Artikel top billede

Voldsomt data-boom presser mobilnetværket: WiFi og ulicenseret LTE kan blive redningen

Vi suger mere og mere data ned på vores smartphones og tablets. Lokale WiFi-netværk og LTE-løsninger, der ikke kræver særlige licenser, er i stigende grad i fokus i teleindustrien som en mulig hjælp.

Det mobile dataforbrug fortsætter himmelflugten.

Her i Danmark var der alene fra første halvår 2014 til første halvår 2015 tale om en stigning på 85,2 procent i dataforbruget på smartphones, tablets og 4G-dongles.

Det er den slags stigninger, der er baggrunden for, at den globale teleindustri ikke kun investerer i LTE/4G-netværk, men også har kig på alternative trådløse teknologier og løsninger, der kan supplere og aflaste de almindelige mobilnetværk.

Analysefirmaet ABI Research skriver, at teleoperatørerne i kampen for at holde omkostningerne nede og for at matche data-kravene nu har kig på licensfrie frekvenser.

Her tænkes primært på WiFi og på LTE-LAA (LTE License Assisted Access) eller LTE U (LTE Unlicensed).

Det kan det bruges til

De ulicenserede LTE-frekvenser kræver i modsætning til almindelige LTE-mobilnetværk ikke særlige tilladelser eller licenser, hvilket gør dem oplagte til eksempelvis at sikre en bedre indendørs dækning eller ganske enkelt til aflastning af de almindelige LTE-netværk.

"ABI Research forudser, at understøttelsen af ulicenseret spektrum, inklusiv LTE-LAA og WiFi, vil være en af de primære drivkræfter for 'small cell'-markedet, og at det vil resultere i, at at omsætningen når op på 1.8 milliarder dollars (12 milliarder kroner, red.) i 2021."

"Ulicenseret LTE havde en hård start med negative og skeptiske reaktioner i forhold til den mulige konflikt med WiFi i 5 GHz-frekvensbåndet. Men det vedblivende arbejde for standardisering og sameksistens har øget støtten til det teknologiske økosystem," forklarer ABI Research-analytikeren Ahmed Ali.

WiFi er mere relevant end nogensinde

Samtidig med, at der i industrien arbejdes på, at få eksempelvis LTE-LAA-standarden helt på plads, fortsætter WiFi med at være en meget vigtig trådløs teknologi.

"Sammen med udbredelsen af ulicenserede LTE-løsninger, forbliver WiFi et væsentligt og veletableret element af indendørs forbindelser," mener ABI Research.

For nylig skrev vi om en rapport fra Boston Consulting Group, der tog udgangspunkt i, at WiFi-teknologien efterhånden er så udbredt, at der er dem i teleindustrien, der mener, at man skal satse på en 'WiFi First'-model.

Den går kort fortalt ud på, at de almindelige mobilnetværk med 3G og 4G så blot er backup til de tilfælde, hvor der er ikke er et WiFi-signal.

Danmark er dog nok et af de lande, hvor behovet alternative trådløse netværk er mere begrænset.

Det skyldes, at vi ligger helt i front, når de kommer til hvilke hastigheder, vores LTE-netværk kan levere, ligesom vi også er rigtig godt med, hvad angår dækningen.

Læs mere om det her.

Læs også:

Ny model rumsterer i teleindustrien: WiFi kan blive dit primære mobilnetværk

Spritny måling på de danske LTE-netværk: Sådan er de danske 4G-forbindelser

Nu sker det store mobil-spring: VoLTE og WiFi Calling kommer buldrende til din smartphone

Super smart WiFi-teknologi har været længe undervejs - men nu sker der noget med Hotspot 2.0
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere