Foto: Jens Møller Nielsen

Chrome buldrer frem: Er nu verdens mest udbredte browser - Microsoft drøner tilbage

Chrome-browseren er gået fra at være en tikkende sikkerhedsbombe til i dag at være brugernes favoritadgang til internettet. Læs her, hvor meget det har kostet Microsofts browsere i markedsandele.

Googles Chrome-browser fik en hård fødsel i efteråret 2008, hvor sikkerhedsselskaber og myndighederne lige fra starten advarede mod at bruge Google-browseren.

Det kan du læse mere om her i en artikel fra 2008: Flere sikkerhedsproblemer i Chrome

Med tiden har Chrome dog gjort både sikkerhedsproblemer og analytikernes hårde domme til skamme ved at vinde markedsandele år efter år, og i dag er browseren den allerstørste på verdensplan.

Det viser tal fra it-analyseselskabet Net Marketshare, hvor det fremgår, at Chrome-browseren har en global markedsandel på 55 procent fra desktop-computere.

Og valget af browser har stor betydning for producenterne, da det er gennem browseren, at der eksempelvis indsamles brugerdata via cookies, og ens foretrukne søgemaskine med mange reklamemilliarder på spil vælges.

Læs også: Browser-krigen 2016: Vælger du Chrome, Firefox, Safari, Edge - eller en helt anden browser?

Basker Microsoft-browsere
På desktop-computere er Chrome-markedsandelen mere end dobbelt så stor som nullernes altdominerende browser, Microsofts Internet Explorer, som nu er nede på en markedsandel på godt 23 procent.

Læs også: Brugerne flygter fra Microsofts browsere: 292 millioner brugere har droppet IE og Edge siden nytår

Mozillas Firefox-browser i har lige godt 11 procent af markedet på tredjepladsen, mens Microsofts nyeste Edge-browser kun har 5,26 procent af den globale søgeandel.

Dermed er Microsoft fra Googles lancering af Chrome i 2008 gået fra en markedsandel på 85 procent til i dag at have godt 28 procent af browsermarkedet.

Apples Safari-browser står ifølge Net Marketshare for omkring 3,7 procent af søgningerne fra en desktop-computer.
Chrome også suveræn på mobilen
Også på mobiltelefoner er Chrome-browseren suverænt den største browser, da den kommer præinstalleret på verdens største mobilstyresystem Android.

Chrome står bag 54 procent af mobilsøgningerne, mens Safari ligger på andenpladsen med 26,63 procent markedsandel.

Android-browseren er på tredjepladsen med knap 10 procent, hvorefter Opera Mini kommer med seks procent og herefter Internet Explorer med 1,5 procent.

Igen viser markedsandelene altså, den tidligere browser-konges fald er en realitet, efter Microsoft-browseren dannede de suverænt mest efterspurgte rammer for browseroplevelsen for bare en håndfuld år siden.

Mobile Safari størst i Danmark
Et kig på de danske internetsøgninger via mobilen hos Dansk Online Index viser, at Apples Safari-browser er størst på de danske mobiltelefoner med en markedsandel på knap 42 procent.

Her kan Chrome mønstre 28,4 procent af mobilmarkedet, mens Facebooks browser ved åbning af links på det sociale medie står for næsten 23 procent af de danske sidevisninger.

På personlige computere er der dog ekkoer fra de internationale tendenser, da Chrome-browseren også er klart størst i vort lille land uden høje bjerge.

Google-browserens markedsandel lyder på 42,7 procent i oktober 2016, mens Microsofts browsere tilsammen udgør knap 33 procent af det danske browsermarked.

Læs også:
Fandt kritiske sårbarheder i Google Chrome: Nu vælter han sig i dusør-penge

Træt af Chrome? Sådan tager du alle dine indstillinger med dig over til Firefox

Ingen konkurrenter kan ryste Googles søgemaskine: Derfor slår Google alle de andremest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.