Artikel top billede

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) vil have strammet op i driften af statens it-systemer.

Stort eftersyn: 157 af statens kritiske it-systemer er nedkørte og sårbare over for hackere

En tredjedel af statens mest kritiske it-systemer er skrøbelige, og det vil regeringen nu stramme op på. Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V) barsler med ny, statslig it-strategi.

VLAK-regeringen har som et led i et større kasseeftersyn kigget statens it-systemer igennem for at undersøge deres sundhedstilstand.

Den gode nyhed er, at hovedparten af statens tilsammen cirka 4.200 it-systemer fungerer godt.

Den dårlige nyhed er, at en tredjedel af statens kritiske it-systemer er nedkørte, feberramte eller ligefrem sårbare over for hackere og andre trusler.

Staten har i alt 428 kritiske systemer - 348 samfundskritiske og 73 forretningskritiske, mens syv systemer ikke er bedømt.

Hele 157 bedømmes til at være i en "utilstrækkelig systemtilstand".

Det fund i rapporten "Regeringens kasseeftersyn op it-området 2017" huer ikke ligefrem VLAK-regeringens minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V), da det er systemer, som hidrører områder som skat, sundhed og politiet.

"Med masser af it-projekter på forsiden af aviserne og med kasseeftersynets gennemgang af statens it-systemer, er det jo tydeligt for enhver, at der er behov for handling," fastslår Sophie Løhde på Finansministeriets hjemmeside oven på den store kassetælling.

Flere huller i it-suppen

Udover de nuværende godt 4.000 systemer har Finansministeriet også gennemgået statens it-projekter, der udgør cirka 5,8 milliarder kroner af statens årlige it-budget på syv milliarder kroner.

I kasseeftersynet har Finansministeriets regnedrenge og -piger kigget på projekter, der overstiger fem millioner kroner - modsat det halvårlige servicetjek foretaget af Statens It-projektråd, der holder øje med projekter over 10 millioner kroner.

Dette servicetjek har siden 2010 gjort styringen af statens it-projekter væsentligt strammere, hvilket du kan læse mere om her: Stort offentligt it-projekt rammes af "væsentlige forsinkelser"

I alt har staten 170 planlagte eller igangværende it-projekter til en værdi på mere end fem millioner kroner. Langt hovedparten anses for at være lavrisikable.

Godt 25 procent af projekterne vurderes i kasseeftersynet af statens it-indsats til at være i mellem- eller høj-risiko for at løbe over tid, over budget eller ud i sandet,

Varsler ny statslig it-strategi

Det er dog it-driften, der ligger ministeren for offentlig innovation mest på sinde at stramme op på i den fremtidige indsats til at få et bedre digitaliseret Danmark med over 4.000 statslige it-systemer.

"Vi skal sætte bredt ind, og det kommer til at tage sin tid. Men jeg vil insistere på, at det kan lade sig gøre. Vi skal både finde nøglen til at udvikle de nye projekter til rette pris og uden forsinkelser. Og vi skal sørge for, at vi driver dem bedre, når de er sat i drift," lyder det fra ministeren, som fortsætter:

"Det kræver en grundlæggende forandring i den måde, som staten arbejder med it på. Det er et langt, sejt træk, og problemerne løses ikke med et snuptag. Med it-strategien vil vi gennemføre flere markante ændringer på området, som sikrer at vores digitale infrastruktur styres sikkert og professionelt." l

Som sit næste skridt i arbejdet med at opdyrke en mere professionaliseret it-drift vil Sophie Løhde søsætte en ny statslig it-strategi.

Et oplæg til denne strategi skal være færdig frem mod sommeren 2017 med indspark fra de statslige myndigheder og udefrakommende eksperter.

Læs også: 

Efter Computerworlds afsløringer: 21 ministre sendt på ekstra-arbejde for at forklare it-udbudssjusk

Staten stævner KMD for 700 millioner på grund af skandale-system

Hemmeligt dokument afslører: Staten forbereder stor-opgør med CSC som offentlig kæmpe-leverandør

Efter endnu en it-skandale: Her kan staten tage ved lære af private firmaers it-projekter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere