Artikel top billede

Slå koldt vand i blodet - robotterne kommer ikke til tage dit job lige med det samme

Robotterne kommer, men tag det roligt - du kommer ikke til at miste dit arbejde lige med det samme, lyder det fra forskere bag ny rapport.

Du har måske også læst dommedags-profetierne, der forudser, at robotter i løbet af ganske få år i stor stil vil overflødiggøre job over hele verden.

Men en ny undersøgelse fra det internationale konsulent-firma McKinsey Global Insitute viser, at der kan være grund til at slå koldt vand i blodet.

For ifølge McKinsey-rapporten vil det tage årtier, før udviklingen for alvor slår igennem.

Ifølge rapporten kan automatiseringer overtage arbejdsopgaver i et omfang, der svarer til 49 procent af arbejdstiden på arbejdsmarkedet.

Det kan ske via teknologi, der allerede er tilgængelig eller er under udvikling i øjeblikket. 

Men rapporten slår samtidig fast, at det blot er fem procent af alle stillinger, der fuldstændig kan erstattes via automatiseringer. 

Dermed adskiller konklusionerne i rapporten fra dem, som den svenske forsker Carl Benedict Frey kom frem til i 2013, da han lavede en meget omtalt undersøgelse, der viste, at 47 procent af alle job i USA risikerer at blive automatiseret.

Læs også: Sådan undgår du at miste dit job til et it-system eller en robot

Til Computerworld forklarede Carl Benedict Frey for nylig, at selv om teknologien er i stand til at løse mere og mere komplekse opgaver, så er det i første omgang de mere simple og rutineprægede job, der har størst risiko for at blive automatiseret.

Slår igennem senere end ventet

Rapporten fra McKinsey vurderer dog ligesom Frey, at automatiseringer vil få stor indflydelse på vores arbejdemarked. 

Men den nye rapport fra McKinsey konkluderes det dog, at effekten af automatiseringerne ventes at slå igennem senere end mange eksperter i dag antager.

"I vores scenarier bliver det anslået, at halvdelen af de arbejdsrelaterede aktiviter der udføres i dag vil blive automatiseret i 2055. Men det kan ske op til 20 år før eller senere, " lyder det i McKinsey-rapporten.

Samtidig vurderer forskerne bag rapporten, at automatiseringen vil ske som en gradvis udvikling, og ikke som en pludselig tsunami, der skyller ind over samfundet.

"Det er en udvikling, der kommer til at tage årtier," siger James Manyika, en af rapportens forfattere, til den amerikanske avis New York Times.

Kan afhælpe demografiske udfodringer

Rapporten vurderer ligeledes, at en stigende automatisering kan øge produktiviteten og dermed bidrage til at afhjælpe de demografiske udfordringer, som den amerikanske økonomi - og mange andre vestlige økonomier - står overfor med en aldrende befolkning.

I forskningsverdenen er dog langt fra enighed om, hvor stor effekten af automatiseringerne bliver. 

Eksempelvis konkluderede den internationale økonomiske samarbejdsorganisation OECD sidste år, at blot ni procent at af alle job i de 21 OECD-lande kan automatiseres.

Læs også: 
Er der en computer-skat på vej? Vi får snart brug for at beskatte al brug af it-systemer

Jobløs eller kæmpe vækst? Her er er to vidt forskellige bud på, hvordan fremtiden vil ændre dit arbejdsliv
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere

Flere artikler om Job & Karriere

Vi har fundet 10 stillinger som du kan søge lige nu

Når du har muligheden for at lande et it-job hos Novo Nordisk, eller i ni andre spændende virksomheder.

Vi har fundet 10 stillinger, som du kan søge lige nu
Bliv Mr Robot hos Visma - eller søg et af de ni andre ledige it-job, som vi har fundet til dig
Find dit nye drømmejob i påsken: Vi har fundet 10 stillinger, som du kan søge netop nu
Er din karriere kørt fast? Vi har fundet 10 ledige stillinger, som du kan søge netop nu

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu