Artikel top billede

Er denne helt nye digitale assistent Siris afløser?

Opfinderne af Siri har lavet en helt ny intelligent assistent. Kan det mon blive den næste store platform?

I 2010 solgte Dag Kittlaus og Adam Cheyer deres virksomhed, Siri, til Apple for mere end en milliard danske kroner.

Den digitale assistent Siri udviklede sig efterfølgende til at blive en af iPhonens kernefunktioner.

Men i dag har de to Siri-stiftere gang i et nyt projekt.

Det nye projekt kalder de for Viv, og det er ligesom Siri en stemme-styret digital assistent, der baserer sig på kunstig intelligens.

Mandag aften præsenterede Dag Kittklaus, der er administrerende direktør for Viv, den nye digitale assistent til Techcrunch Disrupt i New York. En tilbagevendende konference, der arrangeres af tech-mediet Techcrunch.

Åbenlyse ligheder

Der er nogle åbenlyse ligheder mellem Siri og Viv. Men udover at Viv lader til at være betydeligt mere raffineret end Siri, så udmærker Viv sig også med en mere åben tilgang, der gør det muligt for tredjepartsudviklere at lave løsninger til Viv. 

"Hele ideen med Viv er, at udviklere skal kunne bygge en hvilken som helt oplevelse, som de ønsker," siger Dag Kittklaus i et interview med Techcrunch.

På scenen til Techcrunch Disrupt demonstrerede Dag Kittklaus, hvordan det via Viv var lynhurtigt at reservere et hoteværelse, bestille en Uber eller overføre penge via den Mobilepay-lignende tjeneste Venmo.

Efter Siri blev opkøbt i 2010 fulgte Dag Kittklaus og Adam Cheyer med til Apple. Men de forlod Apple efter relativt kort tid og startede efterfølgende Viv sammen med Chris Brigham, der også har en fortid hos Siri. 

Den oprindelige intention med Siri var at skabe et stemmestyret interface, der ligesom Viv var åbent for udviklere. Men Apple ønskede en anden kurs, hvor Siri i højere grad skulle fungere som en stemmekontrol til iPhonen. 

Det har danske Mads Rydahl, der var en af de første ansatte hos Siri, tidligere fortalt til Computerworld

"Jeg synes, at det er helt fint, hvad Apple har brugt det til, men jeg mener, at den vision som Adam, Dag og Chris nu igen forfølger med Viv er langt mere spændende. Det er den vision, som jeg meldte mig under fanerne til. Jeg er glad for, at de har tjent nogle hundrede millioner på at sælge teknologien til Apple, men jeg er også glad for, at de 'quittede' Apple og prøver én gang til med deres oprindelige vision," sagde Mads Rydahl til Computerworld sidste år.

Den næste platform

De seneste år har været domineret af smartphone-apps, men intelligente digitale assistenter som Viv bliver ofte fremhævet som det næste store teknologiske paradigme skift. 

Det skyldes, at de kan lægge sig som et ekstra lag oven på vores smartphones, og dermed kan de overflødiggøre de traditionelle smartphone-apps og App Stores. 

Derfor har vi også set at blandt andet Microsoft, Facebook og Amazon lancerer deres intelligente digitale assistenter. 

Læs også: Microsoft tabte monopolet - men kan sagtens vinde krigen

Amazon har stor succes med den stemmestyrede højtaler Echo, der også er integreret med andre tjenester som eksempelvis Spotify og Uber. 

Mens Microsft ved virksomhedens udviklerkonference Build  i år løftede sløret for virksomhedes seneste satsning på intelligente chatrobotter.

Microsoft har valgt at døbe den nye bølge for "conversation as a platform," og det har ifølge virksomhedens administrerende direktør Satya Nadella potentialet til at blive fremtidens computer-interface. 

"Vi tror, at det vil have lige så stor en påvirkning på verden, som den grafiske interface, mus og tastatur og touch på telefoner har haft," sagde Satya Nadella på Build.

Selvom Viv endnu ikke er tilgængelig for den brede offentlighed har den amerikanske avis Washington Post for nylig kunne berette, at virksomheden allerede har fået opkøbstilbud fra både Facebook og Google.

Læs også:
Microsoft: Disse små programmer bliver det helt store for os i fremtiden

"De fleste har jo tre-fire milliarder linjer kunstig intelligens-kode i lommen

Facebook spår fremtiden: Sådan skal du slippe for unødvendige notifikationer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere