Artikel top billede

Internettets fader er dybt bekymret: Disse tre udfordringer står internettet over for i dag

Tim Berners-Lee, WWW's fader, frygter for internettets fremtid. Især tre stor udfordringer truer.

Brugerne skal have kontrollen over deres privatliv tilbage, "Fake News" skal stoppes og de politiske partier skal stoppe med at føre valgkampagner på makroniveau.


Det er løsnignerne på de tre store udfordringer, som internettet som åben platform står over for på sin 28-års fødselsdag ifølge opfinderen af "World Wide Web, den 61-årige it-ingeniør, Tim Berners-Lee.

Målet for World Wide Web var i tidernes morgen en åben, fri platform til alle, hvor information kan deles og kulturer mødes, skriver den 61-årige britiske it-ingeniør Tim Berners-Lee i et blogindlæg hos sin organisation, Web Foundation.

"På mange måder har nettet levet op til mine forventninger, men over de seneste 12 måneder bekymres jeg i stigende grad over tre nye trends, som vi må få afklaret, før internettet kan udnyttes til sit fulde potentiale," skriver Tim Berners-Lee.

"Vi har mistet kontrollen over vores personlige data"

Den førende valuta online er hverken yen, dollars eller bitcoins, men persondata.

Mængden af "gratis" indhold på nettet er stigende, men betalingen sker i form af en grundig og altomfattende dataindsamling om din gøren og laden.

Ifølge Tim Berners-Lee, er det afgørende, at forbrugerne igen får kontrollen over deres egne data og selv kan bestemme, hvilke data der deles frit - og hvilke data der ikke deles - fremfor at al data ender i store siloer hos it-giganter som Facebook og Google.

Ligeledes frygter Tim Berners-Lee også, at de store mængder data kan blive udnyttet.

"Regeringer kigger i stigende grad med i, hvad borgerne foretager sig online, hvilket sker i selv civiliserede samfund, som vi egentlig troede varetog borgernes bedste interesser," siger Tim Berners-Lee.

Tim Berners-Lee og Web Foundation foreslår, at virksomheder i højere grad bør omfavne abonnementsordninger og sætter hælene i over for regeringer, der vil have indblik og bagdøre i virksomhedernes systemer og data.

Læs også: Internet-fader: Internettet bør være en menneskeret

Misinformation og politisk marketing

De fleste danskere har hørt om udtrykket "fake news", falske nyhedshistorier på nettet.

Imens Tim Berners-Lee ikke kalder det fake news, men misinformation, er det et stigende problem, der spreder sig som en steppebrand, skriver internettets faderfigur.

"Med teknologiens hjælp er det blevet alt for let at sprede falske informationer, og dem med onde intentioner kan snyde systemet til udnytte misinformationer til enten politisk eller økonomisk vinding," skriver Tim Berners-Lee.

Tim Berners-Lee ser desuden et stort problem i trenden om politisk marketing og valgkampagner, der er målrettet personer med helt specifikke holdninger, der igen suger løs af al den indsamlede data.

Metoden benyttes i USA og i andre dele af verden til at pode politiske tanker i specifikke befolkningsgrupper og kan i yderste tilfælde peges mod hjemmesider med falske nyheder for at tegne et bestemt politisk billede.

Du kan læse hele Tim Berners-Lee's åbne brev her, hvor han også siger tak til de mange bidragere til nettet, hvad end du er blogger, vlogger, skribent, koder, fotograf eller almindelig borger.

Læs også: Sikkerhedsekspert advarer: Vi er i gang med at smadre det internet, vi kender i dag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere






Premium
De virker skræmmende godt: Med Apples nye Airtags kunne jeg spore mine chefer (og mine ting) med mobilen
Apples Airtags er uhyre effektive og lette at anvende - og det giver grund til bekymring.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.