Den nye EU-persondataforordning er på vej: Bliv klar til forordningen på Computerworlds store heldags-seminar

EU's nye persondataforordning er på vej, og den vil få konsekvenser for langt de fleste danske organisationer. Kom godt i gang med arbejdet på Computerworlds store seminarer for it-ansvarlige, som vi afholder i både København og Aarhus.

I foråret 2018 træder EU's nye persondataforordning i kraft og indført som lov i Danmark.

Forordningen blev vedtaget i april i år, og vi befinder os for tiden i den såkaldte sunrise-periode, som organisationer, myndigheder og virksomheder i Europa skal anvende til at forberede sig og indrette processer, systemer og data-håndtering efter de nye regler.

Den nye persondataforordning erstatter den nuværende persondatalov, der stammer fra 2000. Den bygger på det såkaldte persondatadirektiv, der blev vedtaget i 1995 - altså før før internettet og den digitale verden var brudt igennem.

Med den nye forordning kommer der krav om:

- Større gennemsigtighed.

- (Langt) bedre dokumentation.

- Langt større mulighed for brugeren)for selv at komme i kontrol.

- Større krav til samtykke fra brugeren.

Læs også: Ny undersøgelse: Danske virksomheder sløser med nye skrappe EU-persondataregler

Ikke mindst de nye regler om 'retten til at blive glemt' kommer til at få indvirkning på mange organisatione, da grundlaget for denne slette-ret er, at alle organisationer til hver en tid er fuldstændig klar over, hvilke persondata de håndterer, hvor det sker og hvornår det sker - inklusive de data, som behandles hos underleverandører.

Det samme gælder den nye regel om, at en bruger har krav på at kunne få udleveret eller overført data om sig selv på anmodning.

Med den nye forordning indføres samtidig en slags omvendt bevisførelse, som gør, at du som dataansvarlig skal kunne bevise, at du overholder reglerne.

Det kræver indførelse af ret omfattende logning, registrering og oprettelse af fortegnelser over alle handlinger, der omfatter persondata.

Skrappe restriktioner
Lever organisationen ikke op til de nye regler, kan EU for alvor lade hammeren falde med stærkt skærpede sanktioner.

Den største bøde, som Datatilsynet nogensinde har udstukket herhjemme, har været på 25.000 kroner.

Det ændrer den nye forordning på, da EU indfører muligheden for at udstikke meget store bøder - helt op til 20 millioner euro eller fire procent af den årlige omsætning, ligesom der vil blive stillet krav om, at man som ramt organisation selv varsler alle de berørte om skaden.

Det er noget, der kan koste troværdighed og legitimitet, som i dagens transparente markeder er afgørende betydning for de fleste virksomheder.

Læs også: Syv praktiske råd om EU's persondata-regler: Sådan kommer din virksomhed helt i mål.

Det gør pludselig persondata til forretningskritiske data for mange virksomheder, hvilket de hidtil typisk ikke er blevet regnet for.

Selv om der er halvandet år til forordningens bogstav bliver indført som direkte lov i Danmark, er det på tide at komme i gang med arbejdet.

Inden længe skal budgetterne for næste år godkendes, og pengene til forberedelsesarbejdet til forordningen skal for mange findes under dette budget.

Få overblik og vigtig viden
Computerworld giver dig nu muligheden for at få overblik og konkret viden om, hvordan du skal indrette dig efter den nye forordning.

Det sker på vores store heldags-konference Bliv klar til EU's nye persondataforordning, som vi afholder 2. november i København og 3. november i Aarhus.

Her har vi samlet en hel række eksperter, der vil indføre dig i den nye EU-persondataforordning og opliste forskellige teknologiske, juridiske og organisatoriske muligheder, der kan hjælpe dig på vej i det videre arbejde.

Vil du med?

Se programmet og tilmeld dig seminaret i København her: Bliv klar til EU's nye persondataforordning København.

Se programmet og tilmeld dig seminaret i Aarhus her: Bliv klar til EU's nye persondataforordning, Aarhus.

Få overblikket over EU's persondataforordning: Se nogle af Computerworlds artikler om krav, regler og konsekvenser her: Overblik: Få styr på EU's nye persondata-forordning - her er alt du behøver at vide


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.