Artikel top billede

Nye tal afslører dramatisk udvikling i den danske telebranche: Overskuddet styrtdykker

Omsætning og overskud bevæger sig i den helt forkerte retning for den danske telebranche, afslører ny rapport. Der er dog også enkelte lyspunkter.

Der er grund til panderynker i den danske telebranche. Ikke mindst fordi overskuddet i branchen på et enkelt år er mere end halveret.

Det fremgår af en ny rapport fra Energistyrelsen, Økonomiske nøgletal for for telebranchen 2015 (PDF).

"Selvom telebranchen samlet set fortsat genererer overskud, så er overskuddet mere end halveret fra 2014 til 2015," lyder det i rapporten.

"I 2014 havde den samlede telebranche et resultat (EBIT) på 5,1 milliarder kroner, som faldt til 2,4 milliarder kroner i 2015."

"Overskudsgraden er faldet til 6 procent i 2015, hvor den, hvis man ser bort fra 2012, har ligget over 10 procent de foregående år." 

Læs også: Et år efter fusions-floppet hos Telia og Telenor: Har haft store konsekvenser i den danske telebranche

Energistyrelsen bemærker, at resultatet dermed er faldet markant sammenlignet med årene før, hvor resultatet lå på 4 milliarder kroner og derover.

"En stor del af faldet i det samlede resultat fra 2014 til 2015 kan dog tilskrives ekstraordinære afskrivninger. Det bemærkes også, at det samlede resultat (EBIT) dækker over store forskelle selskaberne i mellem," står der i rapporten.

Omsætningen falder også

Det går også den forkerte vej med omsætningen. I 2015 havde de danske teleselskaber en samlet omsætning på 39,3 milliarder kroner - et fald på 1,9 procent i forhold til året før.

Læs også: Dansk teleindustri i krise: Førende teleselskaber har nedskrevet for milliarder

Energistyrelsen har også set nærmere på, hvordan det står til med investeringerne i den danske telebranche. Her lyder det:

"Teleselskabernes samlede investeringer i bl.a. fastnet og mobilnet i Danmark har fra 2009 til 2013 været faldende. Siden 2013 er de samlede investeringer imidlertid begyndt at stige og var i 2015 på 6,6 milliarder kroner, hvilket er lidt under seks procent mere end året før."

"Fra 2013 til 2014 steg de samlede investeringer med 1,7 procent. Overordnet set har de samlede investeringer i den danske teleinfrastruktur ligget på stort set samme niveau siden 2012," lyder det i Energistyrelsens nye rapport.

Markant færre ansatte end for år tilbage

Antallet af ansatte er steget med 3,2 procent i forhold til året før, så det i 2015 lå på 13.535.

Det er dog stadig markant lavere end for år tilbage. I 2001 var der således hele 22.400 ansatte i den danske telebranchen.

Læs mere om det her: Tusindvis af job forsvundet fra TDC - snart er endnu 800 fortid i den skrumpende telegigant

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt udtaler i en pressemeddelelse, at der er potentiale for at skabe bedre rammevilkår for branchen:

"Det er en prioritet for regeringen, at der kommer ordentlig mobil- og bredbåndsdækning i hele Danmark. Vi har behov for en telebranche, der kan investere i telenettene og få alle danske familier og virksomheder med på de digitale motorveje."

"Derfor har vi bl.a. lavet en bredbåndspulje på 200 mio. kr., der skal hjælpe teleselskaberne med at rulle bredbånd ud de steder, hvor det ellers kan være svært at finde pengene til at skabe god dækning," siger ministeren.

Læs også:

Et år efter fusions-floppet hos Telia og Telenor: Har haft store konsekvenser i den danske telebranche

Dansk teleindustri i krise: Førende teleselskaber har nedskrevet for milliarder

Tusindvis af job forsvundet fra TDC - snart er endnu 800 fortid i den skrumpende telegigant

Tre grunde til at Tjeep og Plenti slår til med mobil-prisbaskere netop nu

Teleauktion til en milliard kroner overstået: Disse teleselskaber løber med 1800 Mhz-frekvenserne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere