Kommuner kræver flere hundrede millioner kroner af KMD for manglende leverancer

Oven i erstatningskrav på 700 millioner kroner fra skatteministeriet, trues KMD nu med krav på flere hundrede millioner kroner for ikke at overholde sine kontrakter.

De danske kommuner truer med at trække KMD i retten for ikke at overholde de indgåede kontrakter med kommunerne.

I følge Business.dk har de danske kommuner via deres fælles it-selskab Kombit skrifligt truet KMD med at anlægge sag for ikke at levere de it-systemer, der skal afløse KMD's såkaldte monopolsystemer.

Ifølge formanden for Kommunaldirektørforeningen og kommunaldirektør i Roskilde Kommune, Henrik Kolind, betyder forsinkelserne, at kommunerne ikke kan nå at hente den gevinst, som frigørelsen fra de monopolsystemer egentlig skulle sikre.

Indførelsen af fri konkurrence på området skal sikre kommunerne en besparelse på mindst 25 procent.

Det betyder ifølge Erik Nielsen, formand for Kombit, at KMD har et 'voldsomt incitament' til at forsinke processerne.

"KMD har monopol lige nu, og så længe KMD ikke er færdig, skal vi betale KMD hver måned for at bruge de gamle systemer;" siger han til Business.dk

Han siger til Business.dk, at forsinkelserne skal 'tælles i år' og at kommunerne forventer at blive kompenseret 'krone for krone' for forsinkelserne - inklusive de afledte skadeeffekter, da forsinkelserne betyder, at mange andre systemer også blevet sat i venteposition.

"Det er en meget stor potentiel regning, som KMD skylder kommunerne. Vi taler om et stort, trecifret millionbeløb," siger han til avisen.

KMD vil ikke stille op til interview om sagen.

Selskabet opgave i sommerens løb at levere flere aftalte systemer til tiden. Kombit meddelte dengang alle 98 kommuner, at det ikke lod sig gøre at udarbejde en opdateret tidsplan for monopolsystemerne.

Det drejede sig om 'afgørende dele' at de fælleskommunale støttesystemer.

Dengang meddelte Kombit til Computerworld, at man var 'i dialog' med KMD, hvor direktør Morten Binderup i en skriftlig meddelelse til Computerworld skrev, at det ikke er 'usædvanligt, at projekter af en sådan størrelse og kompleksitet kan blive ramt af forsinkelser.'

Men nu er tålmodigheden slut, og læsset er væltet.

Du kan læse mere om dette her: KMD opgiver at overholde leveringsfrist: Fremtids-planer for 21 store it-systemer truet

Det er kun godt en uge siden, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) stævnede KMD med krav om tilbagebetaling af 700 millioner kroner.

Dem kræver staten tilbage af KMD og Capgemini for den stærkt mangelfulde leverance af Skats inddrivelsessystem, EFI, efter Skat forgæves har forsøgt at indgå forlig med partnerne.

""Vi står med et it-system, der aldrig kom til at fungere og en leverandør, der ikke har leveret som lovet," sagde Karsten Lauritzen dengang.

Du kan læse mere om stævningen af KMD her:  Staten stævner KMD for 700 millioner på grund af skandale-system

KMD kalder stævningen for 'urimelig og besynderlig,' da KMD mener, at det er Skat, der har ansvaret for problemerne.

Netcompany har i øvrigt vundet udbuddet om at skulle levere det nye inddrivelsesssystem for Skat til 100 millioner kroner.

Læs også:

Staten stævner KMD for 700 millioner på grund af skandale-system

Skatteministeren kræver 700 millioner af KMD: Her er KMD's reaktion

Derfor stævner staten KMD for fejlslagen it-løsning: "Der skal placeres et ansvar"

Netcompany scorer stor Skat-kontrakt: Sådan undgår vi at bygge en ny EFI-skandale

IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst.