Artikel top billede

Hele denne mands historie fylder mindre end brugerbetingelserne på dine apps.

Helt håbløst: Så lange er brugerbetingelserne til dine apps

Det norske Forbrukerrådet har samlet brugerbetingelserne for en gennemsnitlig mobilbrugers apps. En række gæsteoplæsere skal over et døgn læse hele herligheden højt. Læs mere og se livestream af marathonoplæsningen her.

Hver gang vi installerer en app eller et program, lyver vi. Vi lyver faktisk alle sammen, så vandet driver.

"Den største løgn på internettet er, at folk klikker 'ja, jeg har læst og forstået betingelserne' hos en serviceudbyder,"  forklarede it-advokat Martin Von Haller Grønbæk allerede i 2013, og det er ikke blevet bedre siden.

Flere ord end Jesus

En af grundende til vores lemfældige omgang med sandheden er, at ingen mennesker forstår, hvad pokker der står i brugerbetingelserne.

Det tager det norske Forbrukerrådet nu fat på med en demonstration af, hvor enorme mængder juristeri en gennemsnitlig smartphone gemmer i sine apps.

Forbrukerrådet har samlet brugerbetingelserne fra de 33 mest almindelige apps på norske mobiler i et værk på mere end 250.000 ord. 

Den samlede tekst er længere end hele Det Nye Testamente, og skal i løbet af et døgn læses op af en række indbudte gæsteoplæsere, som altså hver får glæden af at kæmpe sig igennem tekster, som de garanteret aldrig har læst før.

Hele begivenheden bliver livestreamet, så du kan læne dig tilbage i stolen og nyde Facebooks brugerbetingelser som lydbog.

Gør det dog læseligt

Marathonoplæsningen er en del af Forbrukerrådets kampagne Appfail, som sætter fokus på, hvordan brugerbetingelser ofte fraskriver brugerne helt basale privatlivsrettigheder.

"Den nuværende tilstand for digitale tjenesters brugerbetingelser er jo på grænsen til det absurde. Deres omfang og kompleksitet gør det i bund og grund umuligt at træffe en velinformeret beslutning," udtaler Forbrukerrådets fagdirektør for digitale tjenester, Finn Myrstad.

Han råder producenter til at komme ind i kampen for forståelige brugerbetingelser og anbefaler fem skridt på vejen.

1. Hvis der allerede findes regler, så bare henvis til dem, i stedet for at skrive en hel telefonbog.

2. Skriv, så læserne kan forstå dig. Ingen tvetydigheder og juristeri.

3. Hold det kort og præcist.

4. Strukturer teksten, så den er overskuelig.

5. Indfør en  branche-standard.

Læs også: Disse sjove hemmeligheder gemmer Apple og Amazons brugerbetingelser på
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere