Artikel top billede

Computerworld-læsere om løn i det offentlige: Er kortere arbejdstid virkelig vigtigere end en fed hyre?

Giver det mening at tage et it-job i staten eller kommunerne, når det private erhvervsliv tørster efter it-arbejdskraft og lokker med høje lønninger?

Gennem de seneste uger har de offentlige it-folks lønninger været til stor debat hos Computerworlds læsere.

Det var en passage i Finansministeriet såkaldte kasse-eftersyn på it-området, der skød debatten i gang. Her bliver det slået fast, at staten har problemer med rekruttere it-ansatte:

"Statslige myndigheder oplever udfordringer med at tiltrække og fastholde medarbejdere med de rette it-kompetencer," lyder det i kasseeftersyns-rapporten.

Ifølge de it-professionelles fagforbund Prosa samt it-professor Niels Bjørn-Andersen kan det skyldes, at de statslige it-arbejdspladser har svært ved konkurrere med lønniveauet i det private.

Eksempelvis får en erfaren it-medarbejder på Prosas overenskomst blot en basisløn på 27.000 kroner. Skal lønnen være højere end det, kræver det, at medarbejderen er i stand til at forhandle sig frem til såkaldte kompetencetillæg.

Læs også: It-folk gider ikke have job i staten: "Det rækker altså ikke at tilbyde en it-professionel med 15-20 års erfaring 27.000 kroner om måneden"

Noget som ifølge Prosa kan være et problem, fordi det offentlige er udfordret af stramme budgetter. 

En oplevelse som en række Computerworld-læsere også har gjort sig.

Eksempelvis fortæller Computerworld-læseren "j ny", at han tidligere i sin karriere skiftede et job som offentlig tjenestemand ud med med en karriere i det private, hvilket resulterede i en lønstigning på over 60 procent.

Kunne få det dobbelte i løn

Samme oplevelser har Computerworld-læseren Jan, der tidligere har arbejdet i staten.

Han fortæller, at hans arbejdsplads oplevede en sand åreladning af dygtige it-folk, der forsvandt fra staten og fik tilbudt højere løn og bedre muligheder for efteruddannelse i det private:

"Jeg husker at gode folk nemt fik det dobbelte i løn, hvis de flyttede job (...) det er ærgerligt at lederne på de statslige arbejdspladser igen har reageret for sent. Men det glæder mig, hvis staten nu har fundet ud af, at det ikke holder at fedte med lønninger, uddannelser og jobsikkerhed overfor gode folk," skriver han.

Prosas eksempel med en basisløn på 27.000 gælder for Prosa-medlemmer uden længere videregående uddannelse. 

Men også blandt folk med kandidat-uddannelser er det offentlige lønniveau for lavt, mener Brian Karstensen. 

Han fortæller i Computerworld-debatten, at han som cand.it med 10 års projektleder-erfaring blev tilbudt en løn på 31.000 plus pension i det offentlige. 

"Jeg tog det lidt som en fornærmelse," skriver han og tilføjer: 

"Man burde klart satse på at have gode folk internt, der kan fastholde viden om it-systemer, fremfor at punge ud til konsulenter." 

Der er dog også adskillige Computerworld-læsere, der ikke kan genkende billedet, der bliver tegnet af blandt andet Prosa.

Læs også: Kommunale it-chefer: "Vi oplever ofte, at folk forlader os og på vej ud af døren fortæller, at de har fået tilbudt 5.000 eller 7.000 kroner mere i en privat virksomhed"

Læser: Debatten mangler nuancer
Computerworld-læseren Claus Juul mener, at debatten mangler nuancer. 

Han arbejder i det offentlige og tjener betydeligt mere end de 27.000 kroner som Prosa angiver, og samtidig er hans effektive arbejdsuge ofte på blot 34,5 timer. 

I det private erhvervsliv er det derimod hans erfaring, at arbejdstiden meget ofte overstiger 37 timer om ugen:

"Det kan let betyde, at timelønnen i det offentligt bliver højere end i det private," konkluderer Claus Juul. 

Samme konklusion kommer Computerworld-læseren Stig Søgaard Jensen til. 

"Ofte har pension, ferie-fridage og fleksible arbejdstider en større værdi, og det er nemmere at få i det offentlige/kommunerne. Så samlet set kan lønpakken blive den samme. Det kan ikke altid betale sig at gå efter 5.000 eller 7.000 kr. i løn, der alligevel bliver ædt op af topskat mv," skriver han. 

Mange dygtige it-folk

Computerworld-læseren Enevold er enig i at lønnen i det offentlige burde være højere. 

Men afviser at lønniveauet har den konsekvens, at den offentlige sektor ikke kan tiltrække dygtige it-folk: 

"Vi er mange dygtige it-folk på statens arbejdspladser. Men da vores arbejdsområder er meget mere bredt funderet, kan vi ikke dække alting. Og derfor tilkalder vi en sjælden gang specialister for at få lavet det ene eller det andet. Det har sgu ikke noget med dygtighed at gøre, lyder det fra Computerworld-læseren.

Læs også: Statens it-boss: "Jeg betaler i dag markant mere for en dygtig projektleder end jeg gjorde for et par år siden"


Flere artikler om Job & Karriere

Stor efterspørgsel efter sikkerheds-folk: Her er 10 sikkerhedsstillinger, som du kan søge nu

Spændende steder som Politiets Efterretningstjeneste, Netcompany og Region Midtjylland er lige nu på jagt efter it-sikkerhedsfolk.

Her er 10 ledige netværksstillinger: Sønderjysk virksomhed lokker it-konsulenter med løfte om ubegrænset kage-budget
Er du på jagt efter et nyt job som it-projektleder? Vi har fundet 10 spændende job til dig, der er ledige netop nu
1 Er du udkig efter et job som .net-udvikler? Vi har fundet 10 stillinger, som du kan søge netop nu
Her er 10 dugfriske it-stillinger, som du kan søge i påskeferien

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.