Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Datacenter-direktør jubler over udsigt til billig el-regning - du betaler gildet

Regeringen lægger op til fjernelse af den såkaldte PSO-afgift på el-forbruget. Datacenter-direktør peger her på, at fjernelse af PSO-afgiften vil kunne tiltrække strømsultne datacentrekunder til Danmark. Det vil give datacenter-direktøren en fordobling på bundlinjen.

"Armene er oppe i dag."

Ordene kommer fra Peder Bank, som er direktør i co-location-datacentret Interxion i Ballerup på den københavnske vestegn.

Hans arme er skudt i vejret, fordi V-regeringen har meldt ud, at den vil fjerne den såkaldte PSO-afgift, som i hele træskolængder udgør en tredjedel af strømudgifterne i det danske datacenter.

PSO-afgiften er den betaling, som både almindelige borgere og virksomheder betaler for at understøtte vedvarende energikilder i de tilfælde, hvor de ikke selv er økonomisk bæredygtige.

"Hvis PSO-afgiften vil blive fjernet, vil det betyde, at vi kan tiltrække flere internationale kunder og med meget stor sandsynlighed bygge et dobbelt så stort datacenter og dermed fordoble vores bundlinje inden for to år," forklarer Peder Bank fra Interxion.

Skal finansieres via skatten

Forslaget om at fjerne PSO-afgiften er et udspil fra regeringen, som først skal behandles, stemmes om og vedtages på Christiansborg, før det er en realitet.

Hvis PSO-afgiften bliver fjernet, vil det altså betyde markant lavere strømudgifter til erhvervslivet og i nogen grad til hr. og fru Jensen.

Samtidig giver PSO-fjernelsen to muligheder for regeringen, når det kommer til at understøtte alternative energikilder som solen, vinden og bølgerne; støttemilliarderne kan helt stoppes, eller regeringen vil kradse pengene ind via andre metoder.

Det sidste lægger skatteminister Karsten Lauritzen (V) op til i en pressemeddelelse udsendt i forbindelse med forslaget om fjernelsen af PSO-afgiften, som kommer i forlængelse af en afgifts- og tilskudsanalyse foretaget af Skatteministeriet under overskriften 'Grøn omstilling kan gøres smartere og billigere'.

Her er hvad, ministeren blandt andet udtaler i pressemeddelelsen om fjernelsen af PSO-afgiften:

"Hvis der, som analysen viser, er god samfundsfornuft i at finansiere afgiften via finansloven og skattesystemet, så kan det vise sig at være en interessant vej at gå. Regeringen ønsker, at det sker på en måde, så det ikke bliver dyrere at være dansker eller dyrere at drive virksomhed"

Køber den ikke helt

Peder Bank fra Interxion køber ikke helt den med, at strømmen bliver billigere, Danmark bliver grønnere og hverken virksomheder eller borgere kommer til at betale for det.

"Når regningen bliver flyttet over på finansloven som skatter, så ender regningen hos dig og mig. Anderledes kan det ikke være," forklarer Peder Bank til Computerworld.

"Samtidig er det fornuftigt, at virksomheder ikke betaler afgifter til den vedvarende energi, for det går ud over konkurrenceevnen. Med afgifter bliver virksomhederne mindre konkurrencedygtige med udlandet, det skaber flere arbejdsløse, og så ender regningen igen hos dig og mig," fortsætter han.

I pressemeddelelsen fra Skatteministeriet forklarer regeringen, at hvis afgiften til den vedvarende energi omlægges fra PSO-betalinger til personskatter, vil Danmark score en samfundsmæssig gevinst på cirka to milliarder kroner.

Måske vil nogen så spørge, hvad der sker med miljøet, når støtten til den grønne strøm bliver fjernet og muligvis skal erstattes med skattefinansiering.

Ikke mindst fordi regeringen lige har lanceret en landbrugspakke under stort postyr, da der i landsbrugspakken var tal, som blev mistænkt for at være manipuleret for at give et grønt overskud frem mod 2021.

"Jeg vil gerne tro, at både regeringen og erhvervslivet vil behandle miljøet pænt og agerer forsvarligt," siger Interxion-direktør Peder Bank, som ifølge eget udsagn både køber grøn energi på jobbet og derhjemme i privaten.

Han forklarer, at det globale datacenterselskab Interxion i dag får 100 procent af sin strøm i Skandinavien fra alternative energikilder - et valg, der koster et par øre mere per kilowatt-time.

Det kan godt blive bedre

Udover at holde øje med miljøbalancen har Peder Bank også blikket rettet mod bundlinjen hos Interxion, som altså i lighed med alle andre datacenterselskaber ser ud til at spare væsentlige strømudgifter, hvis PSO-afgiften frafalder.

Dermed er Danmark ifølge Peder Bank ved at være et særdeles attraktivt datacenter-land, hvilket ellers er noget, som han tidligere har betvivlet, som du kan læse mere om her: Derfor mister Danmark kæmpe-mulighed for datacenter-eventyr

"Danmarks strømpriser kommer til at se rigtig fornuftige ud i forhold til Sverige, hvor eksempelvis Stockholm i disse år støvsuger alle de store it-virksomheder til sig. I hvert fald ser vi fornuftige ud, indtil Sverige formentlig fjerner nogle afgifter for store datacentre til januar 2017," lyder det fra Peder Bank.

De svenske afgifter, som formodentlig frafalder i starten af næste år, gælder for store datacentre.

Her er ideen, at de store datacentre med eksempelvis 50.000 servere samlet på ét sted skal belønnes frem for at have 50.000 servere stående fordelt på 50.000 forskellige lokationer med hvert sit separate strøm-setup og -forbrug.

Samtidig kigger Peder Bank også på transportudgiften til forsyningsselskabet Dong, som i dag udgør omkring en tredjedel af den samlede el-regning.

"Dongs transportafgifter er det næste, der bør ses på, hvis Danmark skal være konkurrencedygtige på strømprisen. Men at der kommer fri konkurrence på distributionen af el, tør jeg næsten ikke engang drømme om på en dag som i dag, hvor der er lagt op til at fjerne PSO-afgiften," runder Peder Bank. 

Læs også: 
Danske datacenter-direktører: Apples ankomst er sukker for hele it-branchen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere