Artikel top billede

Den nye EU-persondataforordning er på vej: Bliv klar til forordningen på Computerworlds store heldags-seminar

EU's nye persondataforordning er på vej, og den vil få konsekvenser for langt de fleste danske organisationer. Kom godt i gang med arbejdet på Computerworlds store seminarer for it-ansvarlige, som vi afholder i både København og Aarhus.

I foråret 2018 træder EU's nye persondataforordning i kraft og indført som lov i Danmark.

Forordningen blev vedtaget i april i år, og vi befinder os for tiden i den såkaldte sunrise-periode, som organisationer, myndigheder og virksomheder i Europa skal anvende til at forberede sig og indrette processer, systemer og data-håndtering efter de nye regler.

Den nye persondataforordning erstatter den nuværende persondatalov, der stammer fra 2000. Den bygger på det såkaldte persondatadirektiv, der blev vedtaget i 1995 - altså før før internettet og den digitale verden var brudt igennem.

Med den nye forordning kommer der krav om:

- Større gennemsigtighed.

- (Langt) bedre dokumentation.

- Langt større mulighed for brugeren)for selv at komme i kontrol.

- Større krav til samtykke fra brugeren.

Læs også: Ny undersøgelse: Danske virksomheder sløser med nye skrappe EU-persondataregler

Ikke mindst de nye regler om 'retten til at blive glemt' kommer til at få indvirkning på mange organisatione, da grundlaget for denne slette-ret er, at alle organisationer til hver en tid er fuldstændig klar over, hvilke persondata de håndterer, hvor det sker og hvornår det sker - inklusive de data, som behandles hos underleverandører.

Det samme gælder den nye regel om, at en bruger har krav på at kunne få udleveret eller overført data om sig selv på anmodning.

Med den nye forordning indføres samtidig en slags omvendt bevisførelse, som gør, at du som dataansvarlig skal kunne bevise, at du overholder reglerne.

Det kræver indførelse af ret omfattende logning, registrering og oprettelse af fortegnelser over alle handlinger, der omfatter persondata.

Skrappe restriktioner

Lever organisationen ikke op til de nye regler, kan EU for alvor lade hammeren falde med stærkt skærpede sanktioner.

Den største bøde, som Datatilsynet nogensinde har udstukket herhjemme, har været på 25.000 kroner.

Det ændrer den nye forordning på, da EU indfører muligheden for at udstikke meget store bøder - helt op til 20 millioner euro eller fire procent af den årlige omsætning, ligesom der vil blive stillet krav om, at man som ramt organisation selv varsler alle de berørte om skaden.

Det er noget, der kan koste troværdighed og legitimitet, som i dagens transparente markeder er afgørende betydning for de fleste virksomheder.

Læs også: Syv praktiske råd om EU's persondata-regler: Sådan kommer din virksomhed helt i mål.

Det gør pludselig persondata til forretningskritiske data for mange virksomheder, hvilket de hidtil typisk ikke er blevet regnet for.

Selv om der er halvandet år til forordningens bogstav bliver indført som direkte lov i Danmark, er det på tide at komme i gang med arbejdet.

Inden længe skal budgetterne for næste år godkendes, og pengene til forberedelsesarbejdet til forordningen skal for mange findes under dette budget.

Få overblik og vigtig viden

Computerworld giver dig nu muligheden for at få overblik og konkret viden om, hvordan du skal indrette dig efter den nye forordning.

Det sker på vores store heldags-konference Bliv klar til EU's nye persondataforordning, som vi afholder 2. november i København og 3. november i Aarhus.

Her har vi samlet en hel række eksperter, der vil indføre dig i den nye EU-persondataforordning og opliste forskellige teknologiske, juridiske og organisatoriske muligheder, der kan hjælpe dig på vej i det videre arbejde.

Vil du med?

Se programmet og tilmeld dig seminaret i København her: Bliv klar til EU's nye persondataforordning København.

Se programmet og tilmeld dig seminaret i Aarhus her: Bliv klar til EU's nye persondataforordning, Aarhus.

Få overblikket over EU's persondataforordning: Se nogle af Computerworlds artikler om krav, regler og konsekvenser her: Overblik: Få styr på EU's nye persondata-forordning - her er alt du behøver at vide




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere