Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

It-minister: Kommuner kan ikke udelukke KMD fra udbud - "det er ikke så simpelt"

ATP og kommunerne truer direkte med at udelukke KMD fra fremtidige ordrer. "Men det er ikke så simpelt," advarer minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V).

Kommunerne og ATP's trusler om helt at udelukke KMD fra fremtidige udbud kan blive en svær plan at føre ud i livet.

Sådan lyder det fra minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), der er øverste ansvarlige for it-udviklingen i det offentlige Danmark.

Hun var onsdag middag kaldt i samråd i Folketingets Finansudvalg for at svare på spørgsmål om bataljen mellem kommunerne og KMD.

Kommunerne truer nu direkte med at udelukke KMD fra fremtidige opgaver, hvilket du kan læse mere om her: Kommunerne truer KMD: Overvejer at udelukke KMD fra fremtidige ordrer

"Men det er ikke så simpelt," lød det fra ministeren.

Ganske vist indeholder udbudsloven mulighed for at udelukke leverandører, der i væsentligt omfang har misligholdt deres kontrakter.

Det skal ske ifølge §137, hvor i det blandt andet hedder, at en leverandør kan udelukkes, hvis 'ordregiveren kan påvise, at ansøgeren eller tilbudsgiveren væsentligt har misligholdt en tidligere offentlig kontrakt, [...] og misligholdelsen har medført den pågældende kontrakts ophævelse eller en lignende sanktion."

"Men skal holde sig for øje, at der skal være tale om objektive kriterier. Alle virksomheder har gode og dårlige projekter, og vi ved, at der typisk har været dårlig kommunikation, når et projekt kører skævt," lød det fra ministeren.

Læs også: It-minister Sophie Løhde (V) i krydsild om KMD's kæmperegninger: Parterne må klare det selv

Hun understregede desuden, at det efter hendes opfattelse ikke kan lade sig gøre at udelukke en bestemt leverandør fra hele den offentlige sektor.

"Den offentlige sektor kan mig bekendt ikke udelukke en bestemt leverandør. Det vil afhænge af det enkelte udbud, og man kan alene udelukke virksomheder på baggrund af rent objektive forhold i udbudsloven, men ikke bredt over en kam," sagde ministeren.

Hun var kaldt i samråd af Magnus Heunicke (S) og Benny Engelbrecht (S).

Magnus Heunicke pegede på, at det vil være 'barokt,' hvis KMD efter en udelukkelse stadig vil kunne indgå aftaler i andre dele af den offentlige sektor.

Ingen af parterne håber dog, at det vil komme så vidt.

"Jeg ser helst ikke, at man begynder at blackliste virksomheder, der sidder på en meget stor del af de virkeligt kritiske it-systemer i Danmark. De to parter er i gang med en forhandling, og jeg håber, at de finder en løsning," sagde Magnus Heunicke.

Kommunerne har i voldsomme meldinger beskyldt KMD for at spekulere i at forsinke leveringen af de såkaldte støttesystemer, da KMD ifølge kommunerne tjener meget store beløb

Det afviste KMD's topchef Eva Berneke 'blankt og kategorisk' tirsdag, hvilket du kan læse mere om her: KMD-topchef efter voldsom kritik: "Jeg afviser fuldstændigt blankt, at KMD spekulerer i at forsinke systemer til kommunerne"

KMD mener, at kommunernes fremfærd er led i en forhandlings-strategi, hvor kommunerne forsøger at presse flere penge ud af KMD for forsinkelserne.

KMD vil selv påtage sig ansvaret for halvdelen af de 14 måneders forsinkelser og har tidligere peget på, at en del af forsinkelserne skyldes en lang række ændringsanmodninger fra Kombit.

Læs også:

Dyre KMD-forsinkelser lander på ministerens bord: Er det rimeligt, at KMD tjener tykt på forsinkelser af egne leverancer?

KMD føler sig urimeligt behandlet: Voldsom kritik fra kommuner er 'del af en forhandling'

Utilfredse kunder, møgsager og store erstatningskrav hober sig op for KMD: Hvad er gået galt?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere