Voldsomt data-boom presser mobilnetværket: WiFi og ulicenseret LTE kan blive redningen

Vi suger mere og mere data ned på vores smartphones og tablets. Lokale WiFi-netværk og LTE-løsninger, der ikke kræver særlige licenser, er i stigende grad i fokus i teleindustrien som en mulig hjælp.

Det mobile dataforbrug fortsætter himmelflugten.

Her i Danmark var der alene fra første halvår 2014 til første halvår 2015 tale om en stigning på 85,2 procent i dataforbruget på smartphones, tablets og 4G-dongles.

Det er den slags stigninger, der er baggrunden for, at den globale teleindustri ikke kun investerer i LTE/4G-netværk, men også har kig på alternative trådløse teknologier og løsninger, der kan supplere og aflaste de almindelige mobilnetværk.

Analysefirmaet ABI Research skriver, at teleoperatørerne i kampen for at holde omkostningerne nede og for at matche data-kravene nu har kig på licensfrie frekvenser.

Her tænkes primært på WiFi og på LTE-LAA (LTE License Assisted Access) eller LTE U (LTE Unlicensed).

Det kan det bruges til
De ulicenserede LTE-frekvenser kræver i modsætning til almindelige LTE-mobilnetværk ikke særlige tilladelser eller licenser, hvilket gør dem oplagte til eksempelvis at sikre en bedre indendørs dækning eller ganske enkelt til aflastning af de almindelige LTE-netværk.

"ABI Research forudser, at understøttelsen af ulicenseret spektrum, inklusiv LTE-LAA og WiFi, vil være en af de primære drivkræfter for 'small cell'-markedet, og at det vil resultere i, at at omsætningen når op på 1.8 milliarder dollars (12 milliarder kroner, red.) i 2021."

"Ulicenseret LTE havde en hård start med negative og skeptiske reaktioner i forhold til den mulige konflikt med WiFi i 5 GHz-frekvensbåndet. Men det vedblivende arbejde for standardisering og sameksistens har øget støtten til det teknologiske økosystem," forklarer ABI Research-analytikeren Ahmed Ali.

WiFi er mere relevant end nogensinde
Samtidig med, at der i industrien arbejdes på, at få eksempelvis LTE-LAA-standarden helt på plads, fortsætter WiFi med at være en meget vigtig trådløs teknologi.

"Sammen med udbredelsen af ulicenserede LTE-løsninger, forbliver WiFi et væsentligt og veletableret element af indendørs forbindelser," mener ABI Research.

For nylig skrev vi om en rapport fra Boston Consulting Group, der tog udgangspunkt i, at WiFi-teknologien efterhånden er så udbredt, at der er dem i teleindustrien, der mener, at man skal satse på en 'WiFi First'-model.

Den går kort fortalt ud på, at de almindelige mobilnetværk med 3G og 4G så blot er backup til de tilfælde, hvor der er ikke er et WiFi-signal.

Danmark er dog nok et af de lande, hvor behovet alternative trådløse netværk er mere begrænset.

Det skyldes, at vi ligger helt i front, når de kommer til hvilke hastigheder, vores LTE-netværk kan levere, ligesom vi også er rigtig godt med, hvad angår dækningen.

Læs mere om det her.

Læs også:

Ny model rumsterer i teleindustrien: WiFi kan blive dit primære mobilnetværk

Spritny måling på de danske LTE-netværk: Sådan er de danske 4G-forbindelser

Nu sker det store mobil-spring: VoLTE og WiFi Calling kommer buldrende til din smartphone

Super smart WiFi-teknologi har været længe undervejs - men nu sker der noget med Hotspot 2.0

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.