Artikel top billede

(Foto: Telenor/PR)

Efter mistanke om monopol-misbrug: Telenor står til bøde på trekvart milliarder kroner

Det norske teleselskab Telenor står til en kæmpebøde, efter selskabet er anklaget for konkurrenceforvridende monopolmisbrug. Lige nu sunder teleselskabet sig over bøden og ikke mindst størrelsen af beløbet, der kan blive en af de største i Norge nogensinde.

Den norske telegigant Telenor er blevet varslet om, at selskabet står til en bøde på 906 millioner norske kroner, som svarer til 743 millioner danske kroner.

Afsenderen af bødevarslingen er de norske konkurrencemyndigheder, som har vurderet, at Telenor i Norge har forbrudt sig mod konkurrencereglerne i grossistaftalerne på det norske mobilmarked i perioden 2010 til 2014.

Det skriver Computerworlds norske søstersite.

Bøde for monopoimisbrug

Mere konkret står Telenor mistænkt for via sine prisvilkår og roamingforbud at have hindret konkurrenter i at komme ind på mobilmarkedet ved, at der kunne oprettes et tredje mobilnet bygget af selskabet Tele2 og Network Norway.

Telenor og Telia sidder på de to andre mobilnetværk.

I en pressemeddelelse har Telenor kommenteret bødevarslingen ved først at erkende, at teleselskabet i går onsdag har modtaget varslingen. Teleselskabets norske direktør Berit Svendsen kommenterer sagen således:

"Varslingen er udtryk for en foreløbig vurdering fra Konkurrencetilsynet, som vi nu skal gennemgå nøje, før vi vurderer, hvordan vi skal svare på det," forklarer hun i pressemeddelelsen.

Hvis bødekravet bliver en realitet, vil det være en af de største bøder nogensinde i Norge. Før bøden bliver uddelt, skal Telenor dog først give sit besyv i sagen, inden det norske Konkurrencetilsyn udskriver den store bødestraf.

Sag længe undervejs

Sagen har tråde helt tilbage til 2007, hvor Network Norway og Tele2 gik i gang med udbygningen af deres mobilnet.

Siden er Tele2 fusioneret med Telia, mens Ice har overtaget Network Norways erhvervskunder, skriver e24.no

Ikke desto mindre mener de norske konkurrencemyndigheder, at Telenor lige siden opbygningen af det tredje netværk har spillet med musklerne og gjort livet besværligt for de to konkurrerende mobilselskaber via høje priser og senere bøder for misligholdelse af lejekontrakten på Telenors net.

Derudover mener Konkurrencetilsynet, at Telenor har indgået eksklusivaftaler med fire mobiloperatører, som svækkede Network Norways mulighed for at tjene penge på netop disse fire mobiloperatører som kunder.

Læs også: 
Telia køber norsk mobilfirma for milliarder - planer om at købe TDC løber ud i sandet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere