Artikel top billede

(Foto: 2007 Linda Bucklin / Linda Bucklin)

I dag er kunstig intelligens og bots legetøj - men om få år er det blodigt alvor

Kunstig intelligens virker som science-fiction i dag, men det kan snart blive blodig alvor for mange danskere. Blandt andet for de ansatte i banksektoren.

Mange mennesker forbinder i dag kunstig intelligens med science-fiction. 

Men for blot 1.200 kroner kan du allerede nu få et indblik i fremtiden. Det er nemlig prisen på Amazons intelligente Echo-højtaler, og den kan give dig en forsmag på fremtidens computeroplevelse.

For i fremtiden kommer en stor del af din interaktion med en computer ikke til at foregå med mus, tastatur eller touchskærm. 
I stedet vil interaktionen komme til at foregå som en samtale med en digital assistent i stil med Alexa, der er indbygget i Amazons Echo-højtaler.

Snart kan vi ikke skelne computer fra menneske

For nylig talte Computerworld med Norm Judah, CTO for Microsoft Worldwide Services, som har dyb indsigt i Microsofts arbejde med bots og digitale assistenter.

Han spår, at udviklingen indenfor kunstig intelligens i disse år går så lynhurtigt, at vi i løbet af en fem-årig periode vil nå et niveau, hvor de digitale assistenter og bots kan bestå den såkaldte Turing-test.

Når en computer har bestået Turing-testen, vil det sige, at vi ikke længere kan afgøre, om vi kommunikerer med en maskine eller et menneske.

Ifølge Norm Judah vil vi i løbet af de næste år også opleve, at computerne ikke længere blot reagerer på vores kommandoer, men i stigende grad begynder at assistere os af egen drift.

"Vi har brugt de sidste 40 år på at lære folk at forstå, hvordan vi bruger en computer, men vi står nu ved starten på et nyt stadie, hvor vi skal til at lære computerne at forstå mennesket," forklarede Norm Judah til Computerworld

Læs også: Microsofts bot-guru vil udvikle en bot, der kan bestå Turing-testen: Om få år vil vi ikke kunne skelne bots fra mennesker

Amazons Echo-højtaler, Google Assistent og Apples Siri-asistent har i dag stadigvæk karakter at af være legetøj eller underholdning. 

Men jo tættere vi kommer det punkt, hvor vi ikke længere kan skelne menneske fra maskine, vil det få afgørende indflydelse på vores arbejdsmarked. Her vil vi ganske opleve, at en stribe jobfunktioner forsvinder, fordi de nu i stedet kan varetages af maskiner.

Eksempelvis er den skotske bank RBS igang med at udvikle en digital kundeservice-assistent ved navn Luvo, der i modsætning til en menneskelig assistent kan være tilgængelig øjeblikkeligt for alle kunder på alle tidspunkter og samtidig er i stand til filtrere gennem store mængder data på få sekunder. 

Tidligere på ugen fortalte Computerworld, hvordan flere europæiske banker i øjeblikket investerer massivt i digitalisering med henblik på at kunne nedlægge tusindvis af job.

Eksempelvis har Danske Bank netop tilbudt mellem 7.000 og 8.000 ansatte, at de kan søge om frivillig aftrædelse. Det sker dels som en reaktion på makroøkonomiske tendenser, men ifølge Peter Kjærgaard, pressemedarbejder i Danske Bank, er det også et resultat af bankens mangeårige satsning på digitalisering. 

"Det giver os mulighed for at foretage effektiviseringer og løbende nedbringe vores omkostninger, og det er en del af bevæggrunden for, at vi nu giver vores ansatte et tilbud om frivillig fratrædelse," sagde Peter Kjærgaard til Computerworld tidligere på ugen.

Læs også: 
Danske Bank er del af europæisk trend: Tusindvis af bankansatte skal erstattes af maskiner  

Jobløs eller kæmpe vækst? Her er er to vidt forskellige bud på, hvordan fremtiden vil ændre dit arbejdsliv