Artikel top billede

Voldsomt data-boom presser mobilnetværket: WiFi og ulicenseret LTE kan blive redningen

Vi suger mere og mere data ned på vores smartphones og tablets. Lokale WiFi-netværk og LTE-løsninger, der ikke kræver særlige licenser, er i stigende grad i fokus i teleindustrien som en mulig hjælp.

Det mobile dataforbrug fortsætter himmelflugten.

Her i Danmark var der alene fra første halvår 2014 til første halvår 2015 tale om en stigning på 85,2 procent i dataforbruget på smartphones, tablets og 4G-dongles.

Det er den slags stigninger, der er baggrunden for, at den globale teleindustri ikke kun investerer i LTE/4G-netværk, men også har kig på alternative trådløse teknologier og løsninger, der kan supplere og aflaste de almindelige mobilnetværk.

Analysefirmaet ABI Research skriver, at teleoperatørerne i kampen for at holde omkostningerne nede og for at matche data-kravene nu har kig på licensfrie frekvenser.

Her tænkes primært på WiFi og på LTE-LAA (LTE License Assisted Access) eller LTE U (LTE Unlicensed).

Det kan det bruges til

De ulicenserede LTE-frekvenser kræver i modsætning til almindelige LTE-mobilnetværk ikke særlige tilladelser eller licenser, hvilket gør dem oplagte til eksempelvis at sikre en bedre indendørs dækning eller ganske enkelt til aflastning af de almindelige LTE-netværk.

"ABI Research forudser, at understøttelsen af ulicenseret spektrum, inklusiv LTE-LAA og WiFi, vil være en af de primære drivkræfter for 'small cell'-markedet, og at det vil resultere i, at at omsætningen når op på 1.8 milliarder dollars (12 milliarder kroner, red.) i 2021."

"Ulicenseret LTE havde en hård start med negative og skeptiske reaktioner i forhold til den mulige konflikt med WiFi i 5 GHz-frekvensbåndet. Men det vedblivende arbejde for standardisering og sameksistens har øget støtten til det teknologiske økosystem," forklarer ABI Research-analytikeren Ahmed Ali.

WiFi er mere relevant end nogensinde

Samtidig med, at der i industrien arbejdes på, at få eksempelvis LTE-LAA-standarden helt på plads, fortsætter WiFi med at være en meget vigtig trådløs teknologi.

"Sammen med udbredelsen af ulicenserede LTE-løsninger, forbliver WiFi et væsentligt og veletableret element af indendørs forbindelser," mener ABI Research.

For nylig skrev vi om en rapport fra Boston Consulting Group, der tog udgangspunkt i, at WiFi-teknologien efterhånden er så udbredt, at der er dem i teleindustrien, der mener, at man skal satse på en 'WiFi First'-model.

Den går kort fortalt ud på, at de almindelige mobilnetværk med 3G og 4G så blot er backup til de tilfælde, hvor der er ikke er et WiFi-signal.

Danmark er dog nok et af de lande, hvor behovet alternative trådløse netværk er mere begrænset.

Det skyldes, at vi ligger helt i front, når de kommer til hvilke hastigheder, vores LTE-netværk kan levere, ligesom vi også er rigtig godt med, hvad angår dækningen.

Læs mere om det her.

Læs også:

Ny model rumsterer i teleindustrien: WiFi kan blive dit primære mobilnetværk

Spritny måling på de danske LTE-netværk: Sådan er de danske 4G-forbindelser

Nu sker det store mobil-spring: VoLTE og WiFi Calling kommer buldrende til din smartphone

Super smart WiFi-teknologi har været længe undervejs - men nu sker der noget med Hotspot 2.0
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere