Artikel top billede

På billederne ses falske iPhones, der for nogle år siden blev solgt i Danmark. (Foto: Mikkel William Nielsen)

Masse-kopierer populære smartphones og krænker patenter: Koster smartphone-producenter milliarder

Det er big business af kopiere populære smartphones og tyvstjæle ellers patenterede opfindelser.

En ny EU-rapport forsøger at sætte tal på, hvor mange penge smartphone-producenter og ejere af patenter går glip af, når populære smartphones kopieres, og patenter krænkes.

Det er generelt et velkendt problem i mobilindustrien, at intellectual property rights (IPR) eller intellektuelle ejendomsrettigheder, bliver krænket med blandt andet kopi-smartphones som dem, der ses på billederne her i artiklen.  

EU-undersøgelsen, der er baseret på de smartphones, der blev solgt i 86 forskellige lande i 2015, indeholder dog alligevel nogle voldsomme estimater af, hvor stor en omsætning de lovlige spillere går glip af.

"Det estimeres, at der i 2014 blev solgt 14 millioner færre smartphones af den lovlige industri på tværs af EU, end det havde været tilfældet, hvis der ikke havde været forfalskninger."

"Det svarer til, at cirka 4,2 milliarder euro (cirka 31 milliarder kroner, red) gik tabt på grund af falske smartphones," lyder det blandt andet i rapporten.

Går glip af 335 milliarder kroner

I rapporten (PDF) kan man også læse, at den lovlige del af smartphone-industrien på verdensplan i 2015 gik glip af at sælge omkring 184 millioner enheder,

Virksomhederne mistede dermed omkring 335 milliarder kroner på grund af de mange smartphone-kopier og patent-krænkelser.

Det er 12,9 procent af det totale smartphone-salg på verdensplan i 2015.

European Union Intellectual Property Offic, der står bag rapporten, skriver, at Kina står for 36 procent af det samlede beløb, der menes at gå tabt.

Danmark er en dengse

Zoomer vi ind på EU-landene, er det i gennemsnit 8,3 procent af det samlede smartphone-salg, der sker med udgangspunkt i kopier og forfalskninger.

Her nævnes det specifikt, at Danmark er det land i EU, hvor problemet er mindst (4,9 procent), mens Rumænien befinder sig i den modsatte ende med 19,1 propcent.

Læs også:

Fire års fængsel til bagmand bag dansk iPhone-svindel

Nyt fra LG, Sony, Huawei og Nokia: Her er alle de nye smartphones fra Mobile World Congress

LTE-netværkene buldrer afsted - men de fleste smartphones kan slet ikke udnytte turbo-hastighederne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere