Artikel top billede

It-minister: Kommuner kan ikke udelukke KMD fra udbud - "det er ikke så simpelt"

ATP og kommunerne truer direkte med at udelukke KMD fra fremtidige ordrer. "Men det er ikke så simpelt," advarer minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V).

Kommunerne og ATP's trusler om helt at udelukke KMD fra fremtidige udbud kan blive en svær plan at føre ud i livet.

Sådan lyder det fra minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), der er øverste ansvarlige for it-udviklingen i det offentlige Danmark.

Hun var onsdag middag kaldt i samråd i Folketingets Finansudvalg for at svare på spørgsmål om bataljen mellem kommunerne og KMD.

Kommunerne truer nu direkte med at udelukke KMD fra fremtidige opgaver, hvilket du kan læse mere om her: Kommunerne truer KMD: Overvejer at udelukke KMD fra fremtidige ordrer

"Men det er ikke så simpelt," lød det fra ministeren.

Ganske vist indeholder udbudsloven mulighed for at udelukke leverandører, der i væsentligt omfang har misligholdt deres kontrakter.

Det skal ske ifølge §137, hvor i det blandt andet hedder, at en leverandør kan udelukkes, hvis 'ordregiveren kan påvise, at ansøgeren eller tilbudsgiveren væsentligt har misligholdt en tidligere offentlig kontrakt, [...] og misligholdelsen har medført den pågældende kontrakts ophævelse eller en lignende sanktion."

"Men skal holde sig for øje, at der skal være tale om objektive kriterier. Alle virksomheder har gode og dårlige projekter, og vi ved, at der typisk har været dårlig kommunikation, når et projekt kører skævt," lød det fra ministeren.

Læs også: It-minister Sophie Løhde (V) i krydsild om KMD's kæmperegninger: Parterne må klare det selv

Hun understregede desuden, at det efter hendes opfattelse ikke kan lade sig gøre at udelukke en bestemt leverandør fra hele den offentlige sektor.

"Den offentlige sektor kan mig bekendt ikke udelukke en bestemt leverandør. Det vil afhænge af det enkelte udbud, og man kan alene udelukke virksomheder på baggrund af rent objektive forhold i udbudsloven, men ikke bredt over en kam," sagde ministeren.

Hun var kaldt i samråd af Magnus Heunicke (S) og Benny Engelbrecht (S).

Magnus Heunicke pegede på, at det vil være 'barokt,' hvis KMD efter en udelukkelse stadig vil kunne indgå aftaler i andre dele af den offentlige sektor.

Ingen af parterne håber dog, at det vil komme så vidt.

"Jeg ser helst ikke, at man begynder at blackliste virksomheder, der sidder på en meget stor del af de virkeligt kritiske it-systemer i Danmark. De to parter er i gang med en forhandling, og jeg håber, at de finder en løsning," sagde Magnus Heunicke.

Kommunerne har i voldsomme meldinger beskyldt KMD for at spekulere i at forsinke leveringen af de såkaldte støttesystemer, da KMD ifølge kommunerne tjener meget store beløb

Det afviste KMD's topchef Eva Berneke 'blankt og kategorisk' tirsdag, hvilket du kan læse mere om her: KMD-topchef efter voldsom kritik: "Jeg afviser fuldstændigt blankt, at KMD spekulerer i at forsinke systemer til kommunerne"

KMD mener, at kommunernes fremfærd er led i en forhandlings-strategi, hvor kommunerne forsøger at presse flere penge ud af KMD for forsinkelserne.

KMD vil selv påtage sig ansvaret for halvdelen af de 14 måneders forsinkelser og har tidligere peget på, at en del af forsinkelserne skyldes en lang række ændringsanmodninger fra Kombit.

Læs også:

Dyre KMD-forsinkelser lander på ministerens bord: Er det rimeligt, at KMD tjener tykt på forsinkelser af egne leverancer?

KMD føler sig urimeligt behandlet: Voldsom kritik fra kommuner er 'del af en forhandling'

Utilfredse kunder, møgsager og store erstatningskrav hober sig op for KMD: Hvad er gået galt?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
De virker skræmmende godt: Med Apples nye Airtags kunne jeg spore mine chefer (og mine ting) med mobilen
Apples Airtags er uhyre effektive og lette at anvende - og det giver grund til bekymring.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.