Artikel top billede

Region Midtjyllands sygehuse ramt af kæmpe it-nedbrud: Operationer aflyst og patienter sendt hjem

Et massivt it-nedbrud i Region Midtjyllands centrale it-system betyder aflyste operationer, og at patienter sendes hjem med uforrettet sag. "Det, der ikke må ske, er sket," lyder det fra regionens it-direktør.

Interview: I Region Midtjylland har der været massive it-problemer, som startende mandag i denne uge.

Der var tale om så alvorlige problemer, at personalet på flere af regionens hospitaler har aflyst planlagte operationer og været nødt til at sende patienterne hjem med uforettet sag.

Claus Kofoed, du er it-direktør i Region Midtjylland. Hvad er der sket med it-systemerne?

"Vi har haft et driftsproblem både mandag og tirsdag. Der skete en overbelastning af en komponent i vores centrale storage-system, som sandede hele systemet til."

"Der er ingen advarsel om problemet, så vi nåede ikke at fange fejlen, før det var for sent. Konsekvensen var, at der sker en overbelastning, hvilket betød, at alle systemerne var utilgængelige for brugerne," fortæller han til Computerworld.

Var det et total-system nedbrud?

"Nej, det kan man ikke sige, men mange af vores it-systemer var utilgængelige, og det havde desværre en stor effekt for brugerne af vores centrale it-platform. "

Hvornår skete det?

"Det skete mandag ved ni-tiden. Omkring middag var systemerne oppe igen. Næste dag klokken 14 får vi en ny tilsanding af systemerne, mens vi er i gang med fejlretning."

"Den opdager vi dog i opløbet, så problemet ikke breder sig til alle systemerne i regionen. Nu har vi stabiliseret it-driften ved at ændre belastningen i netværket, så den sker på en anderledes måde."

Hvad var årsagen til fejlen?

"Det var en datareplikering, der fik belastningen til at gå i 100 procent, så ingen kunne tilgå systemerne. Nu må vi kigge på vores arkitektur for at se, om der er steder, vi skal justere, så det ikke opstår igen."

Har alle hospitalerne i regionen været berørt?

"Ja. Alle hospitalerne kører - mere eller mindre - på den fælles infrastrukturplatform."

"55 procent af alle regionens pc'er anvender platformen, så nedbruddet har haft en betydelig konsekvens. Faktisk har brugere, der ikke anvender platformen også haft problemer. Det, der ikke må ske, det skete," siger Claus Kofoed.

Ingen fare for patienterne

Måtte I aflyse operationer og sendt patienter hjem?

"Det er korrekt. Det har haft effekt på patienterne."

Hvor mange patienter er blevet berørt?

"Jeg kender desværre ikke antallet."

Er det gået ud over patientsikkerheden i regionen?

"Nej, det har det ikke. Ved at neddrosle de tiltag, der ellers var planlagt, så går det ikke ud over sikkerheden for vores patienter."

Hvem har ansvaret for denne fejl?

"Man kan ikke pege på en enkelt person. Nu har vi stabiliseret systemerne. I de kommende uger ser vi på vores log-filer og arkitektur for at udarbejde en helhedsanalyse for at se, om der er noget, vi skal have justeret," siger regionens it-direktør til Computerworld.

Læs også:

Direktør om it-bøvl i forbindelse med kræftscreening på danske hospitaler: "Jeg er meget ked af denne situation"

Belgisk leverandør: Her er årsagen til it-problemer på danske sygehuse

Ukendt it-fejl sender stort dansk EPJ-system til tælling

Servernedbrud lukkede Lægevagten i nat
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere