Artikel top billede

(Foto: Steen Brogaard)

It-minister Sophie Løhde (V) i krydsild om KMD's kæmperegninger: Parterne må klare det selv

Kommunerne og ATP må selv klare problemerne med KMD, lyder det fra den øverste ansvarlige for it i det offentlige Danmark, minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V).

Kommunerne og ATP skal ikke regne med hjælp fra regeringen i deres batalje med KMD, som de forlanger mange millioner skatte-kroner tilbagebetalt fra.

Sådan lød det, da minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), onsdag middag var i åbent samråd for at besvare spørgsmål om bataljen mellem kommunerne og KMD.

"Jeg kan ikke gå i detaljer om denne specifikke sag, der er et kontraktligt mellemværende mellem parterne. Både Kombit og ATP har tilkendegivet, at de ønsker kompensation, og jeg har tillid til, at de i dialog med leverandøren kan nå frem til en løsning," sagde Sophie Løhde.

"Men det er brandærgeligt, at der opstår forsinkelser af støttesystemerne, der forsinker levering af de øvrige systemer," sagde hun.

Samrådet var indkaldt af Magnus Heunicke (S) og Benny Engelbrecht (S).

Du kan læse mere om de spørgsmål, som de ønskede svar på her: Dyre KMD-forsinkelser lander på ministerens bord: Er det rimeligt, at KMD tjener tykt på forsinkelser af egne leverancer?

Sophie Løhde pegede på, at forsinkelser af it-projekter 'helt generelt altid er ærgerlige.'

"Og det er urimeligt, hvis en leverandør oven i købet tjener store penge på forsinkelserne. Jeg har dog ikke mulighed for at udtale mig om, hvorvidt det er tilfældet her, da jeg ikke har kendskab til de samlede økonomiske forhold og de kontraktuelle forhold," sagde ministeren.

Skal afgøres i retssystemet

Ifølge hende skal eventuelle stridigheder mellem parterne således ikke afgøres politisk, men i retssystemet.

"Jeg har tillid til, at Kombit og ATP i dialog med leverandøren kan nå frem til en løsning. Kan de ikke det, er det jo det almindelige retssystem, der skal tage stilling til sagen," sagde hun.

Magnus Heunicke og Benny Engelbrecht ønskede hertil at få at vide, hvilke konsekvenser sagen mellem de stridende parter ville få.

"Det afhænger helt af, hvad der er aftalt i kontrakterne. Jeg har ikke kendskab til de nærmere forhold og kender ikke KMD's side af sagen, men jeg hæfter mig ved, at der er en dialog i gang mellem parterne omkring forsinkelserne," lød det igen fra Sophie Løhde.

Magnus Heunicke pegede på, at der efter hans mening er vitalt, at det offentlige system lærer af sagen.

"Der er behov for større grad af sikkerhed end i dag for, at nogen lærer af de pågældende kontrakter, således at den offentlige sektor har en kontinuerlig læring af især de hårde erfaringer, der gør ondt og giver knubs," sagde han.

Ministeren understregede, at regeringen er på vej med en helt ny strategi for mere professionel it-styring i staten.

Den indebærer blandt andet forskellige må for bedre overblik, bedre samarbejde og bedre koordinering mellem de forskellige systemer og projekter, så de løbende bliver vedligeholdt og udbudt.

"Jeg synes godt, at vi kan lære noget, og den nye strategi for mere professionel styring af it-projekter i staten er på trapperne," sagde hun.

"Men på trods af disse tiltag til bedre styring af de store it-projekter, vil vi nok også i fremtiden se forsinkelser af it-projekter af mange forskellige årsager: Uforudset kompleksitet, dårligt samarbejde eller forsinkelser hos leverandøren," lød det fra minister for offentlig innovation, Sophie Løhde.

Læs også:

KMD-topchef efter voldsom kritik: "Jeg afviser fuldstændigt blankt, at KMD spekulerer i at forsinke systemer til kommunerne"

Kommunerne truer KMD: Overvejer at udelukke KMD fra fremtidige ordrer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.