Artikel top billede

Nye tal afslører dramatisk udvikling i den danske telebranche: Overskuddet styrtdykker

Omsætning og overskud bevæger sig i den helt forkerte retning for den danske telebranche, afslører ny rapport. Der er dog også enkelte lyspunkter.

Der er grund til panderynker i den danske telebranche. Ikke mindst fordi overskuddet i branchen på et enkelt år er mere end halveret.

Det fremgår af en ny rapport fra Energistyrelsen, Økonomiske nøgletal for for telebranchen 2015 (PDF).

"Selvom telebranchen samlet set fortsat genererer overskud, så er overskuddet mere end halveret fra 2014 til 2015," lyder det i rapporten.

"I 2014 havde den samlede telebranche et resultat (EBIT) på 5,1 milliarder kroner, som faldt til 2,4 milliarder kroner i 2015."

"Overskudsgraden er faldet til 6 procent i 2015, hvor den, hvis man ser bort fra 2012, har ligget over 10 procent de foregående år." 

Læs også: Et år efter fusions-floppet hos Telia og Telenor: Har haft store konsekvenser i den danske telebranche

Energistyrelsen bemærker, at resultatet dermed er faldet markant sammenlignet med årene før, hvor resultatet lå på 4 milliarder kroner og derover.

"En stor del af faldet i det samlede resultat fra 2014 til 2015 kan dog tilskrives ekstraordinære afskrivninger. Det bemærkes også, at det samlede resultat (EBIT) dækker over store forskelle selskaberne i mellem," står der i rapporten.

Omsætningen falder også

Det går også den forkerte vej med omsætningen. I 2015 havde de danske teleselskaber en samlet omsætning på 39,3 milliarder kroner - et fald på 1,9 procent i forhold til året før.

Læs også: Dansk teleindustri i krise: Førende teleselskaber har nedskrevet for milliarder

Energistyrelsen har også set nærmere på, hvordan det står til med investeringerne i den danske telebranche. Her lyder det:

"Teleselskabernes samlede investeringer i bl.a. fastnet og mobilnet i Danmark har fra 2009 til 2013 været faldende. Siden 2013 er de samlede investeringer imidlertid begyndt at stige og var i 2015 på 6,6 milliarder kroner, hvilket er lidt under seks procent mere end året før."

"Fra 2013 til 2014 steg de samlede investeringer med 1,7 procent. Overordnet set har de samlede investeringer i den danske teleinfrastruktur ligget på stort set samme niveau siden 2012," lyder det i Energistyrelsens nye rapport.

Markant færre ansatte end for år tilbage

Antallet af ansatte er steget med 3,2 procent i forhold til året før, så det i 2015 lå på 13.535.

Det er dog stadig markant lavere end for år tilbage. I 2001 var der således hele 22.400 ansatte i den danske telebranchen.

Læs mere om det her: Tusindvis af job forsvundet fra TDC - snart er endnu 800 fortid i den skrumpende telegigant

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt udtaler i en pressemeddelelse, at der er potentiale for at skabe bedre rammevilkår for branchen:

"Det er en prioritet for regeringen, at der kommer ordentlig mobil- og bredbåndsdækning i hele Danmark. Vi har behov for en telebranche, der kan investere i telenettene og få alle danske familier og virksomheder med på de digitale motorveje."

"Derfor har vi bl.a. lavet en bredbåndspulje på 200 mio. kr., der skal hjælpe teleselskaberne med at rulle bredbånd ud de steder, hvor det ellers kan være svært at finde pengene til at skabe god dækning," siger ministeren.

Læs også:

Et år efter fusions-floppet hos Telia og Telenor: Har haft store konsekvenser i den danske telebranche

Dansk teleindustri i krise: Førende teleselskaber har nedskrevet for milliarder

Tusindvis af job forsvundet fra TDC - snart er endnu 800 fortid i den skrumpende telegigant

Tre grunde til at Tjeep og Plenti slår til med mobil-prisbaskere netop nu

Teleauktion til en milliard kroner overstået: Disse teleselskaber løber med 1800 Mhz-frekvenserne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.