Google-tal afslører: Overvågningsstater som Danmark er ellevilde for at få udleveret Google-data om dig

Google har år for år fået markant flere statslige anmodninger om udlevering af brugerdata. Også dansk politi har haft snablen nede i søgegigantens store brugerdata-puljer, fremgår det af nye tal fra Google.

Nye tal fra internet-giganten Google viser, at ordensmagterne i alverdens lande er endog meget sultne efter at få udleveret data fra Google.

Det fremgår af Googles såkaldte gennemsigtighedsrapport.

Her angiver selskabet, hvor mange anmodninger fra myndigheder og domstole, som søgegiganten har modtaget i andet halvår af 2015 fra juli til december.

I Googles gennemsigtighedsrapport fremgår det klart, at efterspørgslen på data stiger markant.

Du kan selv se udviklingen i data-anmodninger hos Google her: 

Kilde: Googles gennemsigtighedsrapport


Samtidig oplyser Google, at der bliver udleveret datasæt i 64 procent af anmodningerne.

Det svarer til en relativ lille stigning fra færre forespørgsler i foregående år, som du kan se i nedenstående graf.

Kilde: Googles gennemsigtighedsrapport

Markant stigning
Set over hele 2015 har der været 76.042 myndighedsanmodninger fra hele verden om brugerdata rettet alene mod Google.

I gennemsnit svarer det til lidt over 208 anmodninger hver eneste dag.

Samtidig er det en markant stigning i forhold til 2014, hvor der var 61.838 anmodninger fra myndigheder, hvilket svarer til en stigning på godt 18 procent mellem 2014 og 2015.

Sammenligner vi 2015-tallet med 2013, hvor NSA-whistlebloweren Edward Snowden oplyste hele verden om omfattende stats-overvågning fra især amerikansk side, er stigningen på lige knap 30 procent i de globale myndighedsanmodninger om Googles brugerdata.

Google forklarer udviklingen således:   

"Brugen af vores tjenester er steget hvert år, og det samme er antallet af anmodninger om brugerdata. Vi arbejder hele tiden på at organisere oplysningerne og give flere detaljer," lyder fra Google i kølvandet på gennemsigtighedsrapporten.

I et blogindlæg følger søgegiganten op på sin rapportering og erklærer sig stolt over, at selskabet således er med til at sætte fokus på statsovervågning i hele verden.

Mange forespørgsler fra Danmark
Den danske stat figurerer også i Google-statistikken.

I andet halvår af 2015 har der således været 57 brugerdataanmodninger fra dansk politi fra Googles onlinetjenester, hvilket inkluderer videotjenesten Youtube.

Google oplyser, at der blev fremvist brugerdata i cirka en tredjedel af tilfældene fra i alt 89 Google-konti.

På verdensplan har der i alt været 40.677 myndighedshenvendelser til Google i andet halvår af 2015.

USA (12.523 anmodninger), Tyskland (7.491 anmodninger) og Frankrig (4.174 anmodninger) står som de absolutte topscorere i efterspørgslen på Google-data i perioden juli til december 2015.

I de amerikanske forespørgsler bliver der fremvist data i 79 procent af tilfældene, mens det tal ligger på henholdvis 57 procent og 59 procent, når det kommer til Tyskland og Frankrig, fremgår det af rapporten.

Du kan her læse Googles juridiske proces og ofte stillede spørgsmål om, hvorfor og hvordan Google behandler statslige anmodninger om udlevering af data.

Læs også:
Dine data er sikre i Irland: Microsoft vinder vigtig privacy-sejr

Edward Snowden på Roskilde Festival: "De siger, at du ikke har noget at være bange for, hvis du ikke har noget at skjule. Det sagde Goebbles også"

Obama lover: Vi skal nok lade være med at masseovervåge jer danskere


mest debatterede artikler

Computerworld
For to år siden nedsænkede Microsoft 864 servere i Nordsøen: Nu er datacenteret på land igen - se resultatet her
Microsoft har efter to år hævet sit undervands-datacenter op af Nordsøen. Her er de erfaringer, selskabet har gjort sig.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
5 måder du kan beskytte og optimere det vigtige fjernarbejde på
Når arbejdspladsen bliver mere digital og medarbejderne arbejder mere hjemme stiger cybertruslen også. Derfor bliver din it-afdeling i fremtiden også målt på organisationens evne til at sikre fjernarbejde uden risiko for datatab eller gøre sig sårbar over for fjendtlige angreb. I dette whitepaper fortæller vi derfor om 5 måder, du kan beskytte og optimere dine medarbejderes fjernarbejde på.