Artikel top billede

Enden på Moores Lov er nær: Intel tror på kvante- og neurale computere

Intel ser allerede i dag store flaskehalse i data-håndteringen i selskabets processorer. Det kan stadig lade sig gøre at tweake og optimere. Men snart når vi en naturlig grænse. Og så er det slut.

I mange år har den hastighed, hvormed teknologi-udviklingen har bevæget sig frem med, passet nogenlunde med den berømte Moores Lov.

Snart er det imidlertid slut. Det vurderer Intel, der som verdens største chip-producent er helt fremme i første geled i udviklingen.

Intel kan allerede i dag se konturerne af de næste generationers computere, som i udviklings-spring langt vil overgå Moores Lov.

Selskabet investerer derfor for tiden ganske voldsomt i udvikling af kvante-computere og neurale computere - neuromorphic computing. - der er bygget op efter samme model som hjernen, der behandler data ved at kigge på mønstr

Ifølge Intels topchef, Brian Krzanich, er det nødvendigt at nå frem til gennembrud på disse områder for selskabet, hvis det overhovedet vil spille en rolle også langt ude i fremtiden.

Selskabet kan se, at det inden længe vil nå grænsen for, hvor små silicium-chip egentlig kan blive og hvor mange kræfter, det kan lade sig gøre at presse ned i dem.

Intel har i mange år faktisk anvendt Moores Lov som en slags ledetråd i udviklingen af processorer og chip.

Moores Lov er navngivet efter IBM-manden Gordon E. Moore. Han forudsagde i 1965, at antallet af transistorer i et integrereret kredsløb vil fordobles hvert andet år. Det samme vil performance, mens prisen vil blive halveret.

Det har i grove træk holdt stik lige siden, selv om forudsigelsen dengang fremstod som kontroversiel.

Men allerede i dag er der udfordringer i at nå målene: Hvor det tidligere typisk tog netop to år at fordoble performance og transistor-mængde, kan det nu tager tre-fire år.

I takt med at grænsen er ved at blive nået, er Intel og andre af chipproducenterne begyndt at kigge i retning af andre tilgange til at behandle data.

I dag anvender de alle den såkaldte Von Neumann-tilgang, der i grove træk består af tre led: Data skubbes ud til en processor. Data behandles i processoren. Data sendes tilbage fra processoren.

Her er især dataoverførslerne til storage og memory i dag flaskehalser, der sætter fysiske grænser for at øge hastighederne endnu mere.

Her vil en løsning være de helt nye tilgange, som kvante- og neurale computere tilbyder.

I mellemtiden arbejder Intel på at løse flaskehals-problemerne i Von Neumann-modellen ved at forsøge eksempelvis at sammenlænge SSD'er og DRAM'er i systemerne, ligesom Intel arbejder på forskellige optiske løsninger, hvor data skal overføres med lys.

Intel har i mange år levet fedt af at levere processorer til pc-verdenen.

Selskabet missede imidlertid at komme med på den store smartphone-bølge og er nu i fuld gang med at indrette sig efter de nye markeder, som selskabet ser muligheder i i fremtiden.

Det er ikke mindst processorer til datacentre, Internet of Things, bil-industrien og supercomputere.

Det kan du læse mere om her: Se Intels nye manifest: Det er (næsten) slut med pc'er

Intel har tidligere bedyret, at Moores Lov vil holde vand til i hvert fald 2018, hvor selskabet ifølge plane vil lancere dets 7-nanometer-chip.

Også chip-producenten AMD kan se skriften på væggen. Det er flere år siden, at selskabet forudsagde, at Moores Lov snart ville nå en naturlig ende.

Det kan du læse mere om her: AMD: Derfor nærmer Moores Lov sig afslutningen.

Læs også:

Kunstig intelligens nærmer sig: Udviklings-tempo af robotter og automatiserings-løsninger stiger vildt

Trods ekstrem udvikling: Disse fire it-ting har aldrig ændret sig - og vil måske aldrig gøre det

Intel på trapperne med ny storage-chip: 1.000 gange hurtigere end Flash

Efter silicium: IBM på vej med vild syv nm-processor
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere