Artikel top billede

Voldsomt data-boom presser mobilnetværket: WiFi og ulicenseret LTE kan blive redningen

Vi suger mere og mere data ned på vores smartphones og tablets. Lokale WiFi-netværk og LTE-løsninger, der ikke kræver særlige licenser, er i stigende grad i fokus i teleindustrien som en mulig hjælp.

Det mobile dataforbrug fortsætter himmelflugten.

Her i Danmark var der alene fra første halvår 2014 til første halvår 2015 tale om en stigning på 85,2 procent i dataforbruget på smartphones, tablets og 4G-dongles.

Det er den slags stigninger, der er baggrunden for, at den globale teleindustri ikke kun investerer i LTE/4G-netværk, men også har kig på alternative trådløse teknologier og løsninger, der kan supplere og aflaste de almindelige mobilnetværk.

Analysefirmaet ABI Research skriver, at teleoperatørerne i kampen for at holde omkostningerne nede og for at matche data-kravene nu har kig på licensfrie frekvenser.

Her tænkes primært på WiFi og på LTE-LAA (LTE License Assisted Access) eller LTE U (LTE Unlicensed).

Det kan det bruges til

De ulicenserede LTE-frekvenser kræver i modsætning til almindelige LTE-mobilnetværk ikke særlige tilladelser eller licenser, hvilket gør dem oplagte til eksempelvis at sikre en bedre indendørs dækning eller ganske enkelt til aflastning af de almindelige LTE-netværk.

"ABI Research forudser, at understøttelsen af ulicenseret spektrum, inklusiv LTE-LAA og WiFi, vil være en af de primære drivkræfter for 'small cell'-markedet, og at det vil resultere i, at at omsætningen når op på 1.8 milliarder dollars (12 milliarder kroner, red.) i 2021."

"Ulicenseret LTE havde en hård start med negative og skeptiske reaktioner i forhold til den mulige konflikt med WiFi i 5 GHz-frekvensbåndet. Men det vedblivende arbejde for standardisering og sameksistens har øget støtten til det teknologiske økosystem," forklarer ABI Research-analytikeren Ahmed Ali.

WiFi er mere relevant end nogensinde

Samtidig med, at der i industrien arbejdes på, at få eksempelvis LTE-LAA-standarden helt på plads, fortsætter WiFi med at være en meget vigtig trådløs teknologi.

"Sammen med udbredelsen af ulicenserede LTE-løsninger, forbliver WiFi et væsentligt og veletableret element af indendørs forbindelser," mener ABI Research.

For nylig skrev vi om en rapport fra Boston Consulting Group, der tog udgangspunkt i, at WiFi-teknologien efterhånden er så udbredt, at der er dem i teleindustrien, der mener, at man skal satse på en 'WiFi First'-model.

Den går kort fortalt ud på, at de almindelige mobilnetværk med 3G og 4G så blot er backup til de tilfælde, hvor der er ikke er et WiFi-signal.

Danmark er dog nok et af de lande, hvor behovet alternative trådløse netværk er mere begrænset.

Det skyldes, at vi ligger helt i front, når de kommer til hvilke hastigheder, vores LTE-netværk kan levere, ligesom vi også er rigtig godt med, hvad angår dækningen.

Læs mere om det her.

Læs også:

Ny model rumsterer i teleindustrien: WiFi kan blive dit primære mobilnetværk

Spritny måling på de danske LTE-netværk: Sådan er de danske 4G-forbindelser

Nu sker det store mobil-spring: VoLTE og WiFi Calling kommer buldrende til din smartphone

Super smart WiFi-teknologi har været længe undervejs - men nu sker der noget med Hotspot 2.0




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere