Artikel top billede

Hele denne mands historie fylder mindre end brugerbetingelserne på dine apps.

Helt håbløst: Så lange er brugerbetingelserne til dine apps

Det norske Forbrukerrådet har samlet brugerbetingelserne for en gennemsnitlig mobilbrugers apps. En række gæsteoplæsere skal over et døgn læse hele herligheden højt. Læs mere og se livestream af marathonoplæsningen her.

Hver gang vi installerer en app eller et program, lyver vi. Vi lyver faktisk alle sammen, så vandet driver.

"Den største løgn på internettet er, at folk klikker 'ja, jeg har læst og forstået betingelserne' hos en serviceudbyder,"  forklarede it-advokat Martin Von Haller Grønbæk allerede i 2013, og det er ikke blevet bedre siden.

Flere ord end Jesus

En af grundende til vores lemfældige omgang med sandheden er, at ingen mennesker forstår, hvad pokker der står i brugerbetingelserne.

Det tager det norske Forbrukerrådet nu fat på med en demonstration af, hvor enorme mængder juristeri en gennemsnitlig smartphone gemmer i sine apps.

Forbrukerrådet har samlet brugerbetingelserne fra de 33 mest almindelige apps på norske mobiler i et værk på mere end 250.000 ord. 

Den samlede tekst er længere end hele Det Nye Testamente, og skal i løbet af et døgn læses op af en række indbudte gæsteoplæsere, som altså hver får glæden af at kæmpe sig igennem tekster, som de garanteret aldrig har læst før.

Hele begivenheden bliver livestreamet, så du kan læne dig tilbage i stolen og nyde Facebooks brugerbetingelser som lydbog.

Gør det dog læseligt

Marathonoplæsningen er en del af Forbrukerrådets kampagne Appfail, som sætter fokus på, hvordan brugerbetingelser ofte fraskriver brugerne helt basale privatlivsrettigheder.

"Den nuværende tilstand for digitale tjenesters brugerbetingelser er jo på grænsen til det absurde. Deres omfang og kompleksitet gør det i bund og grund umuligt at træffe en velinformeret beslutning," udtaler Forbrukerrådets fagdirektør for digitale tjenester, Finn Myrstad.

Han råder producenter til at komme ind i kampen for forståelige brugerbetingelser og anbefaler fem skridt på vejen.

1. Hvis der allerede findes regler, så bare henvis til dem, i stedet for at skrive en hel telefonbog.

2. Skriv, så læserne kan forstå dig. Ingen tvetydigheder og juristeri.

3. Hold det kort og præcist.

4. Strukturer teksten, så den er overskuelig.

5. Indfør en  branche-standard.

Læs også: Disse sjove hemmeligheder gemmer Apple og Amazons brugerbetingelser på
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere