Artikel top billede

Fire udfordringer, du skal overvinde, hvis du vil have gevinst af big data i 2017

Evnen til at udklække forretningsværdi af store datamængder bliver et afgørende konkurrence-parameter i de kommende år. Her er er fire væsentlige udfordringer, som du skal håndtere, hvis du vil have succes med big data.

Kvaliteten af den avancerede udnyttelse af datamængderne i organisationerne er fuld gang med at blive et vigtig konkurrence-parameter blandt virksomhederne.

Den virksomhed, der bedst forstår at destillere de voksende mængder af indsamlede data om bruger-vaner, processer, produktion og så videre, ud til brugbar viden, har de bedste muligheder for at indrette sig efter kundernes behov og ønsker.

Markedet for big data-løsninger vokser da også for tiden eksplosivt.

Analysehuset Ovum vurderer, at markedet vil blive fem-doblet i løbet af de kommende tre-fire år.

Det er noget, som de store producent har fået øjnene op for: De data-baserede og intelligente systemer lokker med enormt indtjenings-potentiale.

Du kan eksempelvis læse om Microsofts planer på området her: Overblik: Microsofts kæmpesatsning på intelligente systemer: Her er de tre pejlemærker.

Det samme gør udviklingen frem mod det såkaldte 'Industri 4.0,' der er betegnelsen for den fundamentale transformation, som virksomheder, organisationer og samfund gennemgår i disse år, hvor processer, arbejdsgange og lignende i meget stor stil ændres og reformuleres efter digitale principper.

Det er her et vilkår, at de virksomheder, der ikke kommer ikke formår at komme med på bølgen og udnytte de enorme muligheder for effektivisering, produktivitetsforbedring og optimering af blandt andet kundeforhold, i løbet af ganske få år risikerer at gå til grunde og blive løbet over ende af konkurrenterne, som forstår at udnytte de nye fordele.

Det kan du læse mere om her.

Nye krav

I takt med denne eksplosive udvikling opstår der nye krav til virksomhederne og de påkrævede kompetencer.

Lad os tage et kig på nogle stykker af de nye krav, som analysehuset Ovum er nået frem til.

Faldende efterspørgsel efter data scientist'er

Vi har ikke nogen direkte titel, der matcher 'data scientist' herhjemme, men betegnelsen dækker over en big data-orienteret datalog, der arbejder med at håndtere og analysere store og komplekse data-set.

Efter en tid med høj efterspørgsel efter disse big data-eksperter ser Ovum nu, at efterspørgslen begynder at falde. Det sker samtidig med, at kandidaterne for alvor begynder at komme ud på markedet efter endte uddannelser.

Ifølge Ovum er der imidlertid kun ganske få virksomheder, som for alvor har brug for disse eksperter.

"Hvem skal rekruttere alle disse kandidater?," spørger selskabet.

Det peger på, at de fleste virksomheder er et sted i udviklingen, hvor de slet ikke ved, hvad de skal bruge kandidaterne til.

I stedet for big data-eksperterne vil de fleste virksomheder i den kommende tid i langt større omfang have brug for applikationer og værktøjer, der kan tilføre 'data science' under motorhjelmen.

Dette skyldes blandt andet, at de fleste organisationer i dag ifølge Ovum anvender pakke-løsninger på analyse-området fremfor hjemmebyggede og tilrettede løsninger.

Opbygning af teams bliver en hovedopgave

Big data-eksperterne [aka 'data scientist'erne'] og it-ingeniørerne spiller i dag ifølge Ovum forskellige roller i virksomhederne: Big data-eksperterne formulerer og tester hypoteser, mens it-ingeniørerne udvælger datasæt, provisionerer clustere og optimerer og klargør algoritmerne til produktion.

Uden et klart defineret samarbejde risikerer alle de modeller og hypoteser, som big data-eksperterne udarbejder, aldrig at blive aktivieret, lyder det fra analysehuset.

"Der er et meget stort behov for at koble data scientisterne og it-ingeniørerne bedre sammen og på den måde sikre, at de modeller, som data scientisterne skriver og tester bliver rullet ud med de rigtige datasæt," lyder det fra analysehuset.

IT-Universitetet i København slår i 2017 dørene op for den første data scientist-uddannelse herhjemme.

Der er tale om en bachelor-uddannelse, som du kan læse mere om her: Dansk uddannelse i data science åbner i 2017

Monitorering af data bliver en udfordring

Virksomhederne får flere og flere muligheder for at udnytte deres data. Det er imidlertid en udfordring alene at danne sig et overblik over data. Og først når overblikket er tilstede, kan man begynde at udvælge de datasæt, som skal bearbejdes yderligere.

Det kommer alt i alt til at betyde, at rigtigt mange virksomheder vil misse ellers ret oplagte muligheder.

"På trods af ønskerne fra cheferne, vil mange virksomheder kæmpe med at skabe relevante produkter og omsætnings-kanaler," lyder det fra analysehuset IDC.

IDC peger på, at de virksomheder, der rent faktisk lykkes med projekterne, vil have det til fælles, at deres it-projekter er nøje understøttet af solide it-stragegier og data-bårne services.

IDC foreslår, at it-ansvarlige "etablerer et innovations-team bestående af folk fra både it-afdelingen og forretningen, som evaluerer eksisterende og fremtidige applikationer/systemer for mulig monetarisering af data."

Du kan læse mere om IDC's bud i selskabets såkaldte FutureScape: Worldwide CIO Agenda 2017 Predictions.

Efterspørgsel efter IoT-arkitekter vil vokse eksplosivt

Internet of Things er på trapperne. Markedet - hvor alverdens enheder, sensorer og devices kobles på internettet - ventes at vokse meget kraftigt i de kommende år.

Det vil øge efterspørgslen efter specialister på dette område meget kraftigt.

Flere mener, at netop denne type specialister vil blive den mest efterspurgte type it-folk i de kommende år - også selv de færreste selskaber i dag har et identificeret behov for kompetencer på dette område i form af eksempelvis 'IoT Analytics Architect'-folk.

Det bliver en job-titel, som det bliver værd at holde øje med.

Læs også:

Dansk uddannelse i data science åbner i 2017




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere