Artikel top billede

Dyre KMD-forsinkelser lander på ministerens bord: Er det rimeligt, at KMD tjener tykt på forsinkelser af egne leverancer?

Minister Sophie Løhde (V) i samråd om KMD-sagen. Hun skal svare på, om det er rimeligt, at KMD tjener på forsinkelser af egne systemer. Og på hvad staten gør for at sikre sig mod gentagelser af problemer med 'manglende evne til at levere, forsinkelser, og ustyrlig økonomi, som har været kendetegnende for flere KMD-udbud'.

Kommunernes voldsomme kritik af KMD om monopol-misbrug og bevidst forsinkelse af udskiftning af meget dyre it-systemer, lander nu på ministerens bord.

Minister for Offentlig Innovation, Sophie Løhde (V) kaldes nemlig nu i samråd, hvor hun skal svare på en hel række spørgsmål om, hvordan hun som chef for blandt andet statens it-mæssige strategier og dispositioner forholder sig til kritikken.

Sophie Løhde er indkaldt af Folketingets Finansudvalg. Hun er som minister for offentlig innovation øverste chef for den offentlige it-udvikling i Danmark.

Det kan du læse mere om her: Her er den nye magtfulde danske it-minister.

Finansudvalget vil have ministeren til at redegøre for konsekvenserne af, at kommunerne og ATP står med en ekstraregning på grund af de store forsinkelser fra KMD.

Ministeren skal desuden svare på, om det er efter hendes mening er 'rimeligt, at KMD tjener på forsinkelsen,' ligesom hun skal svare på, om hun har initiativer på vej, der skal forhindre 'lignende sager.'

Finansudvalget har indkaldt ministeren, efter, at både kommuner og ATP har været fremme med voldsom kritik af KMD, som de mener bevidst forhaler leverancer for at tjene flere penge.

Kommunerne truer direkte med at udelukke KMD fra flere opgaver i fremtiden, hvis ikke selskabet leverer den aftalte vare.

Det kan du læse mere om her: Kommunerne truer KMD: Overvejer at udelukke KMD fra fremtidige ordrer

Samtidig er Skat ved at lægge sag an mod KMD med krav om tilbagebetaling af næsten 700 millioner kroner for den totalt fejlslagne leverance af inddrivelsessystemet EFI.

Samrådet er indkaldt af Magnus Heunicke (S). Han vil have Sophie Løhde til at svare på, om hun vil 'skele til de erfaringer, man har fra andre opgaver som Skat, når man vurderer KMD på nuværende udbud.'

Læs også: Utilfredse kunder, møgsager og store erstatningskrav hober sig op for KMD: Hvad er der gået galt?

Her er de spørgsmål, som Magnus Heunicke har stillet til Sophie Løhde.

- Vil ministeren skele til de erfaringer, man har fra andre opgaver, for eksempel på SKAT, når man vurderer KMD på nuværende udbud?

- Hvad gør man for at gardere sig mod, at KMD for eksempel byder med, hvad der senere hen viser sig at være en urealistisk pris, så KMD derved holder sine konkurrenter fra at vinde kontrakten?

- Hvad gør staten for at sikre sig mod, at problemer med for eksempel manglende evne til at levere, forsinkelser, ustyrlig økonomi, som har været kendetegnende for flere KMD-udbud, ikke gentager sig?

- Hvad har staten lært af de udbud, hvor KMD har deltaget, vundet - og hvor der efterfølgende har været åbenlyse udfordringer?

- Hvilke og hvor mange udbud byder KMD på lige nu i ministerier og styrelser?

- Byder KMD på opgaver/projekter udbudt af ministerens eget ministerium eller styrelser herunder?

Det har ikke umiddelbart været muligt at få en kommentar fra Magnus Heunicke.

Læs også:

KMD føler sig urimeligt behandlet: Voldsom kritik fra kommuner er 'del af en forhandling'

Kommuner har fået nok af KMD: Har brug for troværdige samarbejdspartnere - og det er KMD ikke

Kommuner kræver flere hundrede millioner kroner af KMD for manglende leverancer

KMD scorer 23 millioner kroner om måneden på ikke at levere offentligt it-system til aftalt tid




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere