Artikel top billede

Derfor stævner staten KMD for fejlslagen it-løsning: "Der skal placeres et ansvar"

Her er forklaringen på, at staten stævner KMD for et trecifret millionbeløb. "Der skal placeres et ansvar," siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Ét Fælles Inddrivelsessystem, eller bare EFI, har været en fiasko, og strømmen til it-systemet klippet for et år siden.

Det har kostet massevis af skattekroner i både udvikling og manglende inddrivelse, og derfor går Skatteministeriet nu rettens vej for at få afgjort, om leverandørerne har et ansvar for de store økonomiske tab.

Helt konkret har skatteminister Karsten Lauritzen (V) afleveret en stævning til KMD på lige knap 700 millioner kroner.

Den historie kan du læse her: Staten stævner KMD for 700 millioner på grund af skandale-system

Men det handler ikke kun om penge, det handler også om ansvar for, at det langvarige og dyre udviklingsforløb af det digitale inddrivelsessystem slog fejl.

Derfor stævner Skatteministeriet altså nu leverandørerne af it-systemet, KMD og Capgemini. Skatteministeriet oplyser, at man i løbet af foråret har forsøgt at indgå et forlig med leverandørerne men altså uden held.

Ansvaret skal placeres

Forud for stævningen ligger også en juridisk undersøgelse foretaget af Kammeradvokaten.

Den vurdering fører nu til, at sagen skal prøves ved domstolene, skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Skats udgangspunkt for sagen er at få en retslig vurdering af om en it-leverandør, der ikke leverer den, ifølge Skat, aftalte vare, må tage sin del af ansvaret, fordi den fejlslagne it-løsning har medført store økonomiske tab for staten, hvis pengepung som bekendt er fyldt med skattekroner.

Læs også: Skatteministeren kræver 700 millioner af KMD: Her er KMD's reaktion

Ud over ekstra 700 millioner i statskassen, forventer Skatteminister Karsten Lauritzen, at der nu kan placeres et leverandøransvar for EFI-sammenbruddet.

"Vi står med et it-system, der aldrig kom til at fungere og en leverandør, der ikke har leveret som lovet. Det ser jeg frem til, at retten kan placere et ansvar for," siger Karsten Lauritzen og tilføjer:

"Vi har lært af den forfejlede it-udvikling med EFI, og det håber jeg så sandelig også, at leverandørerne har. Nu bygger vi inddrivelsen op fra bunden - med it, der virker," siger han.

Læs mere om det nye inddrivelsessystem her: Her er EFI-afløseren: Netcompany skal bygge nyt skattesystem til 100 millioner kroner

Du kan læse KMD's reaktion på stævningen her: Skatteministeren kræver 700 millioner af KMD: Her er KMD's reaktion
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere