Artikel top billede

(Foto: Lene Sekjær)

Få styr på licenserne, spar penge og få bedre sikkerhed

Hvis du ikke har styr på dine software-licenser, så har du heller ikke styr på sikkerheden. Her er fire grunde til, at du skal tøjle dine licenser.

Når firmaet ikke har styr på licenserne, så er der heller ikke styr på sikkerheden.

"Licenser er rimelig usexede og kedelige, men der er fire rigtig gode grunde til at holde styr på dem," fortæller sikkerhedsekspert i FireEye, Jens Monrad.

Læs også: It-advokat: Derfor er alle dine software-licenser så ekstremt indviklede

For det første kommer compliance og revision på plads.

Desuden kan der opstå problemer i forhold til opdatering af software, der således kan stå tilbage med sårbarheder, som kan udnyttes af it-kriminelle.

"Når du køber licenser til både hardware og software, så har du også lov til at opdatere i den periode licensen er aktiv. Hvis den udløber, så er det langt fra sikkert, at du kan få de nødvendige opdateringer," siger Jens Monrad og fortsætter:

"Hvis der opstår en sårbarhed, så er programmet naturligvis udsat for den."

Hvem har ret til hvad?

Et andet sikkerhedsområde, der går af fløjten, er brugernes rettigheder.

Den manglende fokus på licenser kan nemlig være en følge af, at der ikke eksisterer en samlet strategi for adgang og sikkerhed i it-systemet, og at it-afdelingen derfor ikke ved, hvilke ansatte, der skal have adgang til de forskellige dele af it-systemet.

"Kombinationen af disse faktorer betyder, at mange it-afdelinger som udgangspunkt vælger at give fuld adgang, fordi det er den eneste måde, hvorpå de kan sikre, at medarbejderen kan tilgå de dele af systemet, han eller hun skal bruge," fortæller Steffen Meyer, salgsdirektør, Business Development i firmet EG, der er Microsoft Dynamics AX-partner.

EG har foretaget en rundspørge blandt 100 Dynamics AX-installationer i Norden, der viser, at syv ud af 10 virksomheder har et potentielt sikkerhedshul, som de endnu ikke er opmærksomme på grund af uddelingen af licenser til deres it-system.

Ofte bliver helt almindelige medarbejdere tildelt licenser med fuld adgang til hele systemet og kan dermed tilgå alt fra salgstal og lagerdata til administration af hele virksomhedens lønninger, skriver firmaet i undersøgelsen.

Hvis der er styr på licenserne, kan man typisk også spare penge, fordi man ikke betaler for mere end man bruger.

Læs også: Advarsel fra it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser

Høj pris og dårlig sikkerhed

Når alle får adgang til alt, er den naturlige følgeeffekt, at virksomheden betaler for de dyreste licenser til samtlige medarbejdere.

De betaler således flere penge for dårligere sikkerhed.

"Generelt er det også en god øvelse at få overblik over, hvad man har af licenser. Der følger nemlig typisk andre oplysninger med om hvem, der benytter hvad eller hvilken adgang brugerne har. Jo bedre man kender sin infrastruktur, jo bedre er man også rustet, hvis man bliver kompromitteret," siger Jens Monrad.

Læs også:
Salg af Windows-licenser styrtdykker: Har Microsoft et problem?

It-advokat: Derfor er alle dine software-licenser så ekstremt indviklede

Advarsel fra it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere