle anvende det samme patientadministrative system.

Et efter et er de gamle administrationssystemer blevet udfaset i Region Syddanmarks fire tidligere amter, og nu var tiden så kommet til F-PAS.

"F-PAS har været det mest stabile af de gamle legacy-systemer, så derfor er det også det sidste, der nu bliver lukket ned og erstattet af COSMIC' patientadministrationssystem i regionen," forklarer Nicolai Arvedsen.

Et sejlivet system

It-chefkonsulenten fra Region Syddanmark var ikke selv født, da F-PAS dukkede op som et af de allerførste it-systemer på danske sygehuse i 1972.

System-debuten fandt sted på det daværende OUH, som dengang gik under navnet "Odense Amts og Bys Sygehus".

Systemet F-PAS blev i sin tid bygget til at kunne holde styr på patienternes navne, adresse, CPR-numre. Derudover fungerede det også som internt faktureringssystem, hvor sygehuspersonalet eksempelvis kunne tilføje en kode for røntgen i systemet, som så senere blev afregnet med amt og region.

Alt dette og mere til indeholder det nye COSMIC patientadministreringssystem også, forklarer Nicolai Arvedsen.

"Kapaciteten var simpelthen nået for systemet, som ikke kunne skaleres til at dække hele regionens behov for patientadministration," siger han.

Bedre og billigere

I 2013 blev det nye og nuværende COSMIC patientadministrative system taget i brug på Sygehus Lillebælt, hvorefter det også blev rullet ud på Region Syddanmarks øvrige sygehuse og altså senest OUH i Odense på bekostning af F-PAS.

"I 1980'erne og i 1990'erne var der ikke noget bedre og billigere end F-PAS, men nu har vi jo med det nye system også fået en række nye funktionaliteter, som i høj grad hjælper de ansatte på sygehusene," forklarer Nicolai Arvedsen.

I dagens it-landskab er der således kommet både mere effektive og billigere sygehussystemer til.

Overgangen til det nyere COSMIC-system - som også findes i en version til elektroniske patientjournaler (EPJ) - betyder i 2016-kroner, at der kan spares op mod to millioner kroner om året ved ikke længere at holde liv i F-PAS.

Læs også: 
Sådan reagerer it-giganterne på statens opgør med legacy-kontrakterne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere


Ubrydelig? Kan en smadret storage array stadig levere dine data?

En ting er at læse og høre om, hvor robuste og højt tilgængelige Hitachis storage array lagringssystemer er - men noget andet er oplevelsen af det, når du live kan se, hvordan de ødelægger deres system. Se derfor med, når vi fysisk ødelægger en storage array - og derefter tester om den stadig vil kunne levere dine data.

06. marts 2024 | Læs mere