Artikel top billede

(Foto: Steen Brogaard) (Foto: Steen Brogaard / Steen Brogaard)

It-minister Sophie Løhde (V) i krydsild om KMD's kæmperegninger: Parterne må klare det selv

Kommunerne og ATP må selv klare problemerne med KMD, lyder det fra den øverste ansvarlige for it i det offentlige Danmark, minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V).

Kommunerne og ATP skal ikke regne med hjælp fra regeringen i deres batalje med KMD, som de forlanger mange millioner skatte-kroner tilbagebetalt fra.

Sådan lød det, da minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), onsdag middag var i åbent samråd for at besvare spørgsmål om bataljen mellem kommunerne og KMD.

"Jeg kan ikke gå i detaljer om denne specifikke sag, der er et kontraktligt mellemværende mellem parterne. Både Kombit og ATP har tilkendegivet, at de ønsker kompensation, og jeg har tillid til, at de i dialog med leverandøren kan nå frem til en løsning," sagde Sophie Løhde.

"Men det er brandærgeligt, at der opstår forsinkelser af støttesystemerne, der forsinker levering af de øvrige systemer," sagde hun.

Samrådet var indkaldt af Magnus Heunicke (S) og Benny Engelbrecht (S).

Du kan læse mere om de spørgsmål, som de ønskede svar på her: Dyre KMD-forsinkelser lander på ministerens bord: Er det rimeligt, at KMD tjener tykt på forsinkelser af egne leverancer?

Sophie Løhde pegede på, at forsinkelser af it-projekter 'helt generelt altid er ærgerlige.'

"Og det er urimeligt, hvis en leverandør oven i købet tjener store penge på forsinkelserne. Jeg har dog ikke mulighed for at udtale mig om, hvorvidt det er tilfældet her, da jeg ikke har kendskab til de samlede økonomiske forhold og de kontraktuelle forhold," sagde ministeren.

Skal afgøres i retssystemet

Ifølge hende skal eventuelle stridigheder mellem parterne således ikke afgøres politisk, men i retssystemet.

"Jeg har tillid til, at Kombit og ATP i dialog med leverandøren kan nå frem til en løsning. Kan de ikke det, er det jo det almindelige retssystem, der skal tage stilling til sagen," sagde hun.

Magnus Heunicke og Benny Engelbrecht ønskede hertil at få at vide, hvilke konsekvenser sagen mellem de stridende parter ville få.

"Det afhænger helt af, hvad der er aftalt i kontrakterne. Jeg har ikke kendskab til de nærmere forhold og kender ikke KMD's side af sagen, men jeg hæfter mig ved, at der er en dialog i gang mellem parterne omkring forsinkelserne," lød det igen fra Sophie Løhde.

Magnus Heunicke pegede på, at der efter hans mening er vitalt, at det offentlige system lærer af sagen.

"Der er behov for større grad af sikkerhed end i dag for, at nogen lærer af de pågældende kontrakter, således at den offentlige sektor har en kontinuerlig læring af især de hårde erfaringer, der gør ondt og giver knubs," sagde han.

Ministeren understregede, at regeringen er på vej med en helt ny strategi for mere professionel it-styring i staten.

Den indebærer blandt andet forskellige må for bedre overblik, bedre samarbejde og bedre koordinering mellem de forskellige systemer og projekter, så de løbende bliver vedligeholdt og udbudt.

"Jeg synes godt, at vi kan lære noget, og den nye strategi for mere professionel styring af it-projekter i staten er på trapperne," sagde hun.

"Men på trods af disse tiltag til bedre styring af de store it-projekter, vil vi nok også i fremtiden se forsinkelser af it-projekter af mange forskellige årsager: Uforudset kompleksitet, dårligt samarbejde eller forsinkelser hos leverandøren," lød det fra minister for offentlig innovation, Sophie Løhde.

Læs også:

KMD-topchef efter voldsom kritik: "Jeg afviser fuldstændigt blankt, at KMD spekulerer i at forsinke systemer til kommunerne"

Kommunerne truer KMD: Overvejer at udelukke KMD fra fremtidige ordrer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere