Derfor stævner staten KMD for fejlslagen it-løsning: "Der skal placeres et ansvar"

Her er forklaringen på, at staten stævner KMD for et trecifret millionbeløb. "Der skal placeres et ansvar," siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Ét Fælles Inddrivelsessystem, eller bare EFI, har været en fiasko, og strømmen til it-systemet klippet for et år siden.

Det har kostet massevis af skattekroner i både udvikling og manglende inddrivelse, og derfor går Skatteministeriet nu rettens vej for at få afgjort, om leverandørerne har et ansvar for de store økonomiske tab.

Helt konkret har skatteminister Karsten Lauritzen (V) afleveret en stævning til KMD på lige knap 700 millioner kroner.

Den historie kan du læse her: Staten stævner KMD for 700 millioner på grund af skandale-system

Men det handler ikke kun om penge, det handler også om ansvar for, at det langvarige og dyre udviklingsforløb af det digitale inddrivelsessystem slog fejl.

Derfor stævner Skatteministeriet altså nu leverandørerne af it-systemet, KMD og Capgemini. Skatteministeriet oplyser, at man i løbet af foråret har forsøgt at indgå et forlig med leverandørerne men altså uden held.

Ansvaret skal placeres
Forud for stævningen ligger også en juridisk undersøgelse foretaget af Kammeradvokaten.

Den vurdering fører nu til, at sagen skal prøves ved domstolene, skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Skats udgangspunkt for sagen er at få en retslig vurdering af om en it-leverandør, der ikke leverer den, ifølge Skat, aftalte vare, må tage sin del af ansvaret, fordi den fejlslagne it-løsning har medført store økonomiske tab for staten, hvis pengepung som bekendt er fyldt med skattekroner.

Læs også: Skatteministeren kræver 700 millioner af KMD: Her er KMD's reaktion

Ud over ekstra 700 millioner i statskassen, forventer Skatteminister Karsten Lauritzen, at der nu kan placeres et leverandøransvar for EFI-sammenbruddet.

"Vi står med et it-system, der aldrig kom til at fungere og en leverandør, der ikke har leveret som lovet. Det ser jeg frem til, at retten kan placere et ansvar for," siger Karsten Lauritzen og tilføjer:

"Vi har lært af den forfejlede it-udvikling med EFI, og det håber jeg så sandelig også, at leverandørerne har. Nu bygger vi inddrivelsen op fra bunden - med it, der virker," siger han.

Læs mere om det nye inddrivelsessystem her: Her er EFI-afløseren: Netcompany skal bygge nyt skattesystem til 100 millioner kroner

Du kan læse KMD's reaktion på stævningen her: Skatteministeren kræver 700 millioner af KMD: Her er KMD's reaktion
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Giv dit salg og kundeservice et løft med Dynamics 365

Microsoft har sat turbo på udviklingen af Dynamics 365, som er stærkere, mere omfattende og mere fleksibel end nogensinde før. Resultatet er et hav af nye muligheder. Både for dig, som allerede bruger dele af Dynamics' ERP-funktionalitet, og for dig som vil høste fordelene af alle de andre smarte funktioner, Dynamics 365-platformen byder på.

06. oktober 2020 | Læs mere


Netværkssikkerhed - teknologi og værktøjer til at skabe sikre netværk

Netværket er din virksomheds livsnerve: Den ofte oversete teknologi, der sikrer, at interne og eksterne medarbejdere, leverandører eller kunder har adgang til netop den information der holder driften kørende.

07. oktober 2020 | Læs mere


ESDH/ECM: Effektiv data- og dokumenthåndtering i din organisation

Den rigtige dokumenthåndtering er i den grad med til at sikre effektiviteten i din virksomhed. Det hjælper både din virksomhed og dine medarbejder til at spare tid, mindske risikoen for fejl og leve op til gældende regler. Få svar på hvilke arbejdsprocesser, der med fordel kan digitaliseres først.

20. oktober 2020 | Læs mere


Premium
Efter rokade i KMD's direktion: Her er selskabets nye ledelse
En række af KMD's direktører har fået nye hatte efter en ledelsesrokade. En ny profil er hentet ind udefra, en direktør stopper og en tredje bytter titel ud med en anden. Se selskabet nye ledelse her.
Computerworld
Statens Serum Institut har slettet alle sendte mails ved en fejl: "Det er dybt beklageligt"
Alle sendte mails fra Statens Seruminstitut og Sundhedsdatastyrelsen er blevet slettet, hvis de er sendt før 22. juli, oplyser de to myndigheder.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.