Derfor stævner staten KMD for fejlslagen it-løsning: "Der skal placeres et ansvar"

Her er forklaringen på, at staten stævner KMD for et trecifret millionbeløb. "Der skal placeres et ansvar," siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Ét Fælles Inddrivelsessystem, eller bare EFI, har været en fiasko, og strømmen til it-systemet klippet for et år siden.

Det har kostet massevis af skattekroner i både udvikling og manglende inddrivelse, og derfor går Skatteministeriet nu rettens vej for at få afgjort, om leverandørerne har et ansvar for de store økonomiske tab.

Helt konkret har skatteminister Karsten Lauritzen (V) afleveret en stævning til KMD på lige knap 700 millioner kroner.

Den historie kan du læse her: Staten stævner KMD for 700 millioner på grund af skandale-system

Men det handler ikke kun om penge, det handler også om ansvar for, at det langvarige og dyre udviklingsforløb af det digitale inddrivelsessystem slog fejl.

Derfor stævner Skatteministeriet altså nu leverandørerne af it-systemet, KMD og Capgemini. Skatteministeriet oplyser, at man i løbet af foråret har forsøgt at indgå et forlig med leverandørerne men altså uden held.

Ansvaret skal placeres
Forud for stævningen ligger også en juridisk undersøgelse foretaget af Kammeradvokaten.

Den vurdering fører nu til, at sagen skal prøves ved domstolene, skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Skats udgangspunkt for sagen er at få en retslig vurdering af om en it-leverandør, der ikke leverer den, ifølge Skat, aftalte vare, må tage sin del af ansvaret, fordi den fejlslagne it-løsning har medført store økonomiske tab for staten, hvis pengepung som bekendt er fyldt med skattekroner.

Læs også: Skatteministeren kræver 700 millioner af KMD: Her er KMD's reaktion

Ud over ekstra 700 millioner i statskassen, forventer Skatteminister Karsten Lauritzen, at der nu kan placeres et leverandøransvar for EFI-sammenbruddet.

"Vi står med et it-system, der aldrig kom til at fungere og en leverandør, der ikke har leveret som lovet. Det ser jeg frem til, at retten kan placere et ansvar for," siger Karsten Lauritzen og tilføjer:

"Vi har lært af den forfejlede it-udvikling med EFI, og det håber jeg så sandelig også, at leverandørerne har. Nu bygger vi inddrivelsen op fra bunden - med it, der virker," siger han.

Læs mere om det nye inddrivelsessystem her: Her er EFI-afløseren: Netcompany skal bygge nyt skattesystem til 100 millioner kroner

Du kan læse KMD's reaktion på stævningen her: Skatteministeren kræver 700 millioner af KMD: Her er KMD's reaktion
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Cisco Umbrella: Sådan udvikler truslerne sig netop nu
Hver eneste dag håndterer de mere end 30 datacentre under Cisco Umbrella mere end 240 milliarder forespørgsler fra 190 lande. Det giver sikkerhedseksperter hos Cisco Talos et enestående datagrundlag for at kortlægge, hvordan cybertrusselsbilledet udvikler sig. I dette whitepaper kan du læse, hvordan trusselsbilledet har udviklet sig hen over 2020. Men – endnu vigtigere – om, hvordan din organisation bedst forbereder sig på at håndtere truslerne i tiden der kommer.