Artikel top billede

Region Midtjyllands sygehuse ramt af kæmpe it-nedbrud: Operationer aflyst og patienter sendt hjem

Et massivt it-nedbrud i Region Midtjyllands centrale it-system betyder aflyste operationer, og at patienter sendes hjem med uforrettet sag. "Det, der ikke må ske, er sket," lyder det fra regionens it-direktør.

Interview: I Region Midtjylland har der været massive it-problemer, som startende mandag i denne uge.

Der var tale om så alvorlige problemer, at personalet på flere af regionens hospitaler har aflyst planlagte operationer og været nødt til at sende patienterne hjem med uforettet sag.

Claus Kofoed, du er it-direktør i Region Midtjylland. Hvad er der sket med it-systemerne?

"Vi har haft et driftsproblem både mandag og tirsdag. Der skete en overbelastning af en komponent i vores centrale storage-system, som sandede hele systemet til."

"Der er ingen advarsel om problemet, så vi nåede ikke at fange fejlen, før det var for sent. Konsekvensen var, at der sker en overbelastning, hvilket betød, at alle systemerne var utilgængelige for brugerne," fortæller han til Computerworld.

Var det et total-system nedbrud?

"Nej, det kan man ikke sige, men mange af vores it-systemer var utilgængelige, og det havde desværre en stor effekt for brugerne af vores centrale it-platform. "

Hvornår skete det?

"Det skete mandag ved ni-tiden. Omkring middag var systemerne oppe igen. Næste dag klokken 14 får vi en ny tilsanding af systemerne, mens vi er i gang med fejlretning."

"Den opdager vi dog i opløbet, så problemet ikke breder sig til alle systemerne i regionen. Nu har vi stabiliseret it-driften ved at ændre belastningen i netværket, så den sker på en anderledes måde."

Hvad var årsagen til fejlen?

"Det var en datareplikering, der fik belastningen til at gå i 100 procent, så ingen kunne tilgå systemerne. Nu må vi kigge på vores arkitektur for at se, om der er steder, vi skal justere, så det ikke opstår igen."

Har alle hospitalerne i regionen været berørt?

"Ja. Alle hospitalerne kører - mere eller mindre - på den fælles infrastrukturplatform."

"55 procent af alle regionens pc'er anvender platformen, så nedbruddet har haft en betydelig konsekvens. Faktisk har brugere, der ikke anvender platformen også haft problemer. Det, der ikke må ske, det skete," siger Claus Kofoed.

Ingen fare for patienterne

Måtte I aflyse operationer og sendt patienter hjem?

"Det er korrekt. Det har haft effekt på patienterne."

Hvor mange patienter er blevet berørt?

"Jeg kender desværre ikke antallet."

Er det gået ud over patientsikkerheden i regionen?

"Nej, det har det ikke. Ved at neddrosle de tiltag, der ellers var planlagt, så går det ikke ud over sikkerheden for vores patienter."

Hvem har ansvaret for denne fejl?

"Man kan ikke pege på en enkelt person. Nu har vi stabiliseret systemerne. I de kommende uger ser vi på vores log-filer og arkitektur for at udarbejde en helhedsanalyse for at se, om der er noget, vi skal have justeret," siger regionens it-direktør til Computerworld.

Læs også:

Direktør om it-bøvl i forbindelse med kræftscreening på danske hospitaler: "Jeg er meget ked af denne situation"

Belgisk leverandør: Her er årsagen til it-problemer på danske sygehuse

Ukendt it-fejl sender stort dansk EPJ-system til tælling

Servernedbrud lukkede Lægevagten i nat
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere