Artikel top billede

Microsoft gør PowerShell til open source - vil kunne flyde frit mellem Mac, Linux og Windows

Microsoft fortsætter sit indtog i open source-verdenen: PowerShell bliver open source og er på vej til både Linux og Mac. Se her, hvad det kommer til at betyde.

Microsoft har i flere år 'open sourcet' den ene af selskabets klassiske teknologier efter den anden som led i selskabets store kursændring, som du kan læse mere om her: Det nye Microsoft: Lægger Windows bag sig - her er den nye fremtid

Nu er turen kommer til PowerShell, som er Microsofts scripting- og automatiserings-framework, som blandt andet anvendes af systemadministratorer til at opsætte og konfiguere automatiske task i systemer på hele .Net-platformen.

Med beslutningen frigiver Microsoft nye versioner af PowerShell til henholdvis Linux (særligt udviklet til Ubuntu, Centos og Red Hat) og Mac OS X.

Du kan på en ny PowerShell GitHub-side få adgang til kildekoden og forskellige binære filer til PowerShell. Den finder du her.

Microsoft meddeler, at selskabet vil modtage kode-bidrag og lignende til PowerShell via GitHub.

Til at begynde med kan alene Microsofts egne folk indskrive ændringer til systemet, men Microsoft bedyrer, at det kun er et spørgsmål om tid, inden også andre vil få mulighed for at tilføje til koden.

Således vil PowerShell til Linux blive fuldt frigivet til næste år (den er i alpha-mode lige nu). Den eksakte dato afhænger af, hvornår Linux-miljøet melder den klar, hedder det.

"Vi er i 'learning mode,' og vi går til opgaven med både stor tro på vores teknologi samt med ydmyghed, og vi er indstillet på at lære og forstå, hvad Linux-miljøet ønsker i opgaven med at prioritere vores backlog," siger manden bag PowerShell, Jeffrey Snover.

"Ingen skal være i tvivl om, at Linux vil blive et første-klasses system samt at vi vil frigive opdateringer til PowerShell samtidig på begge platforme."

Store fordele i de blandede miljøer (og de er mange)

Med PowerShell til Linux og Mac åbnes der reelt for nærmest fuldt flow mellem de såkaldte blandede miljøer - altså miljøer, der anvender både Windows, open source og eventuelt Mac OS X side om side - da scripts, kommandoer og arbejdsgange nu kan deles frit mellem de forskellige platforme.

Det er noget, der vil gøre livet lettet for mange systemadministratorer, da PowerShell til Linux vil gøre det langt nemmere at mikse klienter, servere og cloud-løsninger i organisationernes opsætninger og miljøer.

I modsætning til tidligere anvender langt de fleste organisationer i dag nemlig en variation af mange forskellige teknologier og platforme i deres infrastrukturer.

Og PowerShell, der dækker de tre store platforme, vil gøre det langt nemmere for både systemadministratorer, kunder, partnere og andre i virksomhederne at håndtere workloads og få data og processer til at flyde frit.

.Net som open source

Beslutningen om at 'open source' PowerShell ligger på mange måder i lige forlængelse af Microsoft 'open sourcing' af .Net-platformen (og C#) for et par år siden.

Den kan du læse mere om her: Microsoft i nyt stort spring over mod open source: Klar med .Net Core og ASP.Net Core 1.0

Samtidig indlemmede Microsoft Linux-værktøjet Bash i Windows 10 fornylig, da selskabet udsendte den hidtil største opgradering af Windows 10.

Det kan du læse mere om her: Kæmpeopdatering af Windows 10 på trapperne: Disse nye features og ændringer på vej

Manden bag PowerShell, Jeffrey Snover (som er 'technical fellow' i Microsoft), fortæller, at hovedmotoren og de såkaldte cmdlets, som er hovedelemementerne i PowerShell, vil forblive de samme på tværs af Windows, Linux og Mac.

Dog vil visse cmdlets, som alene anvender særlige Windows-features, ikke blive overført til de øvrige platforme, lige som det kan blive nødvendigt at modificere nogle af de scripts, der er skrevet til Windows, før de kan komme til at fungere ordentligt til Linux og Mac.

Når dette arbejde er færdigt, vil det blive muligt for system-administratorerne at anvende PowerShell på Windows til at fjern-håndtere en stor vifte af Linux-systemer på én gang - herunder systemer, der kører hos eksempelvis Microsoft-konkurrenten Amazon Web Services.

Også Vmware har frigivet nye cmdlets til PowerShell, som kan køre på tværs af platformene.

Flere af de helt store it-selskaber har i et stykke tid gradvist delt ud af deres kode, som deles både i form af kildekoder samt åbne standarder og åbne API'er.

Det skyldes, at teknologierne i stigende grad smelter sammen på kryds og tværs, hvilket betyder, at selskaberne kan generere større værdi, flere brugere og større bredde ved ikke hemmeligholde deres koder i lukkede systemer.

Det kan du læse mere om her: Open source har sejret: Derfor deler it-giganterne nu deres kode

Læs også:

Microsoft rykker mod Linux: Kronjuvelen SQL Server klar i Linux-version

Steve Ballmer ændrer mening: Linux er ikke længere en 'kræftsygdom'

Hvad sker der? 'Det nye Microsoft' prioriterer iOS- og Android-apps udviklet med open source-værktøjer

Microsoft frigiver koden til udbredt JavaScript-motor: Bliver open source
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere