Artikel top billede

Derfor stævner staten KMD for fejlslagen it-løsning: "Der skal placeres et ansvar"

Her er forklaringen på, at staten stævner KMD for et trecifret millionbeløb. "Der skal placeres et ansvar," siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Ét Fælles Inddrivelsessystem, eller bare EFI, har været en fiasko, og strømmen til it-systemet klippet for et år siden.

Det har kostet massevis af skattekroner i både udvikling og manglende inddrivelse, og derfor går Skatteministeriet nu rettens vej for at få afgjort, om leverandørerne har et ansvar for de store økonomiske tab.

Helt konkret har skatteminister Karsten Lauritzen (V) afleveret en stævning til KMD på lige knap 700 millioner kroner.

Den historie kan du læse her: Staten stævner KMD for 700 millioner på grund af skandale-system

Men det handler ikke kun om penge, det handler også om ansvar for, at det langvarige og dyre udviklingsforløb af det digitale inddrivelsessystem slog fejl.

Derfor stævner Skatteministeriet altså nu leverandørerne af it-systemet, KMD og Capgemini. Skatteministeriet oplyser, at man i løbet af foråret har forsøgt at indgå et forlig med leverandørerne men altså uden held.

Ansvaret skal placeres

Forud for stævningen ligger også en juridisk undersøgelse foretaget af Kammeradvokaten.

Den vurdering fører nu til, at sagen skal prøves ved domstolene, skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Skats udgangspunkt for sagen er at få en retslig vurdering af om en it-leverandør, der ikke leverer den, ifølge Skat, aftalte vare, må tage sin del af ansvaret, fordi den fejlslagne it-løsning har medført store økonomiske tab for staten, hvis pengepung som bekendt er fyldt med skattekroner.

Læs også: Skatteministeren kræver 700 millioner af KMD: Her er KMD's reaktion

Ud over ekstra 700 millioner i statskassen, forventer Skatteminister Karsten Lauritzen, at der nu kan placeres et leverandøransvar for EFI-sammenbruddet.

"Vi står med et it-system, der aldrig kom til at fungere og en leverandør, der ikke har leveret som lovet. Det ser jeg frem til, at retten kan placere et ansvar for," siger Karsten Lauritzen og tilføjer:

"Vi har lært af den forfejlede it-udvikling med EFI, og det håber jeg så sandelig også, at leverandørerne har. Nu bygger vi inddrivelsen op fra bunden - med it, der virker," siger han.

Læs mere om det nye inddrivelsessystem her: Her er EFI-afløseren: Netcompany skal bygge nyt skattesystem til 100 millioner kroner

Du kan læse KMD's reaktion på stævningen her: Skatteministeren kræver 700 millioner af KMD: Her er KMD's reaktion




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere