Artikel top billede

Region Midtjyllands sygehuse ramt af kæmpe it-nedbrud: Operationer aflyst og patienter sendt hjem

Et massivt it-nedbrud i Region Midtjyllands centrale it-system betyder aflyste operationer, og at patienter sendes hjem med uforrettet sag. "Det, der ikke må ske, er sket," lyder det fra regionens it-direktør.

Interview: I Region Midtjylland har der været massive it-problemer, som startende mandag i denne uge.

Der var tale om så alvorlige problemer, at personalet på flere af regionens hospitaler har aflyst planlagte operationer og været nødt til at sende patienterne hjem med uforettet sag.

Claus Kofoed, du er it-direktør i Region Midtjylland. Hvad er der sket med it-systemerne?

"Vi har haft et driftsproblem både mandag og tirsdag. Der skete en overbelastning af en komponent i vores centrale storage-system, som sandede hele systemet til."

"Der er ingen advarsel om problemet, så vi nåede ikke at fange fejlen, før det var for sent. Konsekvensen var, at der sker en overbelastning, hvilket betød, at alle systemerne var utilgængelige for brugerne," fortæller han til Computerworld.

Var det et total-system nedbrud?

"Nej, det kan man ikke sige, men mange af vores it-systemer var utilgængelige, og det havde desværre en stor effekt for brugerne af vores centrale it-platform. "

Hvornår skete det?

"Det skete mandag ved ni-tiden. Omkring middag var systemerne oppe igen. Næste dag klokken 14 får vi en ny tilsanding af systemerne, mens vi er i gang med fejlretning."

"Den opdager vi dog i opløbet, så problemet ikke breder sig til alle systemerne i regionen. Nu har vi stabiliseret it-driften ved at ændre belastningen i netværket, så den sker på en anderledes måde."

Hvad var årsagen til fejlen?

"Det var en datareplikering, der fik belastningen til at gå i 100 procent, så ingen kunne tilgå systemerne. Nu må vi kigge på vores arkitektur for at se, om der er steder, vi skal justere, så det ikke opstår igen."

Har alle hospitalerne i regionen været berørt?

"Ja. Alle hospitalerne kører - mere eller mindre - på den fælles infrastrukturplatform."

"55 procent af alle regionens pc'er anvender platformen, så nedbruddet har haft en betydelig konsekvens. Faktisk har brugere, der ikke anvender platformen også haft problemer. Det, der ikke må ske, det skete," siger Claus Kofoed.

Ingen fare for patienterne

Måtte I aflyse operationer og sendt patienter hjem?

"Det er korrekt. Det har haft effekt på patienterne."

Hvor mange patienter er blevet berørt?

"Jeg kender desværre ikke antallet."

Er det gået ud over patientsikkerheden i regionen?

"Nej, det har det ikke. Ved at neddrosle de tiltag, der ellers var planlagt, så går det ikke ud over sikkerheden for vores patienter."

Hvem har ansvaret for denne fejl?

"Man kan ikke pege på en enkelt person. Nu har vi stabiliseret systemerne. I de kommende uger ser vi på vores log-filer og arkitektur for at udarbejde en helhedsanalyse for at se, om der er noget, vi skal have justeret," siger regionens it-direktør til Computerworld.

Læs også:

Direktør om it-bøvl i forbindelse med kræftscreening på danske hospitaler: "Jeg er meget ked af denne situation"

Belgisk leverandør: Her er årsagen til it-problemer på danske sygehuse

Ukendt it-fejl sender stort dansk EPJ-system til tælling

Servernedbrud lukkede Lægevagten i nat
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere