Artikel top billede

Dansk telebranche bekymret over nye beføjelser til Forsvarets Efterretningstjeneste: Kan skade hele teleområdet

Det kan blive skadeligt og farligt, hvis Forsvaret Efterretningstjeneste får bemyndigelse til at styre og kontrollere teleselskaber, som nye lov-ændringer lægger op til, mener den danske tele- og it-branche.

Den danske telebranche er bekymret over, at Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste med en ændring i lov om net- og informationssikkerhed får mulighed for at forlange endda vidtgående ændringer i den danske tele-infrastruktur.

Bekymringen skyldes ikke mindst, at der med ændringerne i loven ikke er blevet indlagt begrænsninger for de krav, der måtte komme fra Center for Cybersikkerhed.

De skal alene begrundes med, at de krævede ændringer har 'væsentlig, samfundsmæssig interesse.'

Skal godkende aftaler

Eksempelvis skal Center for Cybersikkerhed fremover skulle godkende alle aftaler om leverandør af udstyr til den danske telesektor.

Det  kan komme til at ramme tele-selskaberne ganske voldsomt og dermed blive skadelige for de investeringer, som de foretager herhjemme, lyder det fra telebranchen.

Her er man utilfreds med, at de danske teleudbydere bliver 'pålagt strengere krav end øvrige udbydere i EU,' skriver Teleindustrien i et høringssvar, som organisationen har udarbejdet sammen med IT-Branchen og DI Digital.

Du kan finde indvendingerne fra Teleindustrien, DI Digital og IT-Branchen her.

"Dansk særregulering vil udgøre en barriere for udbuddet af nye innovative tjenester på det danske marked. Der er en væsentlig risiko for, at Danmark isoleres på det europæiske marked til skade for innovationskraften på telemarkedet og i sidste ende forbrugernes adgang til nye tjenester og teknologier," lyder det fra Jakob Willer.

Til business.dk siger han, at den danske telebranche investerer mere end seks milliarder kroner om året i ny teknologi.

Det gør det påkrævet, at branchen er "nødt til at vide, hvilken verden vi investerer i," siger han til avisen.

Kun 20 dage til at udarbejde høringssvar

Også Rådet for Digital Sikkerhed er ude med riven - blandt andet fordi rådet kun har haft 20 dage til at udarbejde et høringssvar, hvilket er for lidt til en grundig høring, mener rådet.

I rådets høringssvar - som du finder her - påpeges det, at den danske telebranche ikke bør fratages råderet over udviklingen af sikkerheden på egne platforme samt at Center for Cybersikkerhed alene bør spille en vejledende rolle - og altså ikke styrende, som der ellers er lagt op til.

Rådet for Digital Sikkerhed mener, at det nuværende forslag er skadeligt, i det det kan 'stække Danmarks mulighed for at følge med den teknologiske udvikling."

Det skyldes - som Teleindustrien ligeledes mener - at forslaget vil betyde, at de danske televirksomheder vil 'have færre ressourcer til forskning og udvikling,' ligesom det vil blive besværligt at indgå aftaler, da de skal godkendes af Center for Cybersikkerhed.

Det vil endda kunne sænke sikkerhedsniveauet hos udbyderne, mener rådet, da det vil kunne bremse anskaffelse og implementering af nye teknologier.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere