Artikel top billede

Få styr på licenserne, spar penge og få bedre sikkerhed

Hvis du ikke har styr på dine software-licenser, så har du heller ikke styr på sikkerheden. Her er fire grunde til, at du skal tøjle dine licenser.

Når firmaet ikke har styr på licenserne, så er der heller ikke styr på sikkerheden.

"Licenser er rimelig usexede og kedelige, men der er fire rigtig gode grunde til at holde styr på dem," fortæller sikkerhedsekspert i FireEye, Jens Monrad.

Læs også: It-advokat: Derfor er alle dine software-licenser så ekstremt indviklede

For det første kommer compliance og revision på plads.

Desuden kan der opstå problemer i forhold til opdatering af software, der således kan stå tilbage med sårbarheder, som kan udnyttes af it-kriminelle.

"Når du køber licenser til både hardware og software, så har du også lov til at opdatere i den periode licensen er aktiv. Hvis den udløber, så er det langt fra sikkert, at du kan få de nødvendige opdateringer," siger Jens Monrad og fortsætter:

"Hvis der opstår en sårbarhed, så er programmet naturligvis udsat for den."

Hvem har ret til hvad?

Et andet sikkerhedsområde, der går af fløjten, er brugernes rettigheder.

Den manglende fokus på licenser kan nemlig være en følge af, at der ikke eksisterer en samlet strategi for adgang og sikkerhed i it-systemet, og at it-afdelingen derfor ikke ved, hvilke ansatte, der skal have adgang til de forskellige dele af it-systemet.

"Kombinationen af disse faktorer betyder, at mange it-afdelinger som udgangspunkt vælger at give fuld adgang, fordi det er den eneste måde, hvorpå de kan sikre, at medarbejderen kan tilgå de dele af systemet, han eller hun skal bruge," fortæller Steffen Meyer, salgsdirektør, Business Development i firmet EG, der er Microsoft Dynamics AX-partner.

EG har foretaget en rundspørge blandt 100 Dynamics AX-installationer i Norden, der viser, at syv ud af 10 virksomheder har et potentielt sikkerhedshul, som de endnu ikke er opmærksomme på grund af uddelingen af licenser til deres it-system.

Ofte bliver helt almindelige medarbejdere tildelt licenser med fuld adgang til hele systemet og kan dermed tilgå alt fra salgstal og lagerdata til administration af hele virksomhedens lønninger, skriver firmaet i undersøgelsen.

Hvis der er styr på licenserne, kan man typisk også spare penge, fordi man ikke betaler for mere end man bruger.

Læs også: Advarsel fra it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser

Høj pris og dårlig sikkerhed

Når alle får adgang til alt, er den naturlige følgeeffekt, at virksomheden betaler for de dyreste licenser til samtlige medarbejdere.

De betaler således flere penge for dårligere sikkerhed.

"Generelt er det også en god øvelse at få overblik over, hvad man har af licenser. Der følger nemlig typisk andre oplysninger med om hvem, der benytter hvad eller hvilken adgang brugerne har. Jo bedre man kender sin infrastruktur, jo bedre er man også rustet, hvis man bliver kompromitteret," siger Jens Monrad.

Læs også:
Salg af Windows-licenser styrtdykker: Har Microsoft et problem?

It-advokat: Derfor er alle dine software-licenser så ekstremt indviklede

Advarsel fra it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere