Få styr på licenserne, spar penge og få bedre sikkerhed

Hvis du ikke har styr på dine software-licenser, så har du heller ikke styr på sikkerheden. Her er fire grunde til, at du skal tøjle dine licenser.

Når firmaet ikke har styr på licenserne, så er der heller ikke styr på sikkerheden.

"Licenser er rimelig usexede og kedelige, men der er fire rigtig gode grunde til at holde styr på dem," fortæller sikkerhedsekspert i FireEye, Jens Monrad.

Læs også: It-advokat: Derfor er alle dine software-licenser så ekstremt indviklede

For det første kommer compliance og revision på plads.

Desuden kan der opstå problemer i forhold til opdatering af software, der således kan stå tilbage med sårbarheder, som kan udnyttes af it-kriminelle.

"Når du køber licenser til både hardware og software, så har du også lov til at opdatere i den periode licensen er aktiv. Hvis den udløber, så er det langt fra sikkert, at du kan få de nødvendige opdateringer," siger Jens Monrad og fortsætter:

"Hvis der opstår en sårbarhed, så er programmet naturligvis udsat for den."

Hvem har ret til hvad?
Et andet sikkerhedsområde, der går af fløjten, er brugernes rettigheder.

Den manglende fokus på licenser kan nemlig være en følge af, at der ikke eksisterer en samlet strategi for adgang og sikkerhed i it-systemet, og at it-afdelingen derfor ikke ved, hvilke ansatte, der skal have adgang til de forskellige dele af it-systemet.

"Kombinationen af disse faktorer betyder, at mange it-afdelinger som udgangspunkt vælger at give fuld adgang, fordi det er den eneste måde, hvorpå de kan sikre, at medarbejderen kan tilgå de dele af systemet, han eller hun skal bruge," fortæller Steffen Meyer, salgsdirektør, Business Development i firmet EG, der er Microsoft Dynamics AX-partner.

EG har foretaget en rundspørge blandt 100 Dynamics AX-installationer i Norden, der viser, at syv ud af 10 virksomheder har et potentielt sikkerhedshul, som de endnu ikke er opmærksomme på grund af uddelingen af licenser til deres it-system.

Ofte bliver helt almindelige medarbejdere tildelt licenser med fuld adgang til hele systemet og kan dermed tilgå alt fra salgstal og lagerdata til administration af hele virksomhedens lønninger, skriver firmaet i undersøgelsen.

Hvis der er styr på licenserne, kan man typisk også spare penge, fordi man ikke betaler for mere end man bruger.

Læs også: Advarsel fra it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser

Høj pris og dårlig sikkerhed
Når alle får adgang til alt, er den naturlige følgeeffekt, at virksomheden betaler for de dyreste licenser til samtlige medarbejdere.

De betaler således flere penge for dårligere sikkerhed.

"Generelt er det også en god øvelse at få overblik over, hvad man har af licenser. Der følger nemlig typisk andre oplysninger med om hvem, der benytter hvad eller hvilken adgang brugerne har. Jo bedre man kender sin infrastruktur, jo bedre er man også rustet, hvis man bliver kompromitteret," siger Jens Monrad.

Læs også:
Salg af Windows-licenser styrtdykker: Har Microsoft et problem?

It-advokat: Derfor er alle dine software-licenser så ekstremt indviklede

Advarsel fra it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.