Nye tal afslører dramatisk udvikling i den danske telebranche: Overskuddet styrtdykker

Omsætning og overskud bevæger sig i den helt forkerte retning for den danske telebranche, afslører ny rapport. Der er dog også enkelte lyspunkter.

Der er grund til panderynker i den danske telebranche. Ikke mindst fordi overskuddet i branchen på et enkelt år er mere end halveret.

Det fremgår af en ny rapport fra Energistyrelsen, Økonomiske nøgletal for for telebranchen 2015 (PDF).

"Selvom telebranchen samlet set fortsat genererer overskud, så er overskuddet mere end halveret fra 2014 til 2015," lyder det i rapporten.

"I 2014 havde den samlede telebranche et resultat (EBIT) på 5,1 milliarder kroner, som faldt til 2,4 milliarder kroner i 2015."

"Overskudsgraden er faldet til 6 procent i 2015, hvor den, hvis man ser bort fra 2012, har ligget over 10 procent de foregående år." 

Læs også: Et år efter fusions-floppet hos Telia og Telenor: Har haft store konsekvenser i den danske telebranche

Energistyrelsen bemærker, at resultatet dermed er faldet markant sammenlignet med årene før, hvor resultatet lå på 4 milliarder kroner og derover.

"En stor del af faldet i det samlede resultat fra 2014 til 2015 kan dog tilskrives ekstraordinære afskrivninger. Det bemærkes også, at det samlede resultat (EBIT) dækker over store forskelle selskaberne i mellem," står der i rapporten.

Omsætningen falder også
Det går også den forkerte vej med omsætningen. I 2015 havde de danske teleselskaber en samlet omsætning på 39,3 milliarder kroner - et fald på 1,9 procent i forhold til året før.

Læs også: Dansk teleindustri i krise: Førende teleselskaber har nedskrevet for milliarder

Energistyrelsen har også set nærmere på, hvordan det står til med investeringerne i den danske telebranche. Her lyder det:

"Teleselskabernes samlede investeringer i bl.a. fastnet og mobilnet i Danmark har fra 2009 til 2013 været faldende. Siden 2013 er de samlede investeringer imidlertid begyndt at stige og var i 2015 på 6,6 milliarder kroner, hvilket er lidt under seks procent mere end året før."

"Fra 2013 til 2014 steg de samlede investeringer med 1,7 procent. Overordnet set har de samlede investeringer i den danske teleinfrastruktur ligget på stort set samme niveau siden 2012," lyder det i Energistyrelsens nye rapport.

Markant færre ansatte end for år tilbage
Antallet af ansatte er steget med 3,2 procent i forhold til året før, så det i 2015 lå på 13.535.

Det er dog stadig markant lavere end for år tilbage. I 2001 var der således hele 22.400 ansatte i den danske telebranchen.

Læs mere om det her: Tusindvis af job forsvundet fra TDC - snart er endnu 800 fortid i den skrumpende telegigant

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt udtaler i en pressemeddelelse, at der er potentiale for at skabe bedre rammevilkår for branchen:

"Det er en prioritet for regeringen, at der kommer ordentlig mobil- og bredbåndsdækning i hele Danmark. Vi har behov for en telebranche, der kan investere i telenettene og få alle danske familier og virksomheder med på de digitale motorveje."

"Derfor har vi bl.a. lavet en bredbåndspulje på 200 mio. kr., der skal hjælpe teleselskaberne med at rulle bredbånd ud de steder, hvor det ellers kan være svært at finde pengene til at skabe god dækning," siger ministeren.

Læs også:

Et år efter fusions-floppet hos Telia og Telenor: Har haft store konsekvenser i den danske telebranche

Dansk teleindustri i krise: Førende teleselskaber har nedskrevet for milliarder

Tusindvis af job forsvundet fra TDC - snart er endnu 800 fortid i den skrumpende telegigant

Tre grunde til at Tjeep og Plenti slår til med mobil-prisbaskere netop nu

Teleauktion til en milliard kroner overstået: Disse teleselskaber løber med 1800 Mhz-frekvenserne

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Finanstilsynet kritiserer Nets og udsteder tre påbud: Selskabet lever ikke op til sine forpligtelser i betalingsloven
Nets får tildelt tre påbud af Finanstilsynet, der kritiserer selskabet i stærke vendinger for ikke at leve op til sine forpligtelser i betalingsloven.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.