Artikel top billede

Slå koldt vand i blodet - robotterne kommer ikke til tage dit job lige med det samme

Robotterne kommer, men tag det roligt - du kommer ikke til at miste dit arbejde lige med det samme, lyder det fra forskere bag ny rapport.

Du har måske også læst dommedags-profetierne, der forudser, at robotter i løbet af ganske få år i stor stil vil overflødiggøre job over hele verden.

Men en ny undersøgelse fra det internationale konsulent-firma McKinsey Global Insitute viser, at der kan være grund til at slå koldt vand i blodet.

For ifølge McKinsey-rapporten vil det tage årtier, før udviklingen for alvor slår igennem.

Ifølge rapporten kan automatiseringer overtage arbejdsopgaver i et omfang, der svarer til 49 procent af arbejdstiden på arbejdsmarkedet.

Det kan ske via teknologi, der allerede er tilgængelig eller er under udvikling i øjeblikket. 

Men rapporten slår samtidig fast, at det blot er fem procent af alle stillinger, der fuldstændig kan erstattes via automatiseringer. 

Dermed adskiller konklusionerne i rapporten fra dem, som den svenske forsker Carl Benedict Frey kom frem til i 2013, da han lavede en meget omtalt undersøgelse, der viste, at 47 procent af alle job i USA risikerer at blive automatiseret.

Læs også: Sådan undgår du at miste dit job til et it-system eller en robot

Til Computerworld forklarede Carl Benedict Frey for nylig, at selv om teknologien er i stand til at løse mere og mere komplekse opgaver, så er det i første omgang de mere simple og rutineprægede job, der har størst risiko for at blive automatiseret.

Slår igennem senere end ventet

Rapporten fra McKinsey vurderer dog ligesom Frey, at automatiseringer vil få stor indflydelse på vores arbejdemarked. 

Men den nye rapport fra McKinsey konkluderes det dog, at effekten af automatiseringerne ventes at slå igennem senere end mange eksperter i dag antager.

"I vores scenarier bliver det anslået, at halvdelen af de arbejdsrelaterede aktiviter der udføres i dag vil blive automatiseret i 2055. Men det kan ske op til 20 år før eller senere, " lyder det i McKinsey-rapporten.

Samtidig vurderer forskerne bag rapporten, at automatiseringen vil ske som en gradvis udvikling, og ikke som en pludselig tsunami, der skyller ind over samfundet.

"Det er en udvikling, der kommer til at tage årtier," siger James Manyika, en af rapportens forfattere, til den amerikanske avis New York Times.

Kan afhælpe demografiske udfodringer

Rapporten vurderer ligeledes, at en stigende automatisering kan øge produktiviteten og dermed bidrage til at afhjælpe de demografiske udfordringer, som den amerikanske økonomi - og mange andre vestlige økonomier - står overfor med en aldrende befolkning.

I forskningsverdenen er dog langt fra enighed om, hvor stor effekten af automatiseringerne bliver. 

Eksempelvis konkluderede den internationale økonomiske samarbejdsorganisation OECD sidste år, at blot ni procent at af alle job i de 21 OECD-lande kan automatiseres.

Læs også: 
Er der en computer-skat på vej? Vi får snart brug for at beskatte al brug af it-systemer

Jobløs eller kæmpe vækst? Her er er to vidt forskellige bud på, hvordan fremtiden vil ændre dit arbejdsliv
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere

Flere artikler om Job & Karriere

Find dit drømmejob her: Disse 10 .Net-stillinger er ledige netop nu

Vi har fundet 10 spændende .net-stillinger hos blandt andet GLS, Formpipe og Dansk Industri, som du søge nu. Få overblik over alle stillingerne her.

Vi har fundet 10 ledige devops-stillinger til dig: Søg dem her
Her er 10 spændende stillinger som it-arkitekt, der kan søges netop nu
Er du en Java-haj? Så har vi fundet otte spændende stillinger, som du kan søge nu
Her er 10 it-job, som du kan søge netop nu

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu