Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Den forsvarende danmarksmester i Excel hedder Castor Valbum og skal fredag eftermiddag forsvare sit danmarksmesterskab. Foto: Privatfoto.

I dag forsvarer Castor sit DM i Excel: "Man skal kende programmet helt ind i kernen. Jeg støder dog tit på ting, som jeg ikke kender til"

Danmarksmesterskabet i regneprogrammet Excel bliver fredag afviklet hos Microsoft nord for København. Læs her, hvordan den forsvarende danmarksmester, Castor Valbum, er blevet en Excel-haj på blot seks år.

Efter blot seks år med fingrene nede i regnearksprogrammet Excel kunne den nu 25-årige økonomistuderende fra København, Castor Valbum, i februar kalde sig danmarksmester i Excel.

Det skete ved det allerførste Danmarksmesterskab i regneprogrammet, der blev afviklet sideløbende med lignende arrangementer i Sverige, Norge og Sydafrika.

Mesterskaberne blev så stor en succes for Excel-udviklerne fra Microsoft, at it-giganten nu allerede otte måneder senere afholder DM i Excel endnu en gang.

Vinderen bliver sendt afsted til det første VM i Excel nogensinde.

"Ja, jeg er jo lidt utilfreds med, at jeg ikke blev sendt til VM ude i verden, da jeg vandt for otte måneder, men det får jeg så chancen for nu," griner Castor Valbum over telefonen, da Computerworld fanger ham en håndfuld timer før det går løs til DM i Excel.

Sådan har han trænet

Titel-forsvaret finder sted i Microsoft Danmarks hovedkontor i Lyngby nord for København, hvor Castor Valbum skal dyste mod den 26-årige statskundskabsstuderende Mathias Pedersen Heinze og den 26-årige Peder Korsgaard, der til daglig arbejder hos Gorrissen Federspiel.

Kommentator til finalen bliver tv-vært Jacob Riising, og du kan se en livestream fra finalen på dette link fra klokken 15:15 og frem til cirka klokken 17:30, når vinderen er fundet.

De tre finalister skal dyste i tre hoveddiscipliner, som omhandler datavisualisering, datamanipulation og så Castor Valbums favoritdisciplin, brug af de indbyggede formler i Excel.

"I runden med de indbyggede formler skal man kende programmet helt ind i kernen. Jeg opdager dog selv ganske tit, at jeg støder på ting i Excel, som jeg ikke kender til, men så kan man heldigvis få hjælp via tutorials og andet på nettet," forklarer den forsvarende Excel-danmarksmester.

Trods en smule forkølelse bedyrer han, at han er klar til at forsvare sin DM-titel, som han har trænet op til ved at løse indviklede regnearksopgaver, som han har fundet på nettet.

"Jeg har fundet en masse øvelser på nettet. Hvis du googler 'Excel Challenges', så finder du en masse svære opgaver, som man kan løse op mod en konkurrence som den i dag," siger Castor Valbum.

Han fortæller, at hvis man ønsker at blive en haj til Excel, er det bare med at kaste sig ud i regnearkets kringelkroge, lære fra online-tutorials og være nysgerrig.

"Man skal selvfølgelig også klikke rundt med et åbent sind, men den nysgerrighed er der desværre mange, som mister i otte-ni års alderen," siger Castor Valbum.

Blev god ved et tilfælde

Han fortæller samtidig, at han nærmest er blevet god til Excel ved et tilfælde, efter han som 19-årig fik fingrene i programmet for første gang for alvor.

Det skete, da han begyndte på økonomistudiet på Københavns Universitet for seks år siden, hvor han brugte programmet i sine studier. Sidenhen blev han så god til at styre tal, celler og formler, at han nu underviser andre studerende i Excel i DJØF-regi.

"I dag bruger jeg et sted mellem fem og 10 timer om ugen på Excel, og jeg tror egentlig, der er mange derude, som er rigtig, rigtig gode til Excel, men som bare ikke tiden til at stille op til DM. Det er jo så min og de andre finalisters fordel," forklarer Castor Valbum.

Den bedste af dagens tre finalister skal udover titlen som danmarksmester også dyste om en rejse til VM i Excel.

Tid og sted for VM i Excel er endnu ikke fundet.

Men det skulle være ganske vist, at den bedste danske Excel-haj skal op mod de lokale mestre fra Belgien, Tyrkiet, Canada, Sverige, Kina, Sydafrika, Finland, Filippinerne, Japan, Mexico og Malaysia.

Hvis du selv er rimelig grøn udi Excel-programmet, kan du med fordel kaste dig over Computerworlds fire-trins-raket til programmet her:

Bliv bedre til Excel del 1: Her har du fire gode tricks som du (sikkert) ikke kender

Bliv bedre til Excel del 2: Vis alle celler med formler - og tre andre uundværlige tips

Bliv bedre til Excel del 3: Lav ugeplaner uden weekend og tre brugbare Excel-tips du skal kende

Bliv bedre til Excel del 4: Hvordan får man en overskrift til at fylde flere celler CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.