Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Arkivfoto: Dan Jensen

Stor outsourcing-aftale i hus: 20.000 Vestas-ansatte får ny indisk it-afdeling

Vestas har valgt at outsource hele sit pc-miljø til indisk leverandør. Det betyder, at op mod 20.000 ansatte hos vindmøllefabrikanten fremover får it-supporten fra Indien. Her forklarer Vestas it-direktør om årsagerne, der har fået Vestas til at vælge den løsning.

Vindmøllefabrikanten Vestas har for nyligt indgået en outsourcing-aftale med den indiske it-servicevirksomhed Wipro om drift og vedligeholdelse af alle sine ansattes computere.

Det betyder, at de knap 20.000 Vestas-medarbejdere i de næste fem år får it-udstyr, support og deslige leveret af Wipro frem for, at Vestas egen it-afdeling står for denne service.

"It er jo ikke vores kernefokus, for vi er jo et vindemølleselskab og ikke et it-selskab," forklarer Vestas it-direktør Torben Høeg Bonde til Computerworld om beslutningen.

Sidste skridt på rejsen

Han forklarer, at med outsorcingen af den såkaldte end-user-service har Vestas færdiggjort sin outsourcing-rejse.

Den startede for omkring fire år siden, da indiske HCL overtog applikationsudviklingen fra Vestas it-afdeling.

Siden har det indiske it-serviceselskab også overtaget applikationssupporten - og vedligeholdelsen, mens danske NNIT for tre år siden begyndte at hoste Vestas data i sit københavnske datacenter.

Læs også: NNIT: Nu overtager vi it-medarbejderne fra Vestas

"Vores fremtidige it-medarbejdere skal være forretningsorienterede og ikke ud og banke på jernet. For at få succes er teknologi et must, så alle it-arbejdere i Vestas skal have teknologi-forståelse omkring eksempelvis it-arkitekturen, men de skal ikke sidde og programmere det," fortæller Torben Høeg Bonde .

Folk og pc'er ryger til Wipro

Arbejdet med Wipro-aftalen har været undervejs i et halvt års tid.

Og med aftalen lukker Vestas også ned for sine 50 it-folk, der indtil nu har været 'ude og banke på jernet'. Disse folk overgår til Wipro, ligesom Vestas computere bliver overtaget af det indiske it-selskab.

Al it-hjælpen skal nu køres fra Indien, som de ansatte dermed skal tale engelsk med, hvilket har været fast kutyme hos Vestas i de seneste fem år.

"Vestas-medarbejderne vil ikke mærke nogen forskel, når vi den 6. juni begynder vores samarbejde med Wipro. De ringer fortsat til samme nummer, og samtalerne kører fortsat på engelsk. Vi har dog muligheder for at tilkøbe flere sprog til supporten," fortæller Torben Høeg Bonde.

Aftalen, som rent økonomisk ligger på et ikke nærmere betegnet tocifret millionbeløb i euro, betyder også, at Vestas lukker sin servicedesk i Filippinerne.

To hovedårsager til aftalen

Torben Høeg Bonde understreger, at aftalen ikke er indgået af direkte økonomiske årsager - altså med besparelser for øje.

"For Vestas vil udgiften for end-user-services være den samme som før. Derimod vil det give en bedre brugeroplevelse for vores ansatte, og så er det en del af vores strategiske transformation til at lade al it-arbejdet blive forretningsdrevet og ikke teknologi-drevet," siger Vestas it-direktør til Computerworld.

Nu er det ikke sådan, at Vestas 300 nuværende it-folk bliver arbejdsløse, for en del vil skulle beskæftige sig med at kravspecificere til outsourcing-selskaberne og holde øje med, at Vestas for de rette leverancer.

Andre af Vestas it-folk skal hjælpe vindmøllefabrikanternes mange kontorer rundt i verden til at få de rette it-setup, som Torben Høeg Bonde kalder 'et must'.

"Vores it-folk skal have en god kemi og dialog med de Vestas-ansatte rundt omkring, så it-folkene kan forstå deres behov og dermed også hvad, der skal købes ind på it-fronten," runder han af.

Læs også: 
Vilde Vestas: Her er Vestas enorme supercomputer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere