Artikel top billede

(Foto: Steen Brogaard) (Foto: Steen Brogaard / Steen Brogaard)

It-minister Sophie Løhde (V) i krydsild om KMD's kæmperegninger: Parterne må klare det selv

Kommunerne og ATP må selv klare problemerne med KMD, lyder det fra den øverste ansvarlige for it i det offentlige Danmark, minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V).

Kommunerne og ATP skal ikke regne med hjælp fra regeringen i deres batalje med KMD, som de forlanger mange millioner skatte-kroner tilbagebetalt fra.

Sådan lød det, da minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), onsdag middag var i åbent samråd for at besvare spørgsmål om bataljen mellem kommunerne og KMD.

"Jeg kan ikke gå i detaljer om denne specifikke sag, der er et kontraktligt mellemværende mellem parterne. Både Kombit og ATP har tilkendegivet, at de ønsker kompensation, og jeg har tillid til, at de i dialog med leverandøren kan nå frem til en løsning," sagde Sophie Løhde.

"Men det er brandærgeligt, at der opstår forsinkelser af støttesystemerne, der forsinker levering af de øvrige systemer," sagde hun.

Samrådet var indkaldt af Magnus Heunicke (S) og Benny Engelbrecht (S).

Du kan læse mere om de spørgsmål, som de ønskede svar på her: Dyre KMD-forsinkelser lander på ministerens bord: Er det rimeligt, at KMD tjener tykt på forsinkelser af egne leverancer?

Sophie Løhde pegede på, at forsinkelser af it-projekter 'helt generelt altid er ærgerlige.'

"Og det er urimeligt, hvis en leverandør oven i købet tjener store penge på forsinkelserne. Jeg har dog ikke mulighed for at udtale mig om, hvorvidt det er tilfældet her, da jeg ikke har kendskab til de samlede økonomiske forhold og de kontraktuelle forhold," sagde ministeren.

Skal afgøres i retssystemet

Ifølge hende skal eventuelle stridigheder mellem parterne således ikke afgøres politisk, men i retssystemet.

"Jeg har tillid til, at Kombit og ATP i dialog med leverandøren kan nå frem til en løsning. Kan de ikke det, er det jo det almindelige retssystem, der skal tage stilling til sagen," sagde hun.

Magnus Heunicke og Benny Engelbrecht ønskede hertil at få at vide, hvilke konsekvenser sagen mellem de stridende parter ville få.

"Det afhænger helt af, hvad der er aftalt i kontrakterne. Jeg har ikke kendskab til de nærmere forhold og kender ikke KMD's side af sagen, men jeg hæfter mig ved, at der er en dialog i gang mellem parterne omkring forsinkelserne," lød det igen fra Sophie Løhde.

Magnus Heunicke pegede på, at der efter hans mening er vitalt, at det offentlige system lærer af sagen.

"Der er behov for større grad af sikkerhed end i dag for, at nogen lærer af de pågældende kontrakter, således at den offentlige sektor har en kontinuerlig læring af især de hårde erfaringer, der gør ondt og giver knubs," sagde han.

Ministeren understregede, at regeringen er på vej med en helt ny strategi for mere professionel it-styring i staten.

Den indebærer blandt andet forskellige må for bedre overblik, bedre samarbejde og bedre koordinering mellem de forskellige systemer og projekter, så de løbende bliver vedligeholdt og udbudt.

"Jeg synes godt, at vi kan lære noget, og den nye strategi for mere professionel styring af it-projekter i staten er på trapperne," sagde hun.

"Men på trods af disse tiltag til bedre styring af de store it-projekter, vil vi nok også i fremtiden se forsinkelser af it-projekter af mange forskellige årsager: Uforudset kompleksitet, dårligt samarbejde eller forsinkelser hos leverandøren," lød det fra minister for offentlig innovation, Sophie Løhde.

Læs også:

KMD-topchef efter voldsom kritik: "Jeg afviser fuldstændigt blankt, at KMD spekulerer i at forsinke systemer til kommunerne"

Kommunerne truer KMD: Overvejer at udelukke KMD fra fremtidige ordrer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere