Artikel top billede

It-advokat: Her er internettets største løgnehistorie

Dansk it-advokat kalder it-selskabernes online-regler for internettets største løgnehistorie. Læs her, hvad der bliver løjet om, og hvilke konsekvenser din uvidenhed om reglerne kan få for dit online-liv.

Inden du kunne pludre på Facebook, sende mails via Gmail eller dele filer med Skydrive, har du accepteret nogle juridisk bindende spilleregler hos Facebook, Google og Microsoft.

De regler har du næppe læst.

Reglerne er ellers kun skrevet for, at it-giganterne kan ansvarsfraskrive sig alt og forklare deres brugerskare, hvordan de håndterer brugerdata i tilfælde af, at der en dag skal en dommer ind i en retssal og dømme i en sag om data-misbrug.

Den største løgn

Sådan forklarer it-advokat Martin von Haller Grønbæk fra advokatfirmaet Bird & Bird formålet med, at du inden førstegangs-brugen af al software skal godkende et regelsæt af ofte bibelske dimensioner.

"Den største løgn på internettet er, at folk klikker 'ja, jeg har læst og forstået betingelserne' hos en serviceudbyder," siger han.

Læs også: 
Danskere jamrer over Facebooks regler: Helt umulige

Efter at have klikket 'ok' er du bundet til at give it-giganterne lov til en række ting med dine oplysninger og data, uden at du har mulighed for at stille modkrav. For her er et flueben og et ok-klik det samme som en bindende underskrift, fortæller Martin von Haller Grønbæk.

Misbrug ville skabe negativ omtale

Behøver du at frygte noget?

Njaeh, folk kan for det meste finde ud af at opføre sig civiliseret på tjenesterne, mener it-advokaten.

"Urimelige regler ville desuden skabe negativ omtale af tjenesterne på deres egne platforme, og så ville folk bruge deres eneste modkrav, og det er at forsvinde fra en urimelig tjeneste. Det kan være skrapt nok," siger Martin von Haller Grønbæk.

I embeds medfør har Martin von Haller Grønbæk selv læst reglerne hos Facebook, Google og Microsoft og forklarer, at de overordnet er meget ens, og der vil næppe være de helt store overraskelser for menigmand, der har fulgt nogenlunde med i medier og i den offentlige debat.

"Hvis jeg ikke fik penge for det, ville jeg aldrig drømme om at læse reglerne på sådan en tjeneste," forklarer it-advokaten.

Derfor er teksterne så lange og svære at læse

"Langt hen ad vejen kan man som bruger være ret ligeglad, hvis man er indforstået med, at de har ens data. Hvis man virkelig skulle læse alle service-vilkår, ville man jo bruge mere tid på det end rent faktisk at være på Facebook," fortsætter han.

Laaaaaaange tekster

At service-vilkår skal være så snørklede og scrolle-scrolle-scrolle-lange skyldes ifølge Martin von Haller Grønbæk online-giganternes (primært) amerikanske ophav.

Her har vilkårene traditionelt ikke har været omfattet af den almindelige lovgivning, som man kender det fra eksempelvis Danmark.

"Hvis det ikke er skrevet ned, kan man ikke håndhæve regelsættet. Her er juristernes termer veldefinerede, så man ved, hvad ordene betyder, og det holder selskaberne sig til, mens de skal finde en magisk balance med at gøre det menneskeligt forståeligt," siger han.

"De regner ikke med, at folk læser det," lyder det efterfølgende.

Samtidig pointerer han også, at hvis aftalerne var åbne for fortolkninger og kunne forhandles fra gang til gang, ville det aldrig nogensinde være gratis at bruge nogle af nettets mest populære tjenester.

Du kan her læse og høre, hvordan fem testpersoner kløjs med at komme igennem reglerne hos it-giganterne:

Danskere jamrer over Facebooks regler: Helt umulige

Ups: Googles "danske" online-regler står på hollandsk

Bruger om Microsoft-regler: Nej, nej, nej - det er grusomt det her![/b]


Giv din mening til kende: Har du nogensinde selv læst licensbetingelser helt igennem? Hvad er din personlige oplevelser med software-selskabernes servicevilkår?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.