Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dansk telebranche bekymret over nye beføjelser til Forsvarets Efterretningstjeneste: Kan skade hele teleområdet

Det kan blive skadeligt og farligt, hvis Forsvaret Efterretningstjeneste får bemyndigelse til at styre og kontrollere teleselskaber, som nye lov-ændringer lægger op til, mener den danske tele- og it-branche.

Den danske telebranche er bekymret over, at Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste med en ændring i lov om net- og informationssikkerhed får mulighed for at forlange endda vidtgående ændringer i den danske tele-infrastruktur.

Bekymringen skyldes ikke mindst, at der med ændringerne i loven ikke er blevet indlagt begrænsninger for de krav, der måtte komme fra Center for Cybersikkerhed.

De skal alene begrundes med, at de krævede ændringer har 'væsentlig, samfundsmæssig interesse.'

Skal godkende aftaler

Eksempelvis skal Center for Cybersikkerhed fremover skulle godkende alle aftaler om leverandør af udstyr til den danske telesektor.

Det  kan komme til at ramme tele-selskaberne ganske voldsomt og dermed blive skadelige for de investeringer, som de foretager herhjemme, lyder det fra telebranchen.

Her er man utilfreds med, at de danske teleudbydere bliver 'pålagt strengere krav end øvrige udbydere i EU,' skriver Teleindustrien i et høringssvar, som organisationen har udarbejdet sammen med IT-Branchen og DI Digital.

Du kan finde indvendingerne fra Teleindustrien, DI Digital og IT-Branchen her.

"Dansk særregulering vil udgøre en barriere for udbuddet af nye innovative tjenester på det danske marked. Der er en væsentlig risiko for, at Danmark isoleres på det europæiske marked til skade for innovationskraften på telemarkedet og i sidste ende forbrugernes adgang til nye tjenester og teknologier," lyder det fra Jakob Willer.

Til business.dk siger han, at den danske telebranche investerer mere end seks milliarder kroner om året i ny teknologi.

Det gør det påkrævet, at branchen er "nødt til at vide, hvilken verden vi investerer i," siger han til avisen.

Kun 20 dage til at udarbejde høringssvar

Også Rådet for Digital Sikkerhed er ude med riven - blandt andet fordi rådet kun har haft 20 dage til at udarbejde et høringssvar, hvilket er for lidt til en grundig høring, mener rådet.

I rådets høringssvar - som du finder her - påpeges det, at den danske telebranche ikke bør fratages råderet over udviklingen af sikkerheden på egne platforme samt at Center for Cybersikkerhed alene bør spille en vejledende rolle - og altså ikke styrende, som der ellers er lagt op til.

Rådet for Digital Sikkerhed mener, at det nuværende forslag er skadeligt, i det det kan 'stække Danmarks mulighed for at følge med den teknologiske udvikling."

Det skyldes - som Teleindustrien ligeledes mener - at forslaget vil betyde, at de danske televirksomheder vil 'have færre ressourcer til forskning og udvikling,' ligesom det vil blive besværligt at indgå aftaler, da de skal godkendes af Center for Cybersikkerhed.

Det vil endda kunne sænke sikkerhedsniveauet hos udbyderne, mener rådet, da det vil kunne bremse anskaffelse og implementering af nye teknologier.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere