Så dyr er udskiftningen af 115.000 danske kreditkort

Nets har anbefalet bankerne at udskifte 115.000 danske kreditkort. Det bliver en bekostelig omgang.

Først anbefalede Nets, at de danske banker skulle spærre 15.000 danske kreditkort som følge af et større datalæk i en udenlandsk internetforretning.

Den historie kan du læse her: Nets advarer: 15.000 danske kreditkort skal udskiftes efter datalæk i online-biks

En måned efter viste det antal sig dog at være langt fra tilstrækkeligt.

Nets måtte ud med endnu en advarsel til bankerne, der denne gang blev anbefalet at spærre yderligere 100.000 danske kreditkort.

Den historie kan du læse her: Kreditkort-spærringerne eksploderer: 100.000 danskere får spærret deres kort

Igen på grund af frygten for lækkede kortoplysninger fra internetbutikken.

Men hvad koster det egentlig bankerne at udskifte kortene, og hvem skal betale den regning?

Læs også: Nets: Derfor bliver 100.000 kreditkort nu spærret

Bankerne: Det siger vi ikke
Det har Computerworld blandt andet forsøgt at få et svar på fra bankerne.

Men ingen af de banker, som vi har talt med ønsker at oplyse den interne pris på et erstatningskort. Finansforbundet og Finansrådet har heller ikke kunnet oplyse priserne.

Hvis du selv mister dit kort og skal bestille et nyt via din bank, så koster det typisk mellem 100 og 150 kroner.

Det er dog ikke specificeret, om denne pris er omfattet af et gebyr, eller om det er den reelle omkostning uden fortjeneste til banken.

Nets er dog lidt mere meddelsom.

Søren Winge, pressechef i Nets. Hvad koster en bytning af kort i denne størrelsesorden?

"Det er et godt spørgsmål. Det er en omkostning, der genereres ude i bankerne."

Hvis man tager udgangspunkt i de listepriser, som bankerne har til kunderne for et erstatningskort af typen Visa/Dankort, så er de på mellem 100 og 150 kroner. Er det prisen, eller omfatter det beløb også et gebyr til banken. Med andre ord er en pris på 100 kroner for et erstatningskort en realistisk omkostning for banken?

"I forbindelse med udskiftning er der en del procedurer. Kundedialog, produktionen af kort, fremsendelse og aktivering, så et beløb på 100 kroner lyder bestemt ikke urealistisk."

Ifølge disse oplysninger betyder 115.000 udskiftninger altså et tab til bankerne på cirka 11,5 millioner kroner.

Presseafdelingen i Danske Bank, der ikke ønskede at fortælle, hvad et erstatningskort koster, vil dog gerne understrege, at brugerne ikke kommer til at betale for erstatningskortet.

Trecifret millionbeløb i misbrug
Det er et pænt beløb, I påfører bankerne, uden at der er tale om andet end et forventet misbrug. Hvorfor gør I det?

"Vi tager udgangspunkt i det potentielle misbrug, der kunne være genereret af disse kort. Det er begrundelsen for vores anbefaling. Vi vurderer, at hvis vi ikke havde gjort noget, så kunne det have genereret misbrug for et trecifret millionbeløb i banker og forretninger. Det er den prognose, som vi har arbejdet ud fra," siger Søren Winge fra Nets.

Så i det regnestykke har en præventiv udskiftning kostet bankerne under en tiendedel af det potentielle misbrugsbeløb?

"Ja," lyder det fra Nets pressechef.

Læs også:

Nets: Derfor bliver 100.000 kreditkort nu spærret

Nets advarer: 15.000 danske kreditkort skal udskiftes efter datalæk i online-biks

Kreditkort-spærringerne eksploderer: 100.000 danskere får spærret deres kort
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Premium
Knowit overtager konsulenthuset Creuna: 80 danske Creuna-medarbejdere følger med i købet
Konsulenthuset Knowit køber Creuna, der i de senere år har landet dundrende underskud. Ambitionen er nu at blive Nordens førende leverandør af datadrevet CX. 80 danske Creuna-medarbejdere følger med i købet.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.