Enden på Moores Lov er nær: Intel tror på kvante- og neurale computere

Intel ser allerede i dag store flaskehalse i data-håndteringen i selskabets processorer. Det kan stadig lade sig gøre at tweake og optimere. Men snart når vi en naturlig grænse. Og så er det slut.

I mange år har den hastighed, hvormed teknologi-udviklingen har bevæget sig frem med, passet nogenlunde med den berømte Moores Lov.

Snart er det imidlertid slut. Det vurderer Intel, der som verdens største chip-producent er helt fremme i første geled i udviklingen.

Intel kan allerede i dag se konturerne af de næste generationers computere, som i udviklings-spring langt vil overgå Moores Lov.

Selskabet investerer derfor for tiden ganske voldsomt i udvikling af kvante-computere og neurale computere - neuromorphic computing. - der er bygget op efter samme model som hjernen, der behandler data ved at kigge på mønstr

Ifølge Intels topchef, Brian Krzanich, er det nødvendigt at nå frem til gennembrud på disse områder for selskabet, hvis det overhovedet vil spille en rolle også langt ude i fremtiden.

Selskabet kan se, at det inden længe vil nå grænsen for, hvor små silicium-chip egentlig kan blive og hvor mange kræfter, det kan lade sig gøre at presse ned i dem.

Intel har i mange år faktisk anvendt Moores Lov som en slags ledetråd i udviklingen af processorer og chip.

Moores Lov er navngivet efter IBM-manden Gordon E. Moore. Han forudsagde i 1965, at antallet af transistorer i et integrereret kredsløb vil fordobles hvert andet år. Det samme vil performance, mens prisen vil blive halveret.

Det har i grove træk holdt stik lige siden, selv om forudsigelsen dengang fremstod som kontroversiel.

Men allerede i dag er der udfordringer i at nå målene: Hvor det tidligere typisk tog netop to år at fordoble performance og transistor-mængde, kan det nu tager tre-fire år.

I takt med at grænsen er ved at blive nået, er Intel og andre af chipproducenterne begyndt at kigge i retning af andre tilgange til at behandle data.

I dag anvender de alle den såkaldte Von Neumann-tilgang, der i grove træk består af tre led: Data skubbes ud til en processor. Data behandles i processoren. Data sendes tilbage fra processoren.

Her er især dataoverførslerne til storage og memory i dag flaskehalser, der sætter fysiske grænser for at øge hastighederne endnu mere.

Her vil en løsning være de helt nye tilgange, som kvante- og neurale computere tilbyder.

I mellemtiden arbejder Intel på at løse flaskehals-problemerne i Von Neumann-modellen ved at forsøge eksempelvis at sammenlænge SSD'er og DRAM'er i systemerne, ligesom Intel arbejder på forskellige optiske løsninger, hvor data skal overføres med lys.

Intel har i mange år levet fedt af at levere processorer til pc-verdenen.

Selskabet missede imidlertid at komme med på den store smartphone-bølge og er nu i fuld gang med at indrette sig efter de nye markeder, som selskabet ser muligheder i i fremtiden.

Det er ikke mindst processorer til datacentre, Internet of Things, bil-industrien og supercomputere.

Det kan du læse mere om her: Se Intels nye manifest: Det er (næsten) slut med pc'er

Intel har tidligere bedyret, at Moores Lov vil holde vand til i hvert fald 2018, hvor selskabet ifølge plane vil lancere dets 7-nanometer-chip.

Også chip-producenten AMD kan se skriften på væggen. Det er flere år siden, at selskabet forudsagde, at Moores Lov snart ville nå en naturlig ende.

Det kan du læse mere om her: AMD: Derfor nærmer Moores Lov sig afslutningen.


Læs også:

Kunstig intelligens nærmer sig: Udviklings-tempo af robotter og automatiserings-løsninger stiger vildt

Trods ekstrem udvikling: Disse fire it-ting har aldrig ændret sig - og vil måske aldrig gøre det

Intel på trapperne med ny storage-chip: 1.000 gange hurtigere end Flash

Efter silicium: IBM på vej med vild syv nm-processor

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Premium
Ildevarslende signaler præger den danske it-sektor: Væksten styrtdykker
It-komet 2020 Årets vækstkometer kan langt fra leve op til tidligere års markante fremgang i den danske it-branche. Væksten er i frit fald. Det sender en række ildevarslende signaler til it-virksomhederne på det danske marked.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sælger du nemt IT-sikkerhed og backup som en service – og styrker din indtjening
Den klassiske forhandlermodel med salg af produkter er under pres. Som IT-forhandler er du enormt konkurrenceudsat og de kunder der køber, er ikke altid loyale. Den hårde konkurrence giver samtidig stærkt begrænsede margener. For kunden er det er mere besværligt købe produkter end det er at købe services og du risikerer derfor, at kunden smutter over til en nemmere og mere fleksibel løsning - det vil sige til nogen, der sælger services. Nøglen til vækst er ofte at påtage sig rollen som managed service provider. Her tilbyder du en pakke af services, der komplementerer primærproduktet og løser en udfordring for kunden – og styrker dit salg og din indtjening. Du opnår en løbende indtægt, en tættere relation til dine kunder og en fleksibilitet og skalerbarhed, som kun skyen kan tilbyde. Et oplagt eksempel er en kombination af salg af services som cyberbeskyttelse og backup. I denne hvidbog får du konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med at optimere din forretningsmodel.