Google-tal afslører: Overvågningsstater som Danmark er ellevilde for at få udleveret Google-data om dig

Google har år for år fået markant flere statslige anmodninger om udlevering af brugerdata. Også dansk politi har haft snablen nede i søgegigantens store brugerdata-puljer, fremgår det af nye tal fra Google.

Nye tal fra internet-giganten Google viser, at ordensmagterne i alverdens lande er endog meget sultne efter at få udleveret data fra Google.

Det fremgår af Googles såkaldte gennemsigtighedsrapport.

Her angiver selskabet, hvor mange anmodninger fra myndigheder og domstole, som søgegiganten har modtaget i andet halvår af 2015 fra juli til december.

I Googles gennemsigtighedsrapport fremgår det klart, at efterspørgslen på data stiger markant.

Du kan selv se udviklingen i data-anmodninger hos Google her: 

Kilde: Googles gennemsigtighedsrapport


Samtidig oplyser Google, at der bliver udleveret datasæt i 64 procent af anmodningerne.

Det svarer til en relativ lille stigning fra færre forespørgsler i foregående år, som du kan se i nedenstående graf.

Kilde: Googles gennemsigtighedsrapport

Markant stigning
Set over hele 2015 har der været 76.042 myndighedsanmodninger fra hele verden om brugerdata rettet alene mod Google.

I gennemsnit svarer det til lidt over 208 anmodninger hver eneste dag.

Samtidig er det en markant stigning i forhold til 2014, hvor der var 61.838 anmodninger fra myndigheder, hvilket svarer til en stigning på godt 18 procent mellem 2014 og 2015.

Sammenligner vi 2015-tallet med 2013, hvor NSA-whistlebloweren Edward Snowden oplyste hele verden om omfattende stats-overvågning fra især amerikansk side, er stigningen på lige knap 30 procent i de globale myndighedsanmodninger om Googles brugerdata.

Google forklarer udviklingen således:   

"Brugen af vores tjenester er steget hvert år, og det samme er antallet af anmodninger om brugerdata. Vi arbejder hele tiden på at organisere oplysningerne og give flere detaljer," lyder fra Google i kølvandet på gennemsigtighedsrapporten.

I et blogindlæg følger søgegiganten op på sin rapportering og erklærer sig stolt over, at selskabet således er med til at sætte fokus på statsovervågning i hele verden.

Mange forespørgsler fra Danmark
Den danske stat figurerer også i Google-statistikken.

I andet halvår af 2015 har der således været 57 brugerdataanmodninger fra dansk politi fra Googles onlinetjenester, hvilket inkluderer videotjenesten Youtube.

Google oplyser, at der blev fremvist brugerdata i cirka en tredjedel af tilfældene fra i alt 89 Google-konti.

På verdensplan har der i alt været 40.677 myndighedshenvendelser til Google i andet halvår af 2015.

USA (12.523 anmodninger), Tyskland (7.491 anmodninger) og Frankrig (4.174 anmodninger) står som de absolutte topscorere i efterspørgslen på Google-data i perioden juli til december 2015.

I de amerikanske forespørgsler bliver der fremvist data i 79 procent af tilfældene, mens det tal ligger på henholdvis 57 procent og 59 procent, når det kommer til Tyskland og Frankrig, fremgår det af rapporten.

Du kan her læse Googles juridiske proces og ofte stillede spørgsmål om, hvorfor og hvordan Google behandler statslige anmodninger om udlevering af data.

Læs også:
Dine data er sikre i Irland: Microsoft vinder vigtig privacy-sejr

Edward Snowden på Roskilde Festival: "De siger, at du ikke har noget at være bange for, hvis du ikke har noget at skjule. Det sagde Goebbles også"

Obama lover: Vi skal nok lade være med at masseovervåge jer danskere


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Stor rapport kortægger: Sådan er kundernes forventninger til en moderne kundeservice
Kender du din målgruppes foretrukne kanal til annoncering, salg og kundeservice? Ved du om salg og kundeservice arbejder godt nok sammen? Og i hvilken grad lever du op til kundernes forventninger? De spørgsmål kan du finde svar på i dette whitepaper fra Zendesk, som via knapt 5.000 interviews og spørgeskemaer har kortlagt både kunder og customer experience-folks erfaring og forventninger til en god kundeoplevelse. Whitepaperet er derfor en oplagt og overskuelig målestok, for dig der arbejder med customer experience og vil benchmarke sin egen indsagt – eller til dig, der skal til at etablere en moderne kundeoplevelse og vil prioritere indsatsen korrekt.