Artikel top billede

Slå koldt vand i blodet - robotterne kommer ikke til tage dit job lige med det samme

Robotterne kommer, men tag det roligt - du kommer ikke til at miste dit arbejde lige med det samme, lyder det fra forskere bag ny rapport.

Du har måske også læst dommedags-profetierne, der forudser, at robotter i løbet af ganske få år i stor stil vil overflødiggøre job over hele verden.

Men en ny undersøgelse fra det internationale konsulent-firma McKinsey Global Insitute viser, at der kan være grund til at slå koldt vand i blodet.

For ifølge McKinsey-rapporten vil det tage årtier, før udviklingen for alvor slår igennem.

Ifølge rapporten kan automatiseringer overtage arbejdsopgaver i et omfang, der svarer til 49 procent af arbejdstiden på arbejdsmarkedet.

Det kan ske via teknologi, der allerede er tilgængelig eller er under udvikling i øjeblikket. 

Men rapporten slår samtidig fast, at det blot er fem procent af alle stillinger, der fuldstændig kan erstattes via automatiseringer. 

Dermed adskiller konklusionerne i rapporten fra dem, som den svenske forsker Carl Benedict Frey kom frem til i 2013, da han lavede en meget omtalt undersøgelse, der viste, at 47 procent af alle job i USA risikerer at blive automatiseret.

Læs også: Sådan undgår du at miste dit job til et it-system eller en robot

Til Computerworld forklarede Carl Benedict Frey for nylig, at selv om teknologien er i stand til at løse mere og mere komplekse opgaver, så er det i første omgang de mere simple og rutineprægede job, der har størst risiko for at blive automatiseret.

Slår igennem senere end ventet

Rapporten fra McKinsey vurderer dog ligesom Frey, at automatiseringer vil få stor indflydelse på vores arbejdemarked. 

Men den nye rapport fra McKinsey konkluderes det dog, at effekten af automatiseringerne ventes at slå igennem senere end mange eksperter i dag antager.

"I vores scenarier bliver det anslået, at halvdelen af de arbejdsrelaterede aktiviter der udføres i dag vil blive automatiseret i 2055. Men det kan ske op til 20 år før eller senere, " lyder det i McKinsey-rapporten.

Samtidig vurderer forskerne bag rapporten, at automatiseringen vil ske som en gradvis udvikling, og ikke som en pludselig tsunami, der skyller ind over samfundet.

"Det er en udvikling, der kommer til at tage årtier," siger James Manyika, en af rapportens forfattere, til den amerikanske avis New York Times.

Kan afhælpe demografiske udfodringer

Rapporten vurderer ligeledes, at en stigende automatisering kan øge produktiviteten og dermed bidrage til at afhjælpe de demografiske udfordringer, som den amerikanske økonomi - og mange andre vestlige økonomier - står overfor med en aldrende befolkning.

I forskningsverdenen er dog langt fra enighed om, hvor stor effekten af automatiseringerne bliver. 

Eksempelvis konkluderede den internationale økonomiske samarbejdsorganisation OECD sidste år, at blot ni procent at af alle job i de 21 OECD-lande kan automatiseres.

Læs også: 
Er der en computer-skat på vej? Vi får snart brug for at beskatte al brug af it-systemer

Jobløs eller kæmpe vækst? Her er er to vidt forskellige bud på, hvordan fremtiden vil ændre dit arbejdsliv
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere

Flere artikler om Job & Karriere

Her er 10 devops-stillinger som du kan søge nu

Er du på jagt efter et devops-job, så har vi fundet 10 super-spændende job, hos virksomheder som DSV, Formpipe Software og Shure Scandinavia. Start din jobjagt her.

Er du fullstack-udvikler? Så har vi fundet 10 ledige stillinger, som du kan søge netop nu
Brug juleferien på finde dit nye drømmejob: Her er 10 support-stillinger, som du kan søge lige nu
Vi har fundet 10 test-stillinger, som du kan søge netop nu
Vi har fundet 10 spændende netværksjob, som du kan søge lige nu

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu