Google-boss: Fup på Facebook kan have afgjort det amerikanske præsident-valg

Googles administrerende direktør mener, at falske nyheder kan have haft afgørende betydning på det amerikanske valg. Dermed går han i rette med Facebooks Mark Zuckerberg, som også er Googles store annonce-konkurrent.

Fup-nyheder på sociale medier som Facebook kan have afgjort det amerikanske valg.

Det mener Googles administrerende direktør, Sundar Pichai, i et interview med den britiske statsradiofoni BBC.

Her bliver han af studieværten Kamal Ahmed spurgt, om falske nyheder på sociale medier kan have haft afgørende indflydelse på valget udfald.

"Det er muligt," lyder svaret fra Sundar Pichai, der senere i interviewet uddyber sit svar:

"Hør nu her. Det er vigtigt at huske, at det har været et meget tæt valg, og når jeg prøver at se på det videnskabeligt, så vil jeg sige, at hvis bare én ud af 100 vælgere stemmer på en anden måde, så kan det være nok til at valget svinger i den ene eller anden retning," siger han.

Sundar Pichai understreger ligeledes, at han mener, at Google vil forsøge at eliminere falske nyheder i sine søgning. Samtidig har Google lovet, at virksomheden vil fjerne sine lukrative Google-annoncer fra sider, der distribuerer falske nyheder.

Går i rette med Facebook-boss
Det er således andre toner end dem, som vi har hørt fra Googles største konkurrent på annonce-markedet, Facebook.

Her har Facebooks stifter og administrerende direktør Mark Zuckerberg blankt afvist, at falske nyheder på Facebook har haft indflydelse på valget.

"Personligt mener jeg, at det er en ret skør ide, at falske nyheder på Facebook, hvilket er en meget lille del af indholdet, kan have påvirket valget. Vælgerne tager deres beslutninger på baggrund af de oplevelser, som de har i deres liv," sagde Mark Zuckerberg, ifølge The Verge, tidligere på ugen til tech-konferencen Technonomy.

Mark Zuckerberg og Sundar Pinchais kommentarer kommer efter en periode, hvor både Facebook og Google har været anklaget for ikke at slå hårdt ned på falske nyheder, der ifølge kritikere - og altså nu også Sundar Pichai, - potentielt set kan have påvirket vælgerne.

Giganter i skydelinjen
Google har været i skydelinjen, efter det har vist sig, at falske nyheder i nogle tilfælde var dukket op som højtplacerede resultater i visse Google-søgninger.

Facebook har derimod været anklaget for ikke at slå hårdt ned på falske nyheder, der især bliver spredt på en række større politiske Facebook-sider. 

Blandt de falske nyheder er der blandt andet historier om, at paven anbefaler folk at stemme på Donald Trump samt en nyhed, der antyder, at Hillary Clinton er involveret i mordet på en FBI-agent. 

Sidstnævnte nyhed er at læse på hjemmesiden hos Denver Guardian, der hævder at være en af USA ældste aviser, selvom der aldrig har eksisteret en avis med det navn.

Det amerikanske medie Buzzfeed har analyseret indholdet på tre af de største højreorienterede- og venstreorienterede Facebook-sider.

Blandt de tre højreorienterede Facebook-sider indeholdte 38 procent af alle opdateringerne falske eller vildledende informationer, mens det var tilfældet i 19 procent alle opdateringer på de venstreorienterede sider. 

Ifølge Buzzfeed er disse typer sider, der er i nogle tilfælder har mange brugere, led i en ny og kraftfuld politisk trend, hvor mediebrugerne i mindre grad efterspørger troværdighed, men i stedet vælger nyheder, der bekræfter dem i deres eksisterende verdenssyn.

Læs også:
Google og Facebook efter hård kritik: Stopper med at reklamere for falske nyheder

Oprør i Silicon Valley: Derfor vil it-folk løsrives fra USA


IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft bekræfter gigant-opkøb af AI-selskabet Nuance
Nuance Communication, der blandt andet har leveret teknologi til Apples Siri, er blevet opkøbt af Microsoft, der mandag eftermiddag bekræfter handlen.
Computerworld
Gigantisk datalæk: 600.000 danskeres Facebook-data offentliggjort på hackerforum
Data om 533 millioner Facebook-brugere på verdensplan er i weekenden blev lækket på hackerforum.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Gør dine medarbejdere til et aktiv i sikkerhedsarbejdet
Vi glemmer hurtigt gode råd og sikkerhedskurser. Men sådan behøver det ikke at være. Moderne træning, opfølgning og simulationer skaber en sikkerhedsorienteret kultur, som minimerer risikoen for, at din virksomhed rammes af ødelæggende cyberangreb.