Artikel top billede

KMD opgiver at overholde leveringsfrist: Fremtids-planer for 21 store it-systemer truet

KMD har opgivet at overholde den lovede leveringsfrist for to store kommunale it-systemer. Forsinkelserne kan i sidste ende få tidsplanen for kommunernes opgør med KMD's monopolsystemer til at skride. Kommunerne er nu gået i forhandling med KMD.

Kommunernes store plan om at udskifte en række såkaldte monopolsystemer fra KMD er her kort før målstregen løbet ind i problemer, som kan få hele tidsplanen for udbud, udvikling og udrulning af tilsammen 21 it-systemer til at skride.

Du kan læse mere om udskiftningen af de 21 systemer her: Kommuner indgår historisk aftale med KMD: It for milliarder i udbud.

KMD har selv budt på - og vundet - en række ordrer om at bygge en række af systemerne.

Men ifølge det kommunalt ejede udbudsselskab Kombit har KMD for nylig meddelt, at "afgørende dele" af en stribe fælleskommunale såkaldte "støttesystemer" plus et helt nyt system til administration af sygedagpenge bliver mindst tre måneder forsinket.

Kombit har derfor meddelt landets 98 kommuner, at man for tiden ikke er stand til at udarbejde en opdateret tidsplan for bruddet på KMDs kommunale it-monopol.

Ifølge de seneste planer fra Kombit skulle de nævnte støttesystemer være meldt klar til levering allerede 1. juli, mens sygedagpengesystemet skal stå klar til nytår.

Det er indtil videre uklart, om forsinkelserne hos KMD får betydning for om andre leverandører kan gøre deres arbejde med at bygge de nye kommunale it-systemer færdigt til tiden.

Læs mere om bruddet på KMD's kommunale it-monopol her: Ingen vej tilbage: Nu har konkurrenterne slået det første hul i KMD's monopol

Hos Kombit erkender kommunikationschef Mikkel Tang Hedegaard dog, at forsinkelserne kan få den konsekvens.

"Vi må forholde os til, at vi har fået udmeldt denne her forsinkelse, der som udgangspunkt vil påvirke den hovedtidsplan, som vi arbejder med. Det har vi en dialog med KMD om lige i øjeblikket," siger Mikkel Tang Hedegaard til Computerworld.

"Vi er i dialog"

Han ønsker dog ikke at gå i detaljer med præcis, hvad det er, der har skabt forsinkelserne hos KMD eller hvordan det vil påvirke andre leverandørers arbejde.

"Vi er i dialog med de øvrige leverandører, men det er ikke noget, vi har en afklaring på lige nu. Lige nu forholder vi os til den forsinkelse på tre måneder som er meldt ud fra KMD," siger han.

Lappeløsninger på vej

Får forsinkelsen konsekvenser for KMD i form af bod?

"Det er ikke det, vi kigger ned i lige nu. Vores primære fokus er at bore det her problem ud, så vi kan komme på plan igen," siger Mikkel Tang Hedegaard.

Lappeløsninger

Også formanden for de kommunale it-chefer, Henrik Brix, fra Favrskov kommune frygter, at især forsinkelsen af de såkaldte støttesystemer, vil få planerne om at bryde KMD's monopol til at skride.

"Det er klart, at når KMD er forsinket med at levere støttesystemer, så kan det nemt få betydning for de samlede tidsplan," siger Henrik Brix.

Han peger på, at det kan blive nødvendigt at lave en række midlertidige lappeløsninger, som kan gøre det muligt for kommunernes nye it-systemer at tale sammen indtil KMD er klar med deres del af arbejdet.

Computerworld har bedt KMD om et svar på, hvad der har udløst forsinkelserne, men selskabet har ikke ønsket at stille op til interview om sagen.

I stedet har vicepresident i KMD, Morten Binderup, sendt en skriftlig kommentar, hvor han bekræfter, at dele af de fælleskommunale støttesystemer og det nye sygedagpengesystem bliver forsinket med omkring tre måneder.

"Det er et stort og komplekst program med mange delopgaver, som skal lykkes, for at nå i mål. De gamle løsninger skal udfases, nye løsninger skal bygges, en ny fælles kommunalarkitektur skal implementeres og en stor implementering i 98 kommuner skal koordineres," lyder i kommentaren fra Morten Binderup, som fortsætter:

"Det er ikke usædvanligt, at projekter af en sådan størrelse og kompleksitet kan blive ramt af forsinkelser, men vi skal være de første til at beklage, at det rammer vores leverance. KMD er i en god og konstruktiv dialog med Kombit om projektet, og vi ser meget frem til at levere de sidste dele af KMD's leverancer på Støttesystemer og Kommunernes Sygedagpengesystem," slutter han.

Læs også:
Ny Kombit-direktør: At bryde KMD's monopol er min vigtigste opgave

Banker KMD af banen på monopolsystem: EG får kommunal kæmpe-ordre

Dansk it-darling skal bygge ny stor kommunal it-løsning
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere