Foto: Nicolai Devantier

Apple Pay får det svært i Danmark: Her er de største sten på vejen for Apple

Den danske betalingsinfrastruktur er unikt godt forberedt til introduktionen af Apple Pay, men der er dog et par store sten, der skal ryddes af vejen, før en dansk lancering kan blive en realitet.

Apples betalingsløsning, Apple Pay, bliver langsomt - men sikkert - udbredt til stadig flere lande, og ifølge Jesper Nielsen, chef for forretningsudvikling hos Danske Bank, kan en lancering i Danmark og de øvrige nordiske lande være på vej inden for en overskuelig fremtid.

Men hvad skal der til, før Apple kan lancere Apple Pay i Danmark? 

Det har Computerworld undersøgt.

Læs også: Mobilepay forudser Apple Pays snarlige ankomst: Sådan vil vi tage kampen op

Ifølge Jesper Nielsen skal Apple have aftaler på plads med tre til fire centrale aktører.

Den første og formentlig vigtigste aktør, som Apple skal have en aftale på plads med, er bankerne, der udsteder de betalingskort, som er grundlaget for betalingerne i Apple Pay, oplyser Jesper Nielsen.

Aftaler med store banker
Han forklarer, at Apples typiske fremgangsmåde er, at virksomheden i første omgang forsøger at indgå en aftale med de banker, der har det største kundegrundlag.

Herefter udvider Apple med tiden dækningen af Apple Pay til at omfatte stadig flere banker.

Ifølge Jesper Nielsen skal Apple desuden have en aftale på plads med Nets, der står for driften af Dankortet.

"Det er nødvendigt, fordi Nets står for 'linket' ind til betalingsinfrastrukturen og det er Nets, der skal sikre, at betalingerne bliver behandlet og gennemført korrekt," siger han.

Dernæst oplyser Jesper Nielsen, at Apple skal have en aftale på plads med terminalleverandørerne, der skal sikre, at der er et kodeks for, hvordan mobilen og terminalen udveksler NFC-oplysninger på sikker vis.

Læs også:  Derfor bliver din MobilePay-app opdateret hele tiden

Partnerskaber med detailhandlen
Selvom det som udgangspunkt vil være muligt at betale med Apple Pay i alle butikker, der tilbyder terminaler med kontaktøs betaling, så vil Apple også typisk forsøge at få partnerskabsaftaler på plads med store detailkæder.

I USA har Apple eksempelvis indgået partnerskaber med McDonalds, elektronikkæden Best Buy og stormagasiner som Bloomingdales og Macy's, mens Apple i Storbritannien eksempelvis har partnerskabsaftaler med BP, kaffekæden Costa og transportmyndighederne i London.

Henning N. Jensen, der er betalingsekspert og seniorpartner i firmaet PlusCon påpeger dog, at den største enkeltstående hurdle for Apple bliver at indgå en aftale med de danske banker. 

"Den helt centrale opgave for Apple bliver at finde danske banker, der har lyst til at indgå en aftale med Apple," siger han. 

For selvom Apple - som Jesper Nielsen fra Danske Bank påpeger - muligvis mangler at indgå nogle mere formelle aftaler med de forskellige samarbejderpartnere på det danske marked, så er betalingsinfrastrukturen i de nordiske lande allerede unikt godt forberedte på introduktionen af Apple Pay. 

"I Danmark er langt de fleste terminaler forberedt til kontaktløse betalinger, og dermed er det rent faktisk allerede muligt for eksempelvis engelske og amerikanske turister at betale med Apple Pay i danske butikker. Infrastrukturen er i det store og hele allerede på plads," siger Henning N. Jensen.

Prisen bliver afgørende
Den manglende brik i puslespillet er derfor bankerne, og ifølge Henning N. Jensen er prisen den helt afgørende barriere for bankerne. 

Han vurderer, at de banker som går med i et samarbejde med Apple, skal forberede sig på at aflevere et ganske betydeligt beløb til den californiske it-gigant. 

Beløbets præcise størrelse er en forretningshemmelighed, men det amerikanske medie Bloomberg har tidligere beskrevet, at bankerne kommer til at betale et gebyr til Apple hver gang, der bliver gennemført en transaktion.

Derudover vurderer Henning N. Jensen, at bankerne også vil komme til at betale en betydelig sum for at få den afgørende licens, der er nødvendig for at bankerne kan tage Apple Pay i brug. 

"Valgte Apple i morgen at gøre Apple Pay gratis tilgængelig for bankerne, så ville der nok være en del banker, der benyttede sig af tilbuddet. Men jeg mener ikke, at det er sandsynligt, at nogen af danske banker vil være interesseret i at indgå et samarbejde med Apple på de nuværende betingelser."

"Det eneste motiv for bankerne er, at de kan købe sig til et image som værende særligt innovative," siger han. 

Afventer Dankort til smartphonen
Henning N. Jensen tilføjer, at de danske banker formodentlig vil afvente introduktionen af det såkaldte mobile Dankort, som Nets i øjeblikket er i gang med at udvikle. 

Det mobile Dankort vil gøre det muligt at betale med Dankort i butikkerne via smartphone-app, og hvis det bliver en succes, vil bankernes lyst til at indgå en aftale med Apple formodentligt blive endnu mindre, end den er i dag, lyder vurderingen fra Henning N. Jensen.

Læs også:

Teknikken står klar over hele Danmark: Men hvor bliver mobilbetalingerne af?

Nu kommer Apple Pay: Derfor får Apple-løsningen det svært
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Flere dybdegående Computerworld artikler

3 Morgen-briefing: Ny data science-uddannelse på Syddansk Universitet / Fire danske forskningsartikler optaget på ledende AI-konferencer / Dansk softwareselskab vil fordoble væksten i flere år / Twitter mister brugere men hæver omsætningen

Ny data science-uddannelse på Syddansk Universitet. Tre milliarder online transaktioner på to år og tre måneder. Fire danske forskningsartikler optaget på ledende AI-konferencer. Dansk softwareselskab vil fordoble væksten i flere år. Twitter mister brugere men hæver omsætningen.

GlobalConnect køber den danske Cisco-partner Netteam: Flere opkøb på vej
Morgen-briefing: Apple betaler kassen hver måned til Amazon / Huawei: Vi har 40 underskrevne 5G-kontrakter / Netflix afviser at dræbe sexlysten
Ugen i tech: Førerløs bus er klar til at trille i København / OnePlus 7 Pro bliver en realitet: Får ’banebrydende skærm’ / Apples kommende 6K skærm får lovende teknologi ombord
"Jeg kigger instinktivt efter blod, for jeg er sikker på, at jeg er blevet skudt. Jeg ved, at jeg er ved at dø"
8 Overblik: Så meget betaler danske virksomheder i løn til it-medarbejderne - se listerne her
1 Apple og Qualcomm indgår forlig i kæmpestrid: Apple føjer sig og indvilger i at betale - nu er vejen banet for 5G-iPhone
Morgen-briefing: MobilePay kan blive valgkampens hemmelige våben / Omada-stifter fylder 50 år / Dansk fin-tech virksomhed retter sigtekornet med det norske marked / Kapitalfond køber op i Simcorp


Premium
Kom med inden for i IBM's rullende it-sikkerhedscenter: “Du skulle have set min mailboks efter vi annoncerede, at vi ville bygge den her lastbil”
Inden for de kommende måneder bliver det muligt at ringe efter IBM's sikkerhedslastbil, der bedst kan sammenlignes med DR-serien Rejseholdets rullende kommandocentral, hvis man bliver ramt af et hackerangreb. Kom med ind bag i IBM's rullende sikkerhedscenter.
Computerworld
Overblik: Så meget betaler danske virksomheder i løn til it-medarbejderne - se listerne her
Overblik: Der er meget stor forskel på løn-niveauet for it-medarbejderne i de danske virksomheder. Få overblikket over, hvor lønnen er højest og lavest her.
CIO
SAP's nye nordiske direktør: "De seneste uger har jeg besøgt en del kunder her i Norden - og alle talte om at vende tilbage til en eller anden form for standard."
Det store ryk til cloud brød med mange års it-konsolidering og skabte komplicerede it-miljøer. Men nu peger kundernes kompas den anden vej, fortæller erfaren SAP-boss efter nordisk rundrejse.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
Kvartalsrapport på cyber-trusselslandskabet
I denne rapport dykker vi ned i cyber-trusselsbilledet for Q4. Vi har opsummeret statistikkerne fra millioner af trusselsforekomster observeret af Fortinet enheder i live produktionsmiljøer i hele verden. Ifølge IDC er Fortinet den mest adapterede netværks-sikkerhedsløsning, med 4,2 mio. implementerede devices. Det giver et unikt perspektiv på trusselslandskabet, som er destilleret ned i denne rapport. Download den her og få det fulde overblik.