Artikel top billede

Silicon Valley i chok: Hvad vil der ske med it-industrien med 'The Donald' som præsident?

ComputerViews: En form for bestyrtelse breder sig i det progressive Silicon Valley over resultatet af det amerikanske præsidentvalg: Donald Trump har sagt nogle ret vilde ting om it, og Silicon Valley har tidligere protesteret mod ham. Hvad vil der nu ske? Giv os din mening om valg-resultatet.

ComputerViews: Skal man tro på signalerne på Twitter, Facebook og de øvrige sociale medier, der der chok-stemning i et af verdens stærkeste it-lokomotiver, Silicon Valley, efter det står klart, at republikaneren Donald Trump bliver USA's næste præsident.

Silicon Valley har med dens tætte befolkning af progressive, moderne og veluddannede it-folk med internationalt udsyn i brede træk støttet tæt op om den demokratiske kandidat, Hillary Clinton.

Hun har blandt andet modtaget betydelige penge-beløb fra Silicon Valley, ligesom hun har fået udtalt støtte på ikke mindst Twitter.

Tidligere har 140 af de mere prominente skikkelser fra Silicon Valley offentliggjort et åbent protestbrev mod Donald Trump, hvor de har beskyldt ham for at være en 'katastrofe for innovationen."

De tæller blandt andre Apple-medstifter Steve Wozniak, Vint Cerf samt medstiftere af selskaber som Flickr og Tumblr og topfolk fra Qualcomm, OECD, Sun Microsystems, Apple, FCC og mange andre.

"Hans [Donald Trump, red] visioner er i modsætning til den åbne udveksling af ideer, fri bevægelse af folk og produktiv engagement med verden uden for, som er kritisk for vores økonomi - og som udgør fundamentet for innovation og vækst," skrev de i brevet, som du kan læse her.

I brevet skrev it-folkene, at Donald Trumps argumenter bygger på 'vrede, hykleri, frygt for nye ideer og nye mennesker og en grundlæggende tro på, at Amerika er svag og på tilbagetog," skrev de.

En undtagelse har været it-milliardæren Peter Thiel, der var med til at stifte PayPal. Han har hele tiden støttet Donald Trump og har fastholdt, at Trump har været den eneste kandidat, der har været ærlig om 'USA's økonomiske nedtur.'

Læs også: Ny teknologi vil dræbe job i massevis - er det forklaringen på Trumps succes?

I løbet af valgaftenen tirsdag aften amerikansk tid strømmede det ind på Twitter med chok-meldinger fra Silicon Valley, der blev mere og mere bestyrtede i takt med, at den ene valgmand efter den anden gik til Donald Trump.

I brevet - der blev offentliggjort under valgkampen - angreb it-folkene, at Donald Trump havde foreslået at lukke dele af internettet ned som led i en sikkerheds-strategi.

"Det demonstrerer, hvor dårlig dømmekraft han har og hvor uvidende han er om, hvordan teknologi virker [.....] Vi ønsker en kandidat, der står bag de idealer, der ligger til grund for Amerikas teknologi-industri: Ytringsfrihed, åbenhed over for nye mennesker, lige muligheder, offentlige investeringer i forskning og infrastruktur og respekt for loven."

Trumps holdninger til it

Donald Trump er kendt for kun meget sjældent at anvende e-mail til at kommunikere. I stedet foretrækker han telefonen.

Det er uvist, hvor meget han selv anvender computer i sit daglige arbejde, og selv om han i valgkampen, er det uvist, hvor mange af hans posts, der rent faktisk er skrevet af ham selv.

Business Insider har samlet nogle af udtalelser om it, som 'The Donald' har fremkommet med.

Efter det store hack af Sony i 2014 sagde han:

"Internettet og hele computer-alderen er en blandt pose bolsjer. Det gør livet nemmere på nogle områder, men også mere kompliceret på mange områder."

Du kan læse mere om kæmpehacket her: Sony på slagtebænken: Her er læren af det katastrofale hackerangreb.

Når det gælder it-sikkerhed, har Donald Trump sagt, at det bedste vil være at 'vænne os lidt af fra internettet" og computere, da de er så usikre.

Til New York Times har han ikke desto mindre tidligere sagt, at fremtidens krigsførelse er 'cyber' og at han overvejede at få USA til at udvikle egne cyber-våben og for alvor komme i gang med cyber-krigsførelse.

Han har ligeledes sagt, at han vil "lukke de dele af internettet, hvor ISIS befinder sig," og han vil have Bill Gates til at hjælpe sig.

"Vi er nødt til at få Bill Gates og en masse andre mennesker med, som forstår, hvad der foregår. Dem skal vi snakke en del med, så vi kan lukke internettet på nogle måde. Nogle vil nok sige 'Åh ytringsfrihed, ytringsfrihed. Men de er tumpede mennesker. Dem er der mange af," har han sagt.

En af Donald Trumps vigtige emner på dagsordenen har været indvandringen til USA fra udlandet, som han på flere måder gerne vil begrænse.

Han har blandt andet sagt, at han vil tvangshæve de lønninger, som amerikanske virksomheder skal betale til udenlandske medarbejdere, der arbejder i USA på et H-1B, som er USA's tidsbegrænsede standardvisa til udenlandske medarbejdere i amerikanske virksomheder.

Der er rigtigt mange H-1B'ere i Silicon Valley, der beskæftiger mange udenlandske it-specialister.

"Det [hævningen af mindsteløn, red] vil tvinge virksomheder til i stedet at give disse eftertragtede job til folk fra den store gruppe af arbejdsløse indfødte og immigrerede arbejdere i USA fremfor at flyve billig arbejdskraft ind fra udlandet," har han sagt.

Læs også: Den beskidte amerikanske valgkamp bør få os til at genoverveje vores brug af e-mail

Ligeledes har Donald Trump krævet, at de store amerikanske it-virksomheder flytter deres produktion hjem til USA.

Det gælder blandt andre Apple, som Trump mener skal producere telefoner i hjemlandet fremfor i Kina.

"Jeg vil trække job tilbage [til USA, red]. Jeg vil få Apple til at begynde at bygge computere og iPhone i vores land, ikke i Kina," har han sagt.

Det kan du læse mere om her: Donald Trump: Apple skal tvinges til at flytte al produktion hjem til USA

Meg Whitman, CEO i HP Enterprises, har tidligere angrebet Donald Trump for hans meldinger om, at han vil genforhandle USA's handelsaftaler med Kina, som ifølge ham ikke skal være 'free trade,' men 'fair trade.'

Det mener Meg Whitman vil være dybt skadeligt.

"Vi er nødt til at være den mest omkostnings-effektive spiller i verden. Vi skal konkurrere mod Huawei og Lenovo....så vi er nødt til at være ekstremt omkostnings-effektive," har hun sagt.

Læs også: Donald Trump sviner tidligere HP-chef: Gjorde det forfærdeligt hos HP og giver andre folk hovedpine

Ny finanskrise eller er alt ok?

Der har tidligere været bekymringer fremme om, hvorvidt Donald Trump som præsident vil kunne udløse en ny finanskrise i verden.

Dette vil kunne ske, hvis investorer, forbrugere og andre bliver så tilstrækkeligt urolige over fremtidsudsigterne, at de begynder at udskyde investeringer og holde pengene tilbage, mens de afventer fremtiden.

I disse timer reagerer finansmarkederne ganske voldsomt på nyheden om, at Donald Trump bliver præsident, hvilket underbygger, at der kan være noget mere voldsomt på vej.

Ifølge Wall Street Journal er den mexicanske peso styrtdykket, mens investorerne strømmer til sikre havne som den japanske yen, amerikanske stats-obligationer og guld.

Så sent som i sidste uge sagde 'The Donald' under et interview med CNBC, at han 'elskede gæld,' og at han er 'kongen af gæld.'

Det åbne spørgsmål er nu, om it-folkene fra Silicon Valley får ret i deres bekymringer.

En ting er at gå til valg med klar appeal til et konservativt og gudsfrygtigt folkedyb, der frygter det fremmede og tager afstand fra parnasset i storbyerne.

En anden ting er rent faktisk at regere et land som præsident på et kontor, der er afhængigt af andre demokratiske instanser.

Hvad tror du? Vil it-branchen kunne drage fordel af Donald Trump som præsident? Eller vil han blive en ulykke? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.